αυτονομία, autonomia

ο Ορέστε Σκαλτσόνε για τον Delle Chiaie, ‘ένας χειραγωγός που δεν αξίζει ούτε να αναφέρεται σαν εχθρός μας’

Oreste Scalzone su Delle Chiaie, “un manipolatore che non merita nemmeno di esssere gratificato come nemico”
28 settembre 2012baruda
ο Ορέστε Σκαλτσόνε για τον Delle Chiaie, ‘ένας χειραγωγός που δεν αξίζει ούτε να αναφέρεται σαν εχθρός μας’

παίρνω αυτή την συνέντευξη στον Oreste από το blog του Paolo Persichetti: την βρίσκω εξαιρετική, από εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε μια λέξη που να μην είναι από εκείνες που θα σου άρεσε να μπορείς να αναφέρεις, δεν υπάρχει σφάλμα, δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο να μην συμφωνώ.
όπως και με την ανάγκη να ασχοληθούμε με κάτι άλλο, για το ανατρεπτικό κίνημα, εάν υπήρχε κάτι τέτοιο στα σοβαρά…..

ο ιδρυτής της avanguardia nazionale, εθνικής πρωτοπορίας, συγγραφέας μιας αυτοβιογραφίας ζαχαρωμένης που πετάει πάνω από τις υπηρεσίες που παρείχε στην Ισπανία του Φράνκο και στις στρατιωτικές δικτατορίες της λατινικής αμερικής για την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων – στο παρελθόν – θυμίζει ο Oreste Scalzone, μαζί με τον Mario Merlino έχει πολλές φορές υποστηρίξει πως της μάχης της Valle Giulia, που γεννήθηκε από την αντίσταση που προέβαλαν οι φοιτητές στην προσπάθεια εκκένωσης της σχολής αρχιτεκτονικής από την αστυνομία, είχε προηγηθεί μια συνάντηση ανάμεσα σε νεοφασίστες και της επιτροπής της Σχολής, comitato d’Ateneo, του πανεπιστημίου της Sapienza στο οποίο φοιτούσαν, εκτός από τους Scalzone και Roberto Gabriele, και οι Franco Russo, Paolo Mieli, Paolo Flores D’Arcais και άλλοι ακόμη. το επεισόδιο είναι ένα ιστορικό ψέμα ηχηρό, απαντά ο Scalzone: «ο Delle Chiaie είναι ένας χείριστος χαρακτήρας, που χειραγωγεί την αλήθεια και δεν αξίζει να του αποδίδουμε ούτε την αξία του εχθρού»
Camillo Giuliani
Calabria ώρα 28 settembre 2012
5911744138_de6984cdfdανεξαρτήτως από την εξωτερική θερμοκρασία, προβλέπεται ένα απόγευμα από θερμό φθινόπωρο, da autunno caldo στην Cosenza. την επομένη μέρα από αυτή του Renato Curcio φτάνει στην πόλη ο μαύρος άνδρας, Stefano Delle Chiaie, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που, από μέρες, ανακοινώνουν στο internet διαδηλώσεις για να του εμποδίσουν να παρουσιάσει το »ο αετός και ο κόνδορ», “L’aquila e il condor”, το βιβλίο στο οποίο ο 76 χρονος εκφραστής της ριζοσπαστικής δεξιάς διηγείται την δική του εκδοχή για μια πολιτική περίοδο στην οποία ήταν αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής.

μιλήσαμε για αυτό με έναν άλλο πρωταγωνιστή εκείνων των χρόνων, τον Oreste Scalzone, ιδρυτή του Potere Operaio , της Εργατικής Εξουσίας : «είναι δύσκολο να βρεις δυο ανθρώπους περισσότερο στους αντίποδες τον έναν από τον άλλον », το αρχικό του σχόλιο. Παρά το ότι έχουμε κοινό τον πολιτικό ακτιβισμό – σε αντίθετες όχθες και με διαφορετικές μεθόδους – και ένα μακρύ διάστημα που κρύβονταν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την ιταλική δικαιοσύνη, οι Scalzone και Delle Chiaie, ο κόκκινος και ο μαύρος, είναι σαν δυο παράλληλες γραμμές που δεν βρίσκουν ποτέ ένα σημείο συνάντησης.

