ένοπλη πάλη, lotta armata · διεθνισμός, internazionalismo

4 Δεκεμβρίου 1970 : η δίκη στο Burgos

392970_2683191049343_1543372364_2866580_575854708_n

 

Martedì 03 Dicembre 2013 12:19, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

4 Dicembre 1970: il processo di Burgos –  η δίκη στο Burgos, 4 Δεκεμβρίου 1970

ARCHIVIO STORIA DI CLASSE, Αρχείο Ταξικής Ιστορίας

Euskal Herria, 2 Αυγούστου 1968, ώρα 14,45 περίπου στη Χώρα των Βάσκων

Ο αρχηγός της Brigada Social [πολιτική αστυνομία] της περιφέρειας Guipuzcoa, ο Meliton Manzanas, σωριάζεται στην είσοδο του σπιτιού του χτυπημένος θανατηφόρα από σφαίρες, πίσω του στέκεται ένας νεαρός με μούσι, μουστάκια και μακριές φαβορίτες που κρατάει πιστόλι στα χέρια του. Ούτε δυο μήνες πριν η αστυνομία του Francisco Franco έχει δολοφονήσει τον Francisco Saverio «Txabi» Etxebarrieta, διευθυντικό στέλεχος του Euskadi Ta Askatasuna, προσπαθώντας να πνίξει στο αίμα τον αγώνα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του βασκικού λαού.

Η εκτέλεση του Manzanas, η πρώτη που έπραξε η ΕΤΑ, αντιπροσωπεύει το θάνατο του χειρότερου των φασιστών βασανιστών παρόντων στη περιοχή του Euskadi, στη χώρα των Βάσκων, ενός ανθρώπου που εκπαιδεύτηκε στη σχολή της Γκεστάπο και που είχε ξεκινήσει να δρα στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου αναλαμβάνοντας να παραδώσει στα γερμανικά ςς τους εβραίους που είχαν βρει καταφύγιο πέρα από τα ισπανικά σύνορα.

»Ο Melitòn Manzanas – λέει ένας υψηλός βάσκος ιεράρχης – ήταν ο χασάπης του λαού μας. Καταδικάστηκε σε θάνατο και αποδόθηκε δικαιοσύνη. Είναι αδύνατο να βρείτε ένα βάσκο που θα τον κλάψει. Ο ζήλος του στην καταδίωξη δεν έβρισκε όρια. Αναρίθμητα δάκτυλα αγωνιστών ανταρτών έμειναν δίχως νύχια, προσφέροντας ακόμη απόδειξη διακριτή της προσκόλησης του στο αποτρόπαιο χρέος. Ήταν, αν θέλετε, ένας άρρωστος».

Σαν αποτέλεσμα της εκτέλεσης του βασανιστή Manzanas το ισπανικό κράτος αποφάσισε να ξεκινήσει τη δίκη της ΕΤΑ και έπρεπε  να καταδικαστούν  όσο το δυνατόν περισσότεροι μαχητές. Οργανώνεται λοιπόν στο Burgos «il grande processo contro l’ETA», ‘η μεγάλη δίκη ενάντια στην ΕΤΑ’, έτσι όπως την αποκάλεσαν η ίδιοι οι ισπανοί δικαστές ή, καλύτερα, «el sumarìsimo» , ‘η συνοπτική’.

Στην πραγματικότητα, η δίκη θα είχε διεξαχθεί έτσι κι αλλιώς δίχως να έχει προηγηθεί η εκτέλεση του Manzanas, απ’ τη στιγμή που για τον Φράνκο γίνονταν όλο και περισσότερο προβληματικό να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναταραχή της Euskal Herria σε αντίθεση με τα ‘τριάντα χρόνια ειρήνης’ που προπαγανδίζονταν από το ισπανικό καθεστώς.

Στις 3 Δεκεμβρίου ξεκινά η δίκη ενάντια σε 16 κρατούμενους βάσκους, ανάμεσα στους οποίους δύο ιερείς, κατηγορούμενοι για αρκετά αδικήματα που ξεκινούσαν από την δολοφονία και έφταναν στην τρομοκρατία, τη στρατιωτική εξέγερση, στην παράνομη κατοχή όπλων. Ο Xavier Izko κατηγορήθηκε για την φυσική εκτέλεση του Meliton Manzanas, ενώ οι Teo Uriarte, Jokin Gorostidi, Xabier Larena, Unai Dorronsoro και Mario Onaindia κατηγορήθηκαν για ‘παρότρυνση σε δολοφονία’. Με βάση ένα νόμο φρανκίστα, της περιόδου Φράνκο δηλαδή, οι πολιτικές κατηγορίες εντάχτηκαν στην κατηγορία ‘στρατιωτική εξέγερση’ και οι αιχμάλωτοι δικάστηκαν από την Consejos de Guerra, δηλαδή από στρατοδικείο. Για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία και εξέγερση προβλέπονταν η θανατική ποινή και ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση ήταν δεδομένη.

