φυλακές, carcere

20 αυγούστου 1976 : ο Graziano Mesina δραπετεύει από τη φυλακή της Lecce

20 agosto
infoaut 3.0
20 αυγούστου 1976 : ο Graziano Mesina δραπετεύει από τη φυλακή της Lecce
Mercoledì 20 Agosto 2014 05:30
20 agosto 1976: Graziano Mesina evade dal carcere di Lecce

Grandezza carattere

στις 20 αυγούστου 1976 ο Graziano Mesina, ο πιο γνωστός από τους ληστές της Σαρδηνίας, επιτυγχάνει μια από τις πιο κραυγαλέες του δραπετεύσεις, αποδρώντας από τις φυλακές της Lecce μαζί με άλλους δέκα κρατούμενους.
μαζί του βρίσκονται επίσης και οι Martino Zicchitella και Giuseppe Sofia, και οι δυο μαχητές των NAP.

ο Graziano Mesina γεννήθηκε στις 4 απριλίου 1942 από οικογένεια κτηνοτρόφων στο Orgosolo, χωριό που, ιδιαίτερα στα τέλη των χρόνων ’60, ξεχωρίζει για την κινητοποίησή του για την υπεράσπιση της γης των σάρδων και για την μεγάλη δυσανεξία προς τις Κρατικές πιέσεις.
τον σταμάτησε η αστυνομία για πρώτη φορά στην ηλικία των 14 χρόνων επειδή τον βρήκαν να κατέχει ένα κλεμμένο ντουφέκι, ο Mesina ξεκινά από νεότατος την μεγάλη του ιστορία αποδράσεων.

δίνει τροφή στην αποστροφή του για το δικαστικό σύστημα που θέλει να δείχνει τις προόδους του στους αγώνες ενάντια στον γκαγκστερισμό, και κατ’ επέκταση πρόθυμο να παραβλέπει την φιλαλήθεια των γεγονότων για να μπορεί να παρουσιάζει συλλήψεις υποδειγματικές, η σύλληψή του, τον ιούλιο του 1960, τριών από τα αδέλφια του (Giovanni, Pietro και Nicola) για ένα έγκλημα που δεν είχαν διαπράξει.
λίγες ημέρες νωρίτερα, όντως, είχε απαγχθεί και στη συνέχεια δολοφονηθεί ο έμπορος Pietrino Crasta και μια ανώνυμη επιστολή είχε αναφέρει στην ασφάλεια πως το πτώμα βρίσκονταν σε έδαφος που είχε παρθεί σε ενοίκιο από τους Mesina.
το σώμα πράγματι βρέθηκε στο σημείο που είχε αναφερθεί και τα τρία αδέλφια καταδικάστηκαν σε δυο χρόνια κράτησης ; ένας τέταρτος αδελφός, Antonio, καταφέρνει να το σκάσει και στη διάρκεια της φυγοδικίας του μαζεύει πολλές αποδείξεις και απαλλακτικά στοιχεία υπέρ της αθωότητας γι αυτόν και τους άλλους τρείς Mesina.

αποφυλακισθείς στις αρχές του 1961, ο Graziano Mesina επιστρέφει στην φυλακή μέσα σε διάστημα λίγων μηνών με την κατηγορία της δολοφονίας του Luigi Mereu, θείου ενός εκ των κατηγόρων στην υπόθεση Crasta; καταδικάζεται σε δεκαέξι χρόνια, διακυρήσσει τον εαυτό του αθώο, αθώο λόγω έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
στις 6 σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, διακομίζεται στο νοσοκομείο του Nuoro, αποδρά ξανά σκαρφαλώνοντας πάνω από ένα περβάζι και γλιστρώντας προς τα κάτω από ένα σωλήνα νερού όπου και κρύβεται για τρείς ημέρες.
λίγες εβδομάδες αργότερα ο αδελφός του Giovanni δολοφονείται και ο Graziano Mesina συλλαμβάνεται εκ νέου έχοντας εκδικηθεί τον αδελφό του δολοφονώντας τον Andrea Muscau, που κρίθηκε υπεύθυνος για την δολοφονία του Giovanni.
ανάμεσα στο 1963 και το 1965 οι προσπάθειες απόδρασης διαδέχονται η μια την άλλη δίχως στάσεις ανάμεσα σε κελιά, βαγόνια σε κούρσα, ψυχιατρεία, τρύπες στο πάτωμα ενός τραίνου και αναρριχήσεις 7 μέτρων σε τοίχους φυλακής.

τον σταμάτησαν για έλεγχο τον μάρτιο του 1968 οι της τροχαίας και τον έκλεισαν πρώτα στην Volterra και στη συνέχεια στην Regina Coeli, η μακρά σειρά θεαματικών αποδράσεων του Mesina διακόπτεται για οκτώ χρόνια μέχρι που, το 1976, φτάνει η είδηση του θανάτου ενός άλλου από τα αδέλφια, του Nicola.
βλέπει να του αρνούνται κατ’ επανάληψη την αίτηση να επιστρέψει στην Σαρδηνία για να παραβρεθεί στην κηδεία, έτσι ο Mesina το σκάει εκ νέου στη διάρκεια της περίφημης απόδρασης της ομάδας στις 20 αυγούστου, που στάθηκε δυνατή εξ αιτίας και της δουλειάς που οι NAP έκαναν στο εξωτερικό της φυλακής για να διευκολύνουν την φυγή των συντρόφων τους που είχαν σε κελί.

ο Grazianeddu Mesina θεωρείται μέχρι σήμερα πρωτεργάτης της αναγέννησης της ληστείας στη Σαρδηνία, εκείνος που υποχρέωσε τις αρχές, στα χρόνια του ’60, στην αποστολή στο νησί ειδικών μονάδων αστυνομίας και καραμπινιέρων, τους αποκαλούμενους baschi blu, κυανόκρανους.
ο Mesina έλαβε χάρη τον νοέμβρη του 2004 δεν έχει όμως ακόμα καταφέρει να επιστρέψει ελεύθερος άνθρωπος στην γη που τον γέννησε, το Orgosolo.

Pubblicato in STORIA di CLASSE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s