τι σκέφτεσαι για τον Delle Chiaie?
«γνωρίζεται πως συνηθίζω να μιλώ κριτικά προς συστήματα και όχι για άτομα, όταν όμως πρόκειται για δημόσια πρόσωπα με ευθύνες όπως οι δικές του μια κρίση είναι πρέπουσα : credo – στη βάση επίσης πρακτικών διαπιστώσεων, λεπτομέρεια συμπτωματική – ότι πρόκειται για έναν χείριστο χαρακτήρα».

ποιες διαπιστώσεις?
«αυτός και ο Mario Merlino κυκλοφόρησαν ψέμματα όπως εκείνο πως πριν τα γεγονότα της Valle Giulia είχαν κάνει επαφές με το Comitato d’agitazione d’ateneo alla Sapienza, την επιτροπή στο πανεπιστήμιο, και ότι δηλαδή επρόκειτο για μια κοινή δράση. ένα επεισόδιο που δείχνει απερίφραστα την φύση χειραγώγησης αυτού του χαρακτήρα, την επεμβατική του φύση που αρέσκεται να ανακατεύει και να ανακατεύεται σε θολά νερά ».

δεν έχουν σχέση με την Valle Giulia οι φασίστες?
«φτάνει να έχετε διαβάσει, δεν ξέρω….τον Malaparte, για να γνωρίζετε πως σε μια πλατεία σε αναβρασμό μπορεί να βρίσκονται οι πάντες. σίγουρο είναι πως αν βρίσκονταν φασίστες, το κίνημα δεν τους αντιλήφθηκε».

τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε εξεγερμένους της αριστεράς και της δεξιάς ?
«πολλοί νέοι, για να αντιτεθούν σε έναν αντιφασισμό που μετατράπηκε σε καθεστώς, έγιναν φασίστες σκεπτόμενοι να εξεγερθούν στην καθεστηκυία τάξη. την θεωρώ μια μορφή, σίγουρα παρανοημένη – μια τραγική παρεξήγηση – αληθινής ανταρσίας. ο Delle Chiaie με αυτούς δεν έχει καμία σχέση, το χειρότερο είναι πως έχει εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες της Paraguay του Stroessner».

ο Franco Piperno χαρακτήρισε τους τρομοκράτες “εξαιρετικά άτομα, κι ας σκότωσαν ”. πως το βλέπετε?
«συμμερίζομαι την γνώμη του όσον αφορά αυτούς που, έχοντας δίκιο ή άδικο, εξεγείρονται στην παρούσα τάξη πραγμάτων, στην καθεστηκυία τάξη, από τα χαμηλά προς τα υψηλότερα. ο Camus έλεγε πως “δεν υπάρχουν άγγελοι φωτός και είδωλα της λάσπης; οι άνθρωποι ζουν έτσι, σε μέσο ύψος ”. όταν όμως κάποιος σε όλη του την ζωή συμπεριφέρεται σε ένας αρχιερέας απ’ την πλευρά αυτών που συνθλίβουν άλλους, δεν βλέπω πως γίνεται να του αποδοθούν αναγνωρίσεις μιας κάποιας ευγένειας, τουλάχιστον προθέσεων».

διαβάσατε το “L’aquila e il condor”?
«υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν καταφέρνουμε να διαβάσουμε στην ζωή, ελλείψεις που δημιουργούν τύψεις, όμως παραδέχομαι πως δύσκολα θα βρω τον χρόνο που θα αφιερώσω στο βιβλίο του Delle Chiaie. θα μπορούσε να έχει κάποιο ενδιαφέρον, όλα είναι δυνατά. όμως η περίπτωση της Paraguay, αυτό που λέγεται ανάμεσα στους ίδιους τους φασίστες γι αυτό το υποκείμενο, η μικρή προσωπική διαπίστωση που αναφέρθηκε νωρίτερα, με κάνουν να αμφιβάλλω πως σε εκείνες τις σελίδες θα υπάρχει κάτι αξιόλογο».
corteo68θα κατεβαίνατε στον δρόμο, στην πλατεία για να εμποδίσετε την παρουσίαση του?
«τα ανατρεπτικά κινήματα θα είχαν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να αλιεύονται σε σενάρια για να απαγορεύουν τον λόγο σε ανθρώπους που θα τους άξιζε αντιθέτως η εύγλωττη αδιαφορία και σιωπή. θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούμε δίνοντας ουσία σε προσωπικότητες πιο σημαντικές, ξεκινώντας από τον dottor Marchionne».

