φιλοσοφία, filosofia · ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

σιντάρτα

P3250082ο Γκοβίντα είπε : είναι όμως κάτι πραγματικό αυτό που ονομάζεις ‘πράγμα’, είναι κάτι υπαρκτό ; δεν είναι μόνο δόλος της μάγια, μόνο εικόνα και φαινόμενο ; η πέτρα σου, το δέντρο, ο ποταμός σου – είναι πραγματικότητα όλα αυτά ;

ούτε αυτό δεν με σκοτίζει πολύ, είπε ο Σιντάρτα. αν τα πράγματα είναι απλώς φαινόμενα, τότε είμαι κι εγώ φαινόμενο, κι έτσι είναι όμοια μου. αυτό είναι που τα κάνει τόσο αγαπητά και αξιοσέβαστα για μένα, το ότι είναι όμοια μου. γι αυτό μπορώ να τ’ αγαπήσω. κι αυτή είναι μια διδαχή που θα σε κάνει να γελάσεις : μου φαίνεται, Γκοβίντα, ότι το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι η αγάπη. μπορεί να είναι αποστολή των μεγάλων στοχαστών να παρατηρούν τον κόσμο, να τον εξηγούν ή και να τον περιφρονούν. αλλά το μόνο που έχω να κάνω εγώ είναι να μπορώ να αγαπάω τον κόσμο, να μην τον περιφρονώ, να μην τον μισώ ούτε κείνον ούτε τον εαυτό μου, να μπορώ να βλέπω τον κόσμο, τον εαυτό μου κι όλα τα πλάσματα με θαυμασμό και δέος.

το καταλαβαίνω αυτό, είπε ο Γκοβίντα. αλλά αυτό ακριβώς ονόμασε απάτη εκείνος, ο Φωτισμένος. επιτρέπει την ευμένεια, την επιείκεια, τον οίκτο, την υπομονή, αλλά όχι την αγάπη. μας έχει απαγορεύσει να δένουμε την καρδιά μας στην αγάπη των επιγείων.

το ξέρω, είπε ο Σιντάρτα. το χαμόγελο του ακτινοβολούσε σαν χρυσάφι. το ξέρω Γκοβίντα. αλλά δες, βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση του δάσους των απόψεων, της διαμάχης των λέξεων. γιατί δεν μπορώ να τ’ αρνηθώ, τα λόγια μου για την αγάπη έρχονται σε αντίθεση, σε φαινομενική αντίθεση με τα λόγια του Γκοτάμα. γι αυτό ακριβώς έχω τόσο μεγάλη δυσπιστία για τις λέξεις, επειδή ξέρω ότι αυτή η αντίθεση είναι πλάνη. ξέρω πως συμφωνώ με τον Γκοτάμα. πως θα μπορούσε Εκείνος να μην γνωρίζει την αγάπη ;

Εκείνος, που είδε την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλη την παροδικότητα, σε όλη την μηδαμινότητα της, αγάπησε τόσο πολύ τους ανθρώπους, που αφιέρωσε μια ολόκληρη, μακριά, επίμονη ζωή για να τους βοηθήσει, για να τους διδάξει !

και σ’ Εκείνον, σ’ εκείνον τον μεγάλο δάσκαλο, τα πράγματα έχουν μεγαλύτερη αξία για μένα από τις λέξεις, οι πράξεις και η ζωή του από τους λόγους του, οι κινήσεις του χεριού του μου φαίνονται σημαντικότερες από τις απόψεις. δεν βλέπω το μεγαλείο του σε λόγους και σε σκέψεις, το μεγαλείο του το βρίσκω μόνο στην πράξη και στην ζωή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s