Η δίκη διεξήχθη με ανοικτές πόρτες για δημοσιογράφους και κοινό παγκόσμιο χάρη στην τεράστια κινητοποίηση στην ισπανία και στον κόσμο που, τις προηγούμενες εβδομάδες, υποχρέωσε τον Caudillo να αποσύρει κάποιους όρους, με την πεποίθηση πως θα έφτανε να παρουσιάσει στον κόσμο την σκληρότητα της ΕΤΑ για να περάσει στη κοινή γνώμη την άποψη της ισπανικής κυβέρνησης.

Σε ένα κλίμα βαριάς στρατιωτικοποίησης [οι κρατούμενοι ήταν συνεχώς παρόντες στη δίκη δεμένοι με τις χειροπέδες στους καρπούς], οι ακροάσεις στο στρατιωτικό δικαστήριο διεξήχθησαν όχι δίχως προβλήματα και δυνατές λεκτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους δικηγόρους υπεράσπισης και τους δικαστές που βρίσκονταν πλάι πλάι με την αστυνομία. Τη δεύτερη ημέρα ξέσπασαν φωνές για απεργίες, διαδηλώσεις και μαγαζιά κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης σε όλη τη χώρα των βάσκων : υπήρξε μια μεγάλη διαδήλωση στη Cestona, όπου το στρατόπεδο της Guardia Civil πολιορκήθηκε κι έτσι χρειάστηκε να φτάσουν ενισχύσεις από τις γύρω πόλεις για να αναγκάσουν τους πολιορκητές να διαλυθούν. Μιλούσαν για οδοφράγματα στη Tolosa και στη βιομηχανική περιφέρεια του di San Sebastiàn, από πολυάριθμες ομάδες πιστών που κλείνονταν στις εκκλησίες σε ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας.

Εν τω μεταξύ η ΕΤΑ αποφάσισε να απαγάγει τον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στο Σαν Σεμπαστιάν, Eugen Beihl, κάνοντας γνωστό πως θα είχε την ίδια τύχη των δικαζόμενων.

Στις 26 Δεκεμβρίου, αφού περίμεναν να απολογηθεί και ο τελευταίος των βάσκων φυλακισμένων, όλοι οι κατηγορούμενοι σηκώθηκαν όρθιοι φωνάζοντας ΄Λευτεριά στους Βάσκους’. Ο Mario Onaindia υποστήριξε τον εαυτό του ανακηρύσσοντας τον ‘αιχμάλωτο πολέμου’, και στη συνέχεια πήδηξε πάνω στην έδρα του στρατιωτικού εισαγγελέα προκαλώντας την αντίδραση πολλών αστυνομικών οι οποίοι έφτιαξαν τοίχος μπροστά στους δικαζόμενους αγωνιστές. Μέσα στην αναμπουμπούλα ένας αστυνομικός έδραξε το πιστόλι του ένας όμως συνάδελφός του τον έπεισε να το βάλει στη θήκη την ώρα που κάποιος από τα μέλη του στρατοδικείου έβγαλε το σπαθί του. Η αίθουσα εκκενώθηκε και οι δικαστές αποσύρθηκαν. Οι ποινές που ανακοινώθηκαν λίγο αργότερα είχαν διατυπωθεί σε θάνατο για έξι από τους κατηγορούμενους και συνολικά 752 χρόνια φυλάκισης για τους υπόλοιπους.

Παρά την αρνητική εξέλιξη, στις 28 Δεκεμβρίου η ΕΤΑ αποφασίζει να ελευθερώσει τον Eugen Beihl και στις 31 ο Franco αναγκάζεται να μετατρέψει τις θανατικές ποινές σε ισόβια, μιας και έχει συντριβεί από τις πιέσεις στις πλατείες και είναι πλέον απαξιωμένος στη διεθνή σκηνή.

http://creativi.notav.info/index.php/blog/storia-di-classe/item/3388-4-dicembre-1970-il-processo-di-burgos

 

Advertisements

One thought on “4 Δεκεμβρίου 1970 : η δίκη στο Burgos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s