ζήσατε καταστάσεις σαν αυτές που αναμένονται για τον Delle Chiaie?
«μετά την επιστροφή μου δέχτηκα πολλές διενέξεις. στο πανεπιστήμιο του Palermo πέταξαν πέτρες στα τζάμια της αίθουσας όπου γίνονταν η συνέλευση, έμοιαζε ένα κακό remake της 16ης μαρτίου του ’68 στην Sapienza. η αξιότιμη δεσποινίς Meloni ξεφώνιζε για ‘βομβιστές’, di “bombaroli”, και την μιμούνταν κάποιος Volontè βουλευτής Udc…η Κρατική αριστερά κουνούσε το κεφάλι. εκείνες οι διαμαρτυρίες ,όμως, είχαν την προέλευση τους στις αίθουσες της εξουσίας, δεν επρόκειτο για μάζες που συγκεντρώνονταν αυθόρμητα. ελπίζω πως οι σύντροφοι στην Κοζέντσα να μη καταλήξουν να ζητήσουν από την αστυνομία να απαγορεύσει την εκδήλωση, θα επρόκειτο για μια αληθινή αντίφαση στους όρους!».

γιατί ούτε μια πολεμική για την άφιξη του Curcio?
«ο στρατηγός Dalla Chiesa, γενναίος αντίπαλος των BR, είπε για τον Renato πως επρόκειτο για “έναν που πήγαινε, δεν έστελνε ”, εκδηλώνοντας του εκείνο τον σεβασμό που αρμόζει στον εχθρό, με την πιο υψηλή έννοια του όρου. τον ίδιο σεβασμό που έδειξε ο Cossiga για τον Prospero Gallinari και τον Maurizio Ferrari που σήμερα, μετά από 32 χρόνια φυλάκισης, φυλακίζεται ξανά για διαδηλώσεις αγώνα από έναν μικρό Vichinskij (ο κατ’ εξοχήν ανακριτής της Ρωσίας του Stalin, ndr) όπως ο εισαγγελέας Caselli. ορίστε, όλη η διαδρομή του Delle Chiaie δεν μου φαίνεται επιδεκτική να συλλέξει τον σεβασμό ίδιας φύσεως».

ο Delle Chiaie είναι εχθρός σας?
«κάποιος είπε πως είμαστε, ή πως γινόμαστε πάντα λιγάκι στο μέγεθος του εχθρού που διαλέγουμε. η εχθρότητα, ακόμη και απόλυτη, είναι μια σχέση υψηλή που δεν ζητά να θεωρεί τον άλλο έναν ‘υπ-άνθρωπο’, un “sotto-uomo” – “Untermensch”, όρος εξαιρετικά ναζιστικός – ή έναν δαίμονα. αποκλείοντας λοιπόν το θλιβερό αυτοκαταστροφικό πάθος της μνησικακίας ή της δαιμονοποίησης, δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, να δίνουμε αξία σε κάποιον που δεν το αξίζει για μια παρόμοια σχέση. εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιος σήμερα θέλει να μου τηλεφωνήσει για να έχει μια δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμένα και τον Delle Chiaie για την υπόθεση της Valle Giulia, αποδέχομαι την πρόκληση με ευχαρίστηση».

Categorie: ANNI ’70 / MEMORIA, RIVOLTE e RIVOLUZIONITag:Avanguardia Nazionale, dittaure latinoamericane, Franco Russo, L’aquila e il condor, Mario Merlino, neofascisti, Oreste Scalzone, Paolo Flores d’Arcais, Paolo Mieli, Roberto Gabriele, Sesantotto, Stefano Delle Chiaie, Valle Giulia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s