αυτονομία, autonomia

στον Bruno Valli, που πέθανε σε ένα κελί

A Bruno Valli, morto in una cella
9 δεκεμβρίου 2011 baruda

BRUNO VALLI

-γεννήθηκε στο Rodero (CO) στις 19 δεκεμβρίου 1948, όπου πηγαίνει στο σχολείο.
– το 1968 δουλεύει σαν ηλεκτρολόγος εργάτης στην Bernasconi του Varese
– ανάμεσα στο ’68 και το ’69 συλλαμβάνεται μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φασιστών και Φοιτητικού Κινήματος-Movimento Studentesco
– το 1969 στρατεύεται στο Collettivo Politico Operaio, Εργατική Πολιτική Κολεκτίβα, που βρίσκεται κοντά στο περιοδικό Κόκκινο-Rosso
– το 1972 δουλεύει σαν εργάτης στην Harley Davidson
– στις 5 δεκεμβρίου 1974, συλλαμβάνεται για μια απαλλοτρίωση στο Argelato
– βρέθηκε κρεμασμένος στη φυλακή της Modena, στις 9 δεκεμβρίου 1974, μόλις τέσσερις μέρες μετά την σύλληψη του

εδώ επισυνάπτω το κείμενο στη μνήμη του που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν στο sito του Infoaut

5 δεκεμβρίου 1974, λίγα λεπτά πριν το μεσημέρι.

κάποιος επιμελής κάτοικος ενημερώνει τους καραμπινιέρους του Castel d’Argile πως ένα ‘ύποπτο φορτηγάκι’ είναι σταθμευμένο στην περιοχή Argelato. ο δεκανέας Andrea Lombardini σπεύδει αμέσως στην τοποθεσία, παρότι βρίσκεται σε άδεια. πλησιάζει στο fiat 238 και ζητά τα χαρτιά στους τρεις νεαρούς που βρίσκονται καθισμένοι μέσα. η απάντηση αντηχεί ξεκάθαρη στην bassa bolognese: μια σύντομη ριπή φεύγει από το sten ενός από τα αγόρια και σκοτώνει τον καραμπινιέρο.

Le immagini son tratte da «Se ti muovi ti Stato!» di Jacopo Fo, 1975, Edizione Ottaviano, οι εικόνες είναι παρμένες από το ‘εάν κινηθείς θα σε Κράτος!’

ο συνάδελφος του Lombardini που κατέβηκε από το αυτοκίνητο ξεκινά να πυροβολεί και αυτός, ύστερα όμως από το τρύπημα ενός από τα λάστιχα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου, αφοπλίζεται από τους συντρόφους. η ημέρα θα έπρεπε να είχε καταλήξει με ληστεία στην χρηματαποστολή της βιοτεχνίας ζάχαρης Siiz. οι σύντροφοι αναγκασμένοι από τα συμβάντα πρέπει να το σκάσουν διαμέσου των αγρών. περνούν σχεδόν 24 ώρες και οι ερευνητές καταφέρνουν να συλλάβουν τους Bruno Valli, Stefano Bonora και Claudio Vicinelli, παγωμένους και μέσα τις λάσπες να περιφέρονται στην περιοχή.

αμέσως μετά την σύλληψη εφημερίδες και τηλεόραση συναγωνίζονται σε έναν πόλεμο του ποιος θα παρουσιάσει τα γεγονότα με τον βαρύτερο τρόπο. ο δεκανέας, αγαπητός, που τον κλαίει όλος ο πληθυσμός, ο συνάδελφός του, ένας ήρωας των είκοσι χρόνων που, περιφρονεί τον κίνδυνο, αφοπλίζει τους κακοποιούς, χτυπημένος στο στήθος με την λαβή του αυτόματου για να μην ασχοληθούν με τον συνάδελφο του που αργοπεθαίνει, οι τρεις ληστές, άνθρωποι που δεν αξίζει να ασχολείσαι μαζί τους, οι οποίοι αμέσως μετά την προσαγωγή τους στην αστυνομία ξεντύνονται τα ρούχα του αγωνιστή αυτοστιγμή, ξερνώντας βρισιές ο ένας προς τον άλλον.

αυτή η αναπαραγωγή των συμβάντων σε εμάς ενδιαφέρει μονάχα για να τις θέσουμε αμέσως κατά μέρους, και για να θυμηθούμε τον σύντροφο Bruno Valli, παιδί προλεταριακής οικογένειας του Rodero, εργάτη, κομουνιστή στρατευμένο, που κρεμάστηκε στη φυλακή της Modena στις 9 δεκεμβρίου 1974.

αυτοί που τον γνώριζαν τον θυμούνται σαν αγωνιστή με τα όλα του, ξεκάθαρο και έτοιμο για κάθε θυσία, και σε εκείνο το κελί όπου στη συνέχεια αφαίρεσε την ζωή του, λένε πως έγραψε με το αίμα του δυο λέξεις στον τοίχο : ‘ελευθερία ή θάνατος’ e in quella cella dove poi si uccise, dicono che scrisse con il suo sangue due parole supra un muro: “Libertà o morte”.

2 σκέψεις σχετικά με το “στον Bruno Valli, που πέθανε σε ένα κελί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s