διεθνισμός, internazionalismo

O αντάρτης ιερέας CAMILO TORRES RESTREPO

CAMILO TORRES RESTREPO il sacerdote guerrigliero
O αντάρτης ιερέας CAMILO TORRES RESTREPO
LA STORIA PERDUTA

CAMILO TORRES RESTREPO (Bogotà 3 febbraio 1929 – provincia di Santander 15 febbraio 1966)

Από οικογένεια της υψηλής κολομβιανής αστικής τάξης, γράφεται στην Νομική Σχολή του εθνικού πεμεπιστημίου της Κολομβία, ιδρύει στη συνέχεια μια φοιτητική εφημερίδα και προσπαθεί να οργανώσει ένα συνδικάτο των λούστρων παπουτσιών. Εκείνα τα χρόνια ο Τόρρες δυσκολεύεται να βρει την πραγματική του κλίση, την αληθινή του αποστολή, διαλύει τέλος έναν αρραβώνα που οδεύει σε γάμο και αποφασίζει να γίνει ιερέας.

Η πρώτη του λειτουργία γίνεται στον καθεδρικό της Μποκοτά το 1954, στη συνέχεια αποκτά τον τίτλο του καθηγητή στην έδρα της Κοινωνιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο όπου είχε σπουδάσει, τα θέματα της πολεμικής του αναφέρονται στην αναγκαιότητα της εξέγερσης για να κατακτηθούν οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μια εξέγερση που θα πρέπει να μετατραπεί στη συνέχεια σε επανάσταση και ένοπλη πάλη. Παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της άκρας αριστεράς, θεωριτικοποιώντας μια θεολογία της επανάστασης εννοούμενη σαν τον μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο πραγματοποίησης της χριστιανικής αγάπης έναντι των απόκληρων και των καταπιεσμένων.

Του αφαιρούν την έδρα, βρίσκεται σε αντίθεση με τα υψηλά εκκλησιαστικά κολομβιανά κλιμάκια και τελικά εκδιωγμένος, ο Τόρρες δεν αρνείται την ιερωσύνη, στήνοντας την εφημερίδα Fronte Unito οργανώνοντας συναντήσεις και δημόσιες συζητήσεις. Στα 1963 αποφασίζει να οργανωθεί σε ένπλη παράνομη πάλη και εν΄νεται με τον ELN (Ejercito de Liberacion Nacional, στρατό εθνικής απελευθέρωσης) που εκείνη την εποχή ξεκινά τα πρώτα βήματα του ένοπλου αγώνα και που είναι σφιχτά εξαρτημένος από την κουβανική βοήθεια. Ο ELN βρίσκει έτσι πολλούς προσήλυτους χάρη στην ικανότητα κηρύγματος του Torres, που σύντομα μεταμορφώνεται σε ένα είδος άπιαστης πασχαλίτσας, όπως επίσης και άριστο διαφημιστικό μέσο, για τους συντρόφους του και για τις υπόλοιπες αντάρτικες ομάδες.
Τον φεβρουάριο του 1966 καταγγέλλεται στον στρατό μια ομάδα του ELN που επιχειρεί στην περιοχή της Santander. Ο Torres, που τυχαία βρίσκεται σε αυτή την περιοχή ενώνεται με την ομάδα που δέχεται την επίθεση του στρατού, σκοτώνονται τρεις αντάρτες, guerriglieri, ένας από τους πεσόντες είναι ο Πατέρας Camilo Torres.
camilogue“Donde cayó Camilo nació una cruz,
pero no de madera sino de luz.
Lo mataron cuando iba por su fusil,
Camilo Torres muere para vivir”
(Cruz de luz – Víctor Jara)

“Sabemos que el hambre es mortal” decía el cura Camilo Torres. Y si lo sabemos, decía, ¿tiene sentido perder el tiempo discutiendo si es inmortal el alma? Camilo creía en el cristianismo como práctica del amor al prójimo y quería que ese amor fuera eficaz. Tenía la obsesión del amor eficaz. Esa obsesión lo alzó en armas y por ella ha caído, en un desconocido rincón de Colombia, peleando en las guerrillas.”
(Eduardo Galeano)

http://www.galeon.com/elortiba/camilo.html
0cb0145d36c11ebab1f3ad7bde576cce

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s