ένοπλη πάλη, lotta armata

Prospero Gallinari : ‘ενας άντρας του ‘900

cropped-immagine1_02

 

Insorgenze

Non lasciare che la scintilla venga del tutto spenta dalle legge – Paul Klee –

thumb

Prospero Gallinari: un uomo del ’900
Davide Steccanella lunedì 14 gennaio 2013

Prospero Gallinari : ‘ενας άντρας του ‘900

Ήταν προβλέψιμο πως ο θάνατός του, ξαφνικός, όμως η κατάσταση της υγείας του Prospero Gallinari καθιστούσε στην πραγματικότητα θαύμα κάθε επιπλέον μέρα ζωής μετά εκείνο τον θανατηφόρο τραυματισμό του στις 2 Σεπτεμβρίου του 1979 στη διάρκεια της δεύτερης σύλληψής του, θα στρέψει τα περισσότερα Μέσα να μεταδώσουν τις συνηθισμένες και προεξοφλημένες εκτιμήσεις τις οποίες πάντα και μάταια αυτός ο ίδιος προσπάθησε μέχρι τέλους να απαντήσει.

Ήταν άκαρπη προσπάθεια πράγματι, αυτή του να προσπαθήσει να εξηγήσει στον συνομιλητή της κάθε φοράς εκείνη την ‘ιστορία’ που τον είχε βρει πρωταγωνιστή μαζί με πολλούς άλλους και που ξαφνικά, ξανά συλλογικά αποφάσισε να σταματήσει. Πρασπάθησε μέσα στα χρόνια, πρώτα φυλακισμένος και στην συνέχεια σε ιατρικό περιορισμό στο σπίτι, στην αρχή γράφοντας μαζί με άλλους μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα έγγραφα από την φυλακή, και μετά δύο βιβλία, ένα γύρω από εκείνη την ‘άλλη πλευρά’, εκείνη των πολλών συγγενών των πολλών πολιτικών φυλακισμένων εκείνων των χρόνων επείγουσας κατάστασης, και το άλλο διηγούμενος την προσωπική του ιστορία ‘αγρότη της μητρόπολης’ , και τέλος αποδεχόμενος επίσης να απαντήσει σε κάποιες συνεντεύξεις διαφορετικής έμπνευσης, τελευταία εκείνη στην οποία σε γαλλικό ντοκυμαντέρ, σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στην επιχείρηση Μόρο.

Φιλοδοξία αδύνατη εκείνη του Gallinari, και παρόλο που επρόκειτο για ένα ακόμη και ασήμαντο αίτημα ούτε καν καινούριας ανάγνωσης αλλά απλά ανάγνωσης, ανάγνωσης μιας πολύ συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου της οποίας όλοι, φτάνει να το ήθελαν, θα είχαν εργαλεία και δυνατότητα να αντιληφθούν τα αποτελέσματα και τις σημασίες, γι αυτό ήταν αδύνατη αποστολή. Ήταν εκπληκτική και σε έβγαζε από τον δρόμο σου εκείνη η σιδερένια λογική του που απαντούσε με ηρεμία και άλλη τόση αποτελεσματικότητα στις πανομοιότυπες αντιρρήσεις ιεροτελεστίας που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν σε αυτόν που ήταν υπεύθυνος για επιχειρήσεις τόσο αιματηρές, για να μη διατρέξεις τον κίνδυνο, σε αντίθετη περίπτωση, τον αφορισμό αυτού που πραγματοποιεί την συνέντευξη. Έβγαζε εκτός τόπου οποιονδήποτε συνομιλητή όταν περιορίζονταν να απαντήσει πως η ‘ιστορία’ του ήταν τέλεια εισηγμένη στην ‘Ιστορία’ εκείνης της πλευράς του όχι μόνο ιταλικού αλλά παγκόσμιου εννιακόσια που είχαν σημαδέψει την ζωή όχι μόνο αυτού αλλά πολλών σαν κι αυτών και όχι μόνο σαν κι αυτόν, όπως πάντα συμβαίνει στις περιπτώσεις των μεγάλων ιστορικών φαινομένων.

Είχε ο Gallinari έναν πολύ όμορφο τρόπο να διηγείται για εκείνη την παιδική αγροτική του ηλικία στην εμίλια όπου το αφεντικό κατοικούσε στο ζεστό επιπλωμένο του σπίτι που στέκονταν πάνω στα αγροκτήματά του όπου εκείνοι, οι αγρότες, όχι μόνο εργάζονταν αλλά και κατοικούσαν σε συνθήκες απάνθρωπες. Διηγούνταν τόσο όμορφα για εκείνη την γενική εξέγερση ενάντια σε όλο εκείνο το αιώνιο κακό που υπήρχε και που ξέσπασε συλλογικά σε κάθε πραγματικότητα, και που έκανε πολλούς να ελπίζουν πραγματικά σε εκείνη την επανάσταση για την οποία μέχρι εκείνη την στιγμή είχανε μονάχα διαβάσει. Είχε έναν όμορφο τρόπο να διηγείται για εκείνα τα χρόνια της αγωνιστικότητάς του τότε που ακόμη και οι νοσοκόμες στο νοσοκομείο που είχε εισαχθεί ετοιμοθάνατος ήταν μέρος εκείνης της συλλογικής εξέγερσης που έκανε δυνατό φοιτητές στο πανεπιστήμιο να ακούν σε δημόσια συνέλευση ερυθροταξιαρχίτη να μιλά για πολιτική στη διάρκεια της απαγωγής Μόρο. Είχε έναν πολύ όμορφο τρόπο να διηγείται που ακριβώς εκείνη η πιο σπουδαία επιχείρηση στην ιστορία του αστικού αντάρτικου εκείνων των χρόνων ήταν μια από τις πολλές επιχειρήσεις ενός πολέμου πολύ πιο μακρύ και στενόχωρου που εξαπολύθηκε χρόνια πριν και που κράτησε πολλά ακόμη χρόνια, και είχε έναν πολύ όμορφο τρόπο να διηγείται πως και οι Brigate Rosse ήταν παιδιά εκείνου του ‘κλίματος’, έτσι ακριβώς το αποκαλούσε, που είδε τις πολιτικές δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς να φτάνουν σχεδόν στην πλειοψηφία των ψήφων, ψήφοι οι οποίοι στη συνέχεια εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια ακριβώς όταν με το τέλος εκείνου του ‘κλίματος’ και το δικό του ένοπλο αντάρτικο είχε ηττηθεί.

Προσπαθούσε μετά να εξηγήσει την μάχη ‘του’ και τους στόχους ‘του’ που, όπως κάθε μάχη, δεν μπορούσε σίγουρα να σταθεί πάνω σε μεμονωμένα άτομα, έτσι όπως ο στρατιώτης στα χαρακώματα δεν στέκεται πάνω στο όνομα του εχθρού, με αυτόν που ο ένας πυροβολεί τον άλλον για την κατάκτηση ή την άμυνα της στρατηγικής θέσης. Άδικος κόπος, στον στον οποίο δεν γίνονταν να αναγνωρισθεί η ταυτότητα του στρατιώτη [αν και ήταν], ούτε του επαναστάτη που σίγουρα ήταν, δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ ούτε εκείνη του κομουνιστή όπως εκείνος δήλωνε για τον εαυτό του, διότι το επίσημο Κομουνιστικό κόμμα στην Ιταλία ήθελε να κυβερνά στην χώρα με εκείνη την Democrazia Cristiana της φασιστικής κυβέρνησης Tambroni που στην πόλη του είχε αφήσει στην πλατεία πέντε νεκρούς.

Και έτσι δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει εκείνη την ιστορία του, που ήταν η ιστορία μας, ή μάλλον το έκανε σε πολλές περιπτώσεις και ο καθένας μπορεί εύκολα να το επαληθεύσει, είναι όμως προφανές πως για λόγους άλλο τόσο προφανείς, όλα αυτά δεν θα τα βρείτε στα επίσημα γραπτά που την επικαλούνται. Την ιστορία του θα την γνωρίζουν πάντα λίγοι, εκείνη που θα διδάσκεται όμως θα είναι αντιθέτως ενός μοχθηρού δολοφόνου που μια όμορφη μέρα αποφάσισε, και δεν γνωρίζουμε καλά γιατί, να γίνει τέτοιος, και μια άλλη όμορφη μέρα, πάλι ακατανόητα αποφασίζει να μην είναι άλλο έτσι. Εξάλλου, ο κόσμος που τότε δεν άρεσε στον Gallinari δεν άλλαξε καθόλου, οι ίδιες αν όχι χειρότερες αδικίες του τότε είναι σε ισχύ και σήμερα, και έτσι πιστεύω πως ο ίδιος, που εκείνους τους χρόνους δοκίμασε και έχασε, θα ήταν σήμερα ο τελευταίος που θα εκπλήσσονταν για όλο αυτό. Του απομένει η αγάπη και η στοργή των συντρόφων του τότε και ο σεβασμός αυτών που απλά αρκέστηκαν να ακούσουν αυτά που είπε ή που διάβασαν αυτά που έγραψε.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s