ένοπλη πάλη, lotta armata

5 οκτωβρίου 1970 : η απαγωγή του Sergio Gadolla

5 ottobre

infoaut 3.0

Domenica 05 Ottobre 2014 05:09
5 ottobre 1970: il rapimento di Sergio Gadolla

τη νύχτα της 5ης οκτωβρίου 1970 η «banda XXII Ottobre», γενοβέζικη ομάδα που γεννήθηκε δυο χρόνια νωρίτερα και στην οποίαν συμμετείχαν κυρίως εργάτες και πρώην αντιστασιακοί, πραγματοποιεί την απαγωγή του Sergio Gadolla, δευτερογεννημένου μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της πόλης: ο πατέρας του παιδιού είναι εργολάβος οικοδομών, ιδιοκτήτης κινηματογράφων και ομάδων ποδοσφαίρου, όπως και συμπαθών και υποστηρικτής του φασιστικού Msi, όμως στην πραγματικότητα η απαγωγή έχει σκοπό κυρίως την αυτοχρηματοδότηση της ομάδας.

το σημείο εκκίνησης για δράση, που μελετήθηκε ξεκινώντας από το τέλος του καλοκαιριού, δόθηκε από μια εφημερίδα που μεταφέρει την είδηση της κλοπής του αυτοκινήτου του Gadolla και το αντίστοιχο νούμερο της πινακίδας, χάρη στην οποία η 22 οκτώβρη φτάνει στην διεύθυνση της οικογένειας και σε άλλα χρήσιμα στοιχεία.
η ομάδα γνωρίζει πως η επιλογή της απαγωγής έχει λιγότερο ρίσκο και είναι περισσότερο επικερδής από μια ληστεία, οι δε ασκήσεις στο βουνό τους προηγούμενους μήνες είχαν παράσχει στα στελέχη της μια καλή γνώση των περιοχών που περιτριγυρίζουν την πόλη.

γύρω στα μεσάνυχτα ο Vandelli (που συνέλαβε την ιδέα και είχε σχεδιάσει την ενέργεια), οι Rossi, Battaglia και ο De Sciosciolo αρπάζουν τον Gadolla και τον αναγκάζουν ν’ ανέβει σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, ενώ οι άλλοι τρείς μεταφέρουν τον νεαρό στην Val d’Aveto, όπου προηγουμένως έχουν στήσει δυο σκηνές, ο Vandelli τηλεφωνεί δυο φορές στην μητέρα του Gadolla για να αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής και στη συνέχεια για να την πληροφορήσει σχετικά με το ποσό που ζητούν για να τον αφήσουν ελεύθερο.

η συνάντηση για την πληρωμή της εξαγοράς ορίστηκε για τις 7 το βράδυ όμως εξ αιτίας κάποιων απροόπτων μειονεκτημάτων όλα αναβάλλονται για την επόμενη μέρα. συμφωνήθηκε πως η μητέρα του Gadolla να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο Genova-Ventimiglia και όταν συναντήσει ένα φωτεινό σήμα να πετάξει μια τσάντα με τα χρήματα από μια αερογέφυρα που είχε οριστεί από προηγούμενα.
όμως και αυτή η απόπειρα δεν είχε καλό τέλος: βρέχει ακατάπαυστα από πολλές μέρες και τόσο η μητέρα του ομήρου όσο και οι δυο της 22 οκτώβρη που έπρεπε να βρίσκονται στην θέση παραμένουν εγκλωβισμένοι.

οι Rossi και Piccardo, που έχουν παραμείνει στην Val d’Aveto με τον όμηρο, αρχίζουν να ανησυχούν διότι η απαγωγή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε τρείς ημέρες, δεν έχουν νέα από τους συντρόφους τους, ο Piccardo αποφασίζει να επιστρέψει λοιπόν στην Genova, όπου τον καθησυχάζουν και επιστρέφει στις σκηνές παρέα με τον De Scisciolo.
εν τω μεταξύ η αστυνομία ερευνά ήδη εδώ και ημέρες για την απαγωγή όμως, μια και πρόκειται για μια τακτική που σπάνια χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στην Ιταλία, βρίσκεται σε προφανή δυσκολία και οι πρώτες υποθέσεις την φέρνουν όντως να ερευνά σάρδους βοσκούς της περιοχής. επίσης σε επίπεδο Μέσων η επιχείρηση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και προσοχή.

στις 9 oκτωβρίου τελικά ολοκληρώνεται η πληρωμή και ο Vandelli στέλνει στους κατασκηνωμένους συντρόφους του την κωδικοποιημένη εντολή να ελευθερώσουν τον όμηρο, πράγμα που συμβαίνει την επόμενη ημέρα.
στην πραγματικότητα η μητέρα του νεαρού πληροφόρησε την αστυνομία για την συνάντηση και την πληρωμή όμως ο αξιωματικός που είχε σταλεί στον τόπο δεν καταφέρνει να φωτογραφίσει το πρόσωπο του Vandelli και αφού τον ακολούθησε με το αυτοκίνητο για λίγο, χάνει οριστικά τα ίχνη του.

η επιτυχία της απαγωγής και της πληρωμής των λύτρων φέρνουν ενθουσιασμό στο εσωτερικό της XXII ottobre όμως στην ομάδα γεννήθηκαν κάποιες διαφωνίες για την χρήση των χρημάτων που είχε φέρει η πράξη.
αυτές οι διαφωνίες θα φέρουν την απομάκρυνση κάποιων μελών της μπάντας, που θα συνεχίσει την δράση της για λίγους ακόμα μήνες του επόμενου χρόνου.

Pubblicato in STORIA di CLASSE δημοσιεύτηκε στην Ταξική Ιστορία
Etichettato sotto sergio gadolla xxii ottobre

infoaut 3.0

Μια σκέψη σχετικά μέ το “5 οκτωβρίου 1970 : η απαγωγή του Sergio Gadolla

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s