carcere · φυλακές

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΝΩΝ. ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

από Σωτήρης Μάρτιος 3, 2015, 4:33 μμ.,

Να δηλώσουμε εξ αρχής πως ως ιστορικός και υπεύθυνος του Homo-Naturalis.gr καθώς και οι συνεργάτες του ιστορικού σάιτ, συμπαραστεκόμαστε ασυζητητί και με όλη μας την ψυχή στον αγώνα που ξεκίνησαν οι απεργοί πείνας πολιτικοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές Δημήτρης Κουφοντίνας, Κώστας Γουρνάς, Νίκος Μαζιώτης, Γεράσιμος Τσάκαλος, Χρήστος Τσάκαλος και Γιώργος Πολύδωρας.

Να δηλώσω εξ αρχής πως ως ιστορικός και υπεύθυνος του  Homo-Naturalis.gr καθώς και οι συνεργάτες  του ιστορικού σάιτ, συμπαραστεκόμαστε ασυζητητί και με όλη μας την ψυχή  στον αγώνα που ξεκίνησαν οι απεργοί πείνας πολιτικοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές Δημήτρης Κουφοντίνας, Κώστας Γουρνάς, Νίκος Μαζιώτης, Γεράσιμος Τσάκαλος, Χρήστος Τσάκαλος και Γιώργος Πολύδωρας.

Δεν υπήρξα (από καθαρή σύμπτωση στην αρχή και συνειδητά αργότερα) «Αντάρτης Πόλεων». Είχα όμως την εξαιρετική τύχη και ως πολίτης και ως ιστορικός, να γνωρίσω και να διατηρήσω πολύχρονη προσωπική σχέση με  κάποια από τα μέλη της  παλιάς γενιάς των  Ανταρτών Πόλεων.  ΄Οπως έχουμε ξαναγράψει εδώ, όταν «φτάσει  το πλήρωμα του χρόνου», θα δημοσιευτούν  πολλές και σημαντικές μαρτυρίες-απομνημονεύματα της δράσης  εκείνων των αγωνιστών, που μας  εμπιστεύτηκαν τις διηγήσεις τους,  ως αξιόλογο και απαραίτητο περιεχόμενο της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

 Με τα μέλη των νέων οργανώσεων της ΄Ενοπλης Λαϊκής Πάλης, δεν έτυχε να έχω προσωπική γνωριμία. Τα γνωρίζω μόνο μέσα από τη δράση και τα κείμενά τους που,  εκτός των άλλων, είμαι, ως εκ της ιδιότητάς μου, υποχρεωμένος να παρακαλουθώ.   Με την ευκαιρία, όμως,   της έναρξης σήμερα της απεργίας πείνας των  παραπάνω πολτικών κρατουμένων, από την δική μου εμπειρία και εκτίμηση, θα καταθέσω  μια ιστορική κρίση για την ποιότητα του χαρακτήρα και την αγωνιστικότητα τέτοιων ανθρώπων.

Οι «Αντάρτες Πόλεων δεν είναι καμωμένοι  από την κοινή στόφα που συναντάς στο «μέσο», σημερινό  άνθρωπο. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς ή όχι με την ιδεολογία τους, οφείλεις να παραδεχτείς πως τους περισσότερους απ΄αυτούς διακρίνει μια αναμφισβήτητη ανυστεροβουλία, ειλικρίνεια προθέσεων και φυσικά  ιδεολογική υποδομή και φόρτιση σε ό,τι κάνουν. Τέτοια άτομα δεν επιλέγουν συνήθως το δρόμο του ένοπλου αγώνα… χάριν γούστου. Κανείς δεν αφήνει εύκολα τη βόλεψή του, τον «καναπέ» του, τις μικρές και τις μεγάλες  απολαύσεις-προσφορές της ζωής, για να «βάλει το κεφάλι του στον τορβά». Και μάλιστα χωρίς προσωπικό «διάφορο» Δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε συγκεχυμένες και  επιπόλαιες τέτοιες επιλογές. Αλλιώς, θα τις έκανε ο καθένας.

 Οι φορείς της ιδεολογίας της ΄Ενοπλης Λαϊκής Πάλης, είτε επειδή  έχουν οι ίδιοι  βιώσει ακραίες συμπεριφορές πίεσης  του Συστήματος, είτε από ελεύθερη συνειδητοποίηση (συνεπικουρούμενη και από έναν ιδιαίτερο , γονιδιακό, θα λέγαμε, εξοπλισμό-τσαγανό), κατέληξαν στην απόφαση πως θα αλλάξουν τον  «κόσμο» με τον τρόπο που εκείνοι νομίζουν πως θα τα καταφέρουν . Ούτως ή άλλως, πάντως, όσοι πέρασαν τις «γραμμές», ούτε τυχαίους μπορείς να τους πεις, ούτε παράφρονες. Και είναι σίγουρα αλλιώτικοι άνθρωποι.

΄Οσοι, λοιπόν (κυρίως κουφιοκέφαλοι) με την έναρξη αυτής της απεργίας πείνας των πολιτκών κρατουμένων, θα σπεύσουν από την άνεση και την ασφάλεια της «πολυθρόνας» τους να κάνουν την κριτική τους για τους απεργούς και να πουν το «κοντό και το μακρύ» τους, ας λάβουν υπόψη τους πως, αν μη τί άλλο, «δεν δικαούνται δια  να ομιλούν»  και να κρίνουν εκ του ασφαλούς. Δεν έχει ο λόγος και η κριτική  τους κανένα  νόημα και καμιά αξία. Αν μπορούν να το καταλάβουν, έχει καλώς, αν όχι, μόνο οι ίδιοι χάνουν.

 Καλούμε όλους τους  συνειδητοποιημένους  πολίτες να μην  επιτρέψουν με την αδράνεια, την αδιαφορία ή την αντιπαλότητά τους, να απολεστεί αυτός ο αγώνας. Είναι υπόθεση όλων μας να έχει αποτελεσματική έκβαση ο αγώνας κι αυτών των απεργών πείνας. Για την αξιοπρέπεια ,την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό μας.

Να προσέξουμε όλοι.  Να επαναφορτίσουμε  την αδειανή μπαταρία των ιδεολογικών ανακλαστικών μας. Να δηλώσουμε «παρόντες». Ας αφήσουμε μόνο του το Σύστημα ( «αριστεροί «, λέει, τούτη τη φορά γρασσάρουν τη μηχανή του !) να απολογηθει για την απουσία του, την αδιαφορία  και την εκδικητικότητά τους.

Ας  διαλέξουμε πλευρά.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΝΩΝ. ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s