ιστορία

Αλικάντε Alicante

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Alicante  Αλικάντε

Alicante 1 abril 1939

Λιμάνι της Alicante, πρώτη ημέρα του μήνα του απριλίου 1939, ο ήλιος έχει πια χαμηλώσει στον ορίζοντα. Θα μπορούσαν να είναι έξι ή επτά το απόγευμα.
Πλησιάζει το λυκόφως.

Μάλλον  ξαποστάζουν, δεν μοιάζουν αναπτυγμένες, κατά μήκος του τέλους του δρόμου που εκείνη την εποχή διατηρούσε – για λίγο ακόμη – το όνομα Paseo de los Mártires, εκείνες που φαίνονται είναι οι ιταλικές δυνάμεις. Καταφέρνουμε επίσης να δούμε να λαμπυρίζουν στον ήλιο τα κράνη των φασιστών του ιταλικού Σώματος Αποστολής. Είναι κατά το πλείστον σε μη τακτικό σχηματισμό γύρω από το αποκεφαλισμένο Μνημείο των Μαρτύρων της Ελευθερίας του 1844.  Ντουφέκια και άλλος εξοπλισμός στηρίζονται στην βάση του μνημείου.

όλοι – συμπεριλαμβανομένου και του πυροβολικού – κοιτούν προς το Malecón, κοιτούν προς το συγκεχυμένο συνονθύλευμα αυτοκινήτων, guardano al confuso guazzabuglio di automobili, φορτηγών και ημιφορτηγών που είναι χύμα παρκαρισμένα, πέρα από τα οποία διαισθάνεσαι – παρά βλέπεις – μια συγκεχυμένη ανθρώπινη μάζα: τους είκοσι χιλιάδες ρεπουμπλικάνους που κατέφυγαν στις αποβάθρες με την ελπίδα, άσκοπη, πως κάποιο από εκείνα τα πολύ συχνά υποσχόμενα καράβια θα κατάφερνε να πλησιάσει το λιμάνι και να τους μεταφέρει μακριά, κάπου αλλού.

Διαμέσου αυτών, ακόμη αναπνέει, η Repubblica, λίγο πριν συντριβεί στους μόλους της Alicante, παρατημένη από τις δημοκρατίες και προδομένη από την Σοβιετική Ένωση, παραδομένη, έτοιμη να γίνει κομμάτια, από τους φασίστες μακελάρηδες, ναζιστές και φρανκιστές.
Ο δρόμος, il Paseo de los Mártires, ο Περίπατος των Μαρτύρων, θα αλλάξει όνομα, επιστρέφοντας να είναι η Explanada de España, ο παραλιακός δρόμος της Ισπανίας, και το μνημείο στους μάρτυρες της ελευθερίας της 8ης μαρτίου  1844, ήδη αποκεφαλισμένο, θα καταστραφεί ολοσχερώς.

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2014-02-26T17:14:00%2B01:00&max-results=20&start=19&by-date=false

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s