φυλακές, carcere

2 οκτωβρίου 1979: εξέγερση στην φυλακή της Asinara

2 ottobre

infoaut 3.0
Πέμπτη 02 Οκτώβρη 2014 05:53

στις 2 oκτωβρίου 1979 ξεσπά εξέγερση στο εσωτερικό της φυλακής υψίστης ασφαλείας της Asinara. στόχος είναι η καταστροφή της φυλακής, να κλείσει η Asinara με κάθε τρόπο και όλα τα σημεία μέγιστης αποτροπής του κυκλώματος των ειδικών φυλακών». στα τέλη του σεπτέμβρη 1979 είχε αποκαλυφθεί από την αστυνομία ένα σχέδιο μαζικής απόδρασης από την φυλακή της Asinara, που θα είχε εκτελεστεί με την βοήθεια προσώπων από το εξωτερικό αυτής. αυτή η ανακάλυψη είχε προκαλέσει μια επιπλέον επιδείνωση των συνθηκών ζωής στο εσωτερικό της φυλακής.

η εξέγερση ξεκινά γύρω στις 19 περίπου: μια πενηνταριά κρατουμένων μαζεύεται σε μια μεγάλη αίθουσα, αφού έχει ακινητοποιήσει έναν φύλακα και ανοίγει τα κελιά. οι φυλακισμένοι είναι όλοι ‘κάτοικοι’ του τμήματος μέγιστης επιτήρησης στην τοποθεσία Fornelli. στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι »πολιτικοί» κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί μαχητές των Ερυθρών Ταξιαρχιών-Brigate Rosse. στους φύλακες ρίχνονται έπιπλα, στους διαδρόμους ρίχνονται φιαλίδια αερίου από τα φουρνάκια που είχαν στην διάθεσή τους. εκατοντάδες αστυνομικοί, καραμπινιέροι και αστυνομικοί της δίωξης οικονομικού εγκλήματος έρχονται στο νησί από όλη την Σαρδηνία.

η μάχη διαρκεί αρκετές ώρες, η πτέρυγα εν μέρει καταστρέφεται. η αστυνομία παρεμβαίνει με πυκνή ρίψη δακρυγόνων στο εσωτερικό της φυλακής και στο τέλος καταφέρνει να αποκτήσει τον έλεγχο του κτιρίου.

μετά την εξέγερση όλοι οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε άλλες ειδικές φυλακές.
οι αγώνες στο εσωτερικό της φυλακής θα ξεκινήσουν εκ νέου με μεγαλύτερη δύναμη : τον σεπτέμβριο του 1980 θα υπάρξει η εξέγερση στο ειδικό τμήμα της φυλακής Badu ‘e Carros (Nuoro) και τον δεκέμβρη του ’80, σε συνδυασμό με την απαγωγή του δικαστικού D’Urso (υπεύθυνου για το υπουργείο των ειδικών φυλακών, CS) από πλευράς των Ερυθρών Ταξιαρχιών, θα υπάρξει η εξέγερση στην φυλακή του Trani.

στις 29 δεκεμβρίου 1980, il Comitato di Lotta dei Proletari Prigionieri dell’Asinara – η Επιτροπή Αγώνα των Προλετάριων Κρατουμένων της Asinara εκδίδει μια ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρονται αυτά που διαδραματίστηκαν, τα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς :

«το οργανωμένο κίνημα των Προλετάριων Κρατουμένων, το επαναστατικό κίνημα σε διαλεκτική με την πρωτοβουλία της Μαχητικής Κομουνιστικής Οργάνωσης BRIGATE ROSSE, έκλεισαν οριστικά το στρατόπεδο της Asinara, φέρνοντας εις πέρας την μάχη που διεξήχθη στις 2 οκτωβρίου 1979.

γύρω από το σύνθημα «να κλείσουμε με κάθε μέσο την Asinara» διαμορφώθηκε μια αγωνιστική καμπάνια του κινήματος των φυλακισμένων προλετάριων, του επαναστατικού κινήματος που αναπτύχθηκε σε διάφορα επίπεδα, όλο και πιο ώριμη και εύστοχη με τον χρόνο. ο αγώνας επιθετικής αντίστασης της Επιτροπής μας Αγώνα, οι μαζικές πρωτοβουλίες στα διάφορα στρατόπεδα, οι ένοπλες και μαζικές μάχες στις φυλακές Volterra, Fossombrone και Nuoro, η ανάπτυξη της εκστρατείας που ξεκίνησαν οι Brigate Rosse-Ερυθρές Ταξιαρχίες και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με την σύλληψη του Giovanni D’Urso, η μάχη του Trani έχουν συνθέσει σε ένα ενωτικό σχέδιο και σε γενικευμένη επίθεση τις πραγματικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κινήματος των Φυλακισμένων Προλετάριων: ΝΑ ΝΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΌ ΣΧΈΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΊΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΌΝΤΩΣΗΣ, ΝΑ ΚΛΕΊΣΕΙ Η ASINARA, ΝΑ ΔΥΝΑΜΏΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ ΑΓΏΝΑ, ΝΑ ΧΤΊΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΎΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΕΤΆΡΙΩΝ.

σαν εργαστήρι της πρακτικής της εξόντωσης, πόλος μέγιστης αποτροπής για όλο το Φυλακισμένο Προλεταριάτο, αιχμή του δόρατος ολόκληρου του κυκλώματος διαφοροποίησης, εκείνο της Asinara ήταν ένα από τα πιο αγαπητά στρατόπεδα του πολιτικού σχεδίου της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τον εγκλεισμό. μπροστά στην επαναστατική επιθετικότητα, στην αναστάτωση της στρατηγικής τους, έχοντας διασπαστεί στο εσωτερικό τους, αναγκασμένοι να διαλύσουν το στρατόπεδο της Asinara από την δύναμη του κινήματος των Προλετάριων Κρατουμένων και την πρωτοβουλία του αντάρτικου, το μοναδικό φύλλο συκής που οι πέτρινοι κώλοι του ιμπεριαλισμού βρήκαν μπροστά στην αδυναμία τους ήταν μια αποκαλούμενη »αυτόνομη πρωτοβουλία». όσο όμως κι αν επαναλαμβάνεται, ένα ψέμα δεν καθίσταται για τον λόγο αυτό αλήθεια, και οι προλετάριοι γνωρίζουν άριστα να την αναγνωρίζουν: είναι ο αγώνας των Προλετάριων Κρατουμένων, η πρωτοβουλία του επαναστατικού κινήματος και της ένοπλης πρωτοπορίας του που έκλεισε το στρατόπεδο της Asinara και χτύπησε το κεντρικό νευρικό σύστημα της ιμπεριαλιστικής σωφρονιστικής πολιτικής!»

Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία
Etichettato sotto carcere br asinara

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/2-ottobre-1979-rivolta-al-carcere-dellasinara

3 σκέψεις σχετικά με το “2 οκτωβρίου 1979: εξέγερση στην φυλακή της Asinara

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s