ιστορία, storia

15 Δεκεμβρίου 1969 : ο θάνατος του Πινέλλι

giuseppe_pinelli

15 dicembre 1969: la morte di Pinelli

αρχείο ταξικής ιστορίας από infoaut

Ο Giuseppe (Pino) Pinelli γεννιέται στις 21 Οκτωβρίου του 1928.
Με το τέλος του δημοτικού χρειάστηκε να πιάσει δουλειά, στην αρχή σαν μαθητευόμενος, στη συνέχεια σαν αποθηκάριος. Το ξεκίνημα της αγωνιστικής του παρουσίας συμβαίνει την περίοδο της αντίστασης: αποτελεί στήριγμα σε διάφορες ομάδες.

Στις 12 Δεκεμβρίου του ’69, στην έδρα της εθνικής αγροτικής τράπεζας, στην piazza Fontana, στις 16,37, στο Μιλάνο, εκρήγνυται βόμβα που προκαλεί το θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Την ίδια ώρα στη Ρώμη σκάνε και άλλες βόμβες. Τέλος, στην banca Commerciale του Milano βρίσκεται τσάντα που περιέχει βόμβα που την κάνουν να εκραγεί στα γρήγορα, και έτσι χάνονται πολύτιμα στοιχεία για τις έρευνες.

Αμέσως, απόδειξη σχεδίου ήδη προετοιμασμένου, οι έρευνες, κι ας μην υπάρχουν στοιχεία, στρέφονται προς τον αναρχικό χρόνο. Ο commissario Luigi Calabresi, ήδη στις 19,30 (3 ώρες μονάχα μετά την έκρηξη], σταματά κάποιους αναρχικούς μπροστά στο στέκι της οδού Scaldasole.

Τη νύχτα της 12ης παράνομα προσάγονται γύρω στους 4 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο Giuseppe Pinelli.

Το βράδυ της 15ης, ύστερα από 3 μέρες συνεχών ανακρίσεων, ο Πινέλλι πεθαίνει πέφτοντας από τον 4ο όροφο της ασφάλειας.

Αμέσως η αστυνομία, από το στόμα του questore Marcello Guida (το 1942 έμπιστος του Benito Mussolini), ανακοινώνει πως ο σύντροφος έπεσε από το παράθυρο διότι το άλλοθι του είχε καταρρεύσει’.

Μερικές μέρες μετά ανακαλύπτεται πως δυο δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, δυο λεπτά πριν τη πτήση του Πινέλλι, είχαν καλέσει στην ασφάλεια ασθενοφόρο. Επίσης, το δωμάτιο της ανάκρισης, με διαστάσεις 3,56 επί 4,40 μέτρα που περιείχε γραφείο και ράφια διάφορα, συν την παρουσία 6 ανθρώπων εκείνη τη στιγμή, έκανε αδύνατο το τρέξιμο του Πινέλλι προς το παράθυρο. Άλλο παράδοξο είναι το ανοικτό παράθυρο, νύχτα Δεκέμβρη. Ο Πινέλλι έπεσε γλιστρώντας κυριολεκτικά στους τοίχους, που σημαίνει πως δεν υπήρξε τίναγμα, έπεσε δίχως ούτε μια κραυγή, δεν έβαλε τα χέρια μπροστά, ασυναίσθητη προστασία. Φανερό πως δεν είχε τις αισθήσεις του.

Όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέγουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες σε μια αντιέρευνα έφεραν στο φως την αλήθεια, πως ο Πινέλλι δολοφονήθηκε.

‘Κατηγορούμε την αστυνομία σαν υπεύθυνη του θανάτου του Giuseppe Pinelli, που συνελήφθη παράνομα παραβιάζοντας δύο φορές τις αρχές του φασιστικού κώδικα. Κατηγορούμε τον διοικητή και τους διευθυντές της αστυνομίας του Μιλάνο για τις δηλώσεις τους στον τύπο πως η αυτοκτονία του Πινέλλι είναι η απόδειξη της ενοχής του, πως απέκρυψαν το άλλοθι του δηλώνοντας πως ‘έπεσε’. Οι ίδιοι δήλωσαν πως δεν συνέταξαν κανένα ανακριτικό έγγραφο, οπότε οτιδήποτε βγει στην φόρα από εδώ και στο εξής θα είναι ψευδές. Κατηγορούμε την ιταλική αστυνομία πως εμποδίζει οποιαδήποτε έρευνα θα μπορούσε να εκτελεστεί υπό την έλεγχο δικαστικού λειτουργού και με την παρουσία των δικηγόρων υπεράσπισης…’

[Από ανακοίνωση της USI]

https://www.infoaut.org/

3 σκέψεις σχετικά με το “15 Δεκεμβρίου 1969 : ο θάνατος του Πινέλλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s