ιστορία

ο κήπος των ποιητών giardino dei poeti

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

giardino dei poeti ο κήπος των ποιητών

triste2

Μέτωπο Ανδαλουσίας, στα μέρη της Cordoba. Είναι η 26η δεκεμβρίου του 1936, και το 126° Τάγμα, που είναι καλύτερα γνωστό ως «Commune de Paris«, η »Κομούνα του Παρισιού», έλαβε την εντολή να κατακτήσει εκ νέου το χωριό της  Lopera. Μουδιασμένοι, στα χαρακώματα, ενώ η αυγή σηκώνεται πάνω από μια θάλασσα ελιών, οι εγγλέζοι ταξιαρχίτες πιστεύουν πως ακόμη ονειρεύονται. Από τις εχθρικές γραμμές φτάνει μια γνωστή μουσική, από τύμπανα και γκάιντες. Δεν πρόκειται όμως για τα σκωτσέζικα Royal Highlanders , αλλά για το Tercio Virgen του Rocío de Huelva που με αυτό τον τρόπο συνοδεύει την προέλαση των φρανκικών στρατευμάτων. Είναι η αρχή μιας μάχης που θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας,  E’ l’inizio di una battaglia che durerà fino alla mezzanotte del giorno successivo.

Εκατόν σαράντα πέντε ανάμεσα σε άγγλους και ιρλανδούς, νεαροί εργάτες και φοιτητές που ήρθαν από το  Dublino, το Λονδίνο, είναι αυτοί ο Πρώτος Λόχος,  la Prima Compagnia, και είναι αυτοί που επιτίθενται στον »λόφο του Γολγοθά», al «cerro del Calvario«.  Φτάνουν μέχρι τα πρώτα χαρακώματα,  μέσα σε μια στιγμή, όμως εδώ αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν κάτω από την βροχή από μολύβι που πέφτει επάνω τους. Προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την θέση τους, όσο κι αν είναι επισφαλής. Σκάβουν πηλό και άργιλο, φτιάχνουν αυτοσχέδια καταφύγια, στην στάθμη του εδάφους, ανάμεσα στις ρίζες και στραβωμένους κορμούς. Αντιστέκονται για ώρες δίχως να παραχωρήσουν χιλιοστό. Επάνω τους φωτιά από την φωτιά των πολυβόλων, οβιδοβόλα και όλμοι, και οι βόμβες διασποράς που βρέχει από τα αεροπλάνα που έρχονται από την Siviglia.

οι εθελοντές προωθούνται, οπισθοχωρούν, ξανά προωθούνται. Θα συνεχίσουν, μέχρι το βράδυ, όταν θα μείνουν δίχως πλέον πολεμοφόδια και ξεθεωμένοι, δίχως να έχουν βάλει κάτι στο στόμα τους όλη την ημέρα. Στις  28 δεκεμβρίου η μάχη έχει τελειώσει. η Lopera δεν πάρθηκε, όμως η προέλαση των φρανκιστών στο ανδαλουσιανό μέτωπο έχει σταματήσει.
Η Prima Compagnia πρακτικά έχει εκμηδενιστεί.

Εκείνη την μέρα, ο τελευταίος που πεθαίνει ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασαν στην Ισπανία. ο John Cornford, μέλος της νεολαίας του Κομουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας και  εγγονός τίποτα λιγότερο από του Charles Darwin. Είχε έρθει με την πρόθεση να γίνει πολεμικός ανταποκριτής, όμως πολύ σύντομα άφησε να αιχμαλωτιστεί από την επαναστατική ατμόσφαιρα της Βαρκελώνης. Έτσι αποφάσισε να καταταχθεί εθελοντής σε μια πολιτοφυλακή του POUM. Όταν μια ριπή πολυβόλου τον θέρισε, την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει έναν τραυματισμένο σύντροφο, είχε περάσει μια ώρα απ’ όταν είχε κλείσει τον εικοστό του πρώτο χρόνο ηλικίας.
Είχε γράψει λίγο πριν πεθάνει, σε ένα γράμμα στην αρραβωνιαστικιά του Margot Heinemann:

monumento

Heart of the heartless world,
Dear heart, the thought of you
Is the pain at my side,
The shadow that chills my view.

The wind rises in the evening,
Reminds that autumn is near.
I am afraid to lose you,
I am afraid of my fear.

On the last mile to Huesca,
The last fence for our pride,
Think so kindly, dear, that I
Sense you at my side.

And if bad luck should lay my strength
Into the shallow grave,
Remember all the good you can;
Don’t forget my love.

Το σώμα του John Cornford, όπως και των άλλων πεσόντων, με κάθε πιθανότητα τέλειωσε σε έναν ομαδικό τάφο, σε εκείνη την  «shallow grave«, σε εκείνο τον »ρηχό τάφο» που ήξερε να προβλέψει. Σήμερα, στην Lopera, στον κήπο του  «Pilar Viejo», μπορείτε να δείτε μια κολόνα, μια απλή κολόνα από τσιμέντο με επάνω της μιαν επιγραφή από μέταλλο όπου είναι γραμμένο, άλλο τόσο απλά, μαζί με τα ονόματα του Cornford,  του Ralph Fox και άλλων, «Jardín de los Poetas Ingleses», »ο Κήπος των Άγγλων Ποιητών».

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2013-08-27T16:33:00%2B02:00&max-results=20&start=50&by-date=false

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s