ιστορία

ο Μαχνό στην Βαρκελώνη Makhno a Barcellona

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Makhno a Barcellona ο Μαχνό στην Βαρκελώνη

makno grave

ο Christian Ferrer,  αργεντινός κοινωνιολόγος, στο βιβλίο του  «Cabezas de tormenta. Ensayos sobre lo ingobernable» (μπορείτε να το βρείτε εδώ, scaricabile qui), στο τελευταίο κεφάλαιο, «Una moneda valaca«, σχετικά με την παρτιζάνικη αντίσταση, μιλώντας για τον ρόλο του νομίσματος στην αντιφασιστική διασπορά (εκείνη την διασπορά που θα βρει το ολοκαύτωμά της στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο: οι επαναστάτες ούγγροι του Bela Kun, οι ουκρανοί αγρότες του Makhno, οι ναυτικοί του Αμβούργου, οι φυγάδες από τους βαλκανικούς φασισμούς, ιταλοί και γερμανοί και οι διεθνιστές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου: όλοι εκείνοι που θα συνεχίσουν να πολεμούν στους maquis [μακί]  ενσωματωμένοι στα συμμαχικά στρατεύματα),

πραγματεύεται ένα θέμα γνωστό ελάχιστα : έχει σχέση με αυτούς που βρίσκονταν στην εξορία από το μαχνοβίτικο κίνημα και πήγαν να πολεμήσουν στην Ισπανία, το 1936, σαν διεθνείς ταξιαρχίτες στην διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Αυτοί οι ουκρανοί οι οποίοι, μαζί με τους λευκορώσους και τους πολωνούς, σχημάτιζαν την ομάδα της οποίας ηγείτο ο λοχαγός  Taras Shevchenko, τμήμα του Τάγματος Palafox της XIII Brigada Internazionale, Διεθνούς Ταξιαρχίας. Μια από εκείνες τις ομάδες  που παρέμεινε να πολεμά μέχρι τέλους, όταν στην συνέχεια έπεσε η Καταλονία διέσχισε τα Πυρηναία και πήρε μέρος στην Γαλλία, στην αντίσταση ενάντια στον ναζισμό.

Στην Καταλονία του 1937, η Compagnia Internazionalista Shevchenko ήταν σχηματισμένη από μια δεκαριά επιζώντων του αναρχικού στρατού του Nestor Makhno, εκείνοι που το 1921 είχαν καταφέρει να διασχίσουν, με τα άλογα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ρουμανία. Επίσης το 1945, όταν στο τέλος του II παγκόσμιου πολέμου, στην Linguadoca, στο τέλος καταθέτοντας τα όπλα, διατήρησαν στις τσέπες τους το επαναστατικό νόμισμα που επινόησε ο  Makhno εικοσιπέντε χρόνια πριν.

maknomoney

Ναι, και κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιες να ήταν οι ιστορίες που διηγούνταν μεταξύ τους, το 1924, ο Makhno – που τότε δούλευε στο Παρίσι σαν ξυλουργός – και ο Buenaventura Durruti – που είχε ανοίξει εκείνη την χρονιά ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι  –  πριν ο ουκρανός αναρχικός συλληφθεί και απομονωθεί στην  Conciergerie, στο ίδιο κελί όπου κρατούνταν η  Maria Antonietta; Κατά πάσαν πιθανότητα, ο Makhno βρήκε τον χρόνο να προειδοποιήσει τον  Durruti και τον Ascaso, συμβουλεύοντας τους να μην δεχθούν το άσυλο που η Σοβιετική Ένωση τους προσέφερε!

http://francosenia.blogspot.gr/search/label/guerra%20civile%20spagnola?updated-max=2013-08-27T16:33:00%2B02:00&max-results=20&start=50&by-date=false

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s