ιστορία, storia

Τα τύμπανα του Sartre

Foucault & Sartre 02[5]

LUNEDÌ 13 GENNAIO 2014
I timpani di Sartre

 

Στους καιρούς του, και ο Foucault πήρε στα χέρια του ένα μεγάφωνο, και μας μίλησε, για την υποστήριξη στους αγώνες των εργατών της Renault. Ο φιλόσοφος της βιο-εξουσίας, ο στοχαστής που μας αποκάλυψε την ομαλοποίηση της μοντέρνας κοινωνίας, εκείνος ο ίδιος που είχε αμφισβητήσει τον ‘οργανικό διανοούμενο’ που εκπροσωπούνταν από τον Sartre, και τον είχε υποβάλλει στην πιο αυστηρή από τις κριτικές, εμφανίζεται στην πλέον ‘σαρτρική’ χειρονομία του, την ώρα που ξεσηκώνει τις μάζες.
Το πιο περίεργο όμως πράγμα αυτής της περίφημης εικόνας του Foucault που κρατάει το μεγάφωνο είναι το γεγονός ως μπροστά του εμφανίζεται ακριβώς ο Sartre.
Όχι ευχαριστημένος που τον μετατόπισε από την τιμητική του θέση στο παλκοσένικο της σκέψης, ο Foucault τον κατεβάζει επίσης από το βάθρο του στο πάνθεον των ‘διανοούμενων του λαού’. Και η φωτογραφία μας δίνει μια ακόμη προειδοποίηση : πέρα απ’ όλα αυτά, πιθανόν να του έσπασε και τα τύμπανα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εγγύτητα ανάμεσα στην ενισχυμένη κραυγή του Foucault και του ανδρός που έγραψε το «L’essere ed il nulla», ‘Το ον και το τίποτα’, και αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ!

 

blackblog francosenia

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s