φιλοσοφία

Της γης οι κολασμένοι I dannati della terra

on 20 Ιουλίου 2015.

του FRANTZ FANON

[Σήμερα, 20 ιουλίου 2015, ο Frantz Fanon θα γίνονταν 90 χρόνων. Τον θυμόμαστε με τα συμπεράσματα από τους »κολασμένους της γης»,   “I dannati della terra”, που αντηχούν με τρόπο προφητικό.]

Εμπρός, σύντροφοι, είναι καλύτερα να αποφασίσουμε αμέσως να αλλάξουμε πλευρά. Η μεγάλη νύχτα στην οποίαν βυθιστήκαμε, πρέπει να την ταρακουνήσουμε και να εξέλθουμε. Η καινούργια ημέρα που ήδη σηκώνετε πρέπει να μας βρει έτοιμους και αποφασισμένους, προετοιμασμένους και αποφασιστικούς.

Πρέπει ν’αφήσουμε μόνα τους τα όνειρα, να εγκαταλείψουμε τα παλιά πιστεύω και τις προηγούμενες φιλίες της ζωής μας. Μην χάνουμε καιρό σε αποστειρωμένες λιτανείες ή σε αηδιαστικούς μιμητισμούς. Ας αφήσουμε αυτή την Ευρώπη που δεν τελειώνει ποτέ να μιλά για τον άνθρωπο  κι ας τον κατακρεουργεί όπου τον συναντήσει, σε όλες τις γωνίες των δρόμων της, σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Είναι εδώ και αιώνες που η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει την πρόοδο των ανθρώπων και τους έχει υποδουλώσει στα σχέδια και στην δοξασία της; αιώνες στους οποίους στο όνομα μιας υποτιθέμενης  «πνευματικής περιπέτειας» καταπνίγει σχεδόν την oλότητα της ανθρωπότητας. Κοιτάξτε την σήμερα να ταλαντεύεται ανάμεσα στην ατομική αποσύνθεση και την πνευματική αποσύνθεση.

Kαι όμως, στο σπίτι της, στο επίπεδο των επιτευγμάτων μπορούμε να πούμε πως τα κατάφερε παντού.

Η Ευρώπη ανέλαβε την κατεύθυνση του κόσμου με ζήλο, κυνισμό και βία. Και κοιτάξτε πόσο η σκιά των μνημείων της εξαπλώνεται και πολλαπλασιάζεται. Κάθε κίνημα της Ευρώπης έκανε να τιναχτούν στον αέρα τα όρια του χώρου και εκείνα της σκέψης. Η Ευρώπη αρνήθηκε κάθε ταπεινότητα, κάθε σεμνότητα, μα και κάθε φροντίδα, κάθε τρυφερότητα.

Εμφανίστηκε φειδωλή με τον άνθρωπο, μικροπρεπής είναι, σαρκοβόρα, δολοφονική με τον άνθρωπο.

Λοιπόν, αδέλφια, πως να μην αντιληφθούμε πως έχουμε πολλά άλλα να κάνουμε απ’ το ν’ ακολουθούμε την Ευρώπη.

Εκείνη της Ευρώπη που δεν σταμάτησε ποτές να μιλάει για τον άνθρωπο, να διακηρύσσει πως δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα άλλο από τον άνθρωπο, εμείς σήμερα ξέρουμε με πόσες ταλαιπωρίες και δυστυχίες η ανθρωπότητα πλήρωσε κάθε μια από τις νίκες του πνεύματός της.

Λοιπόν, σύντροφοι, το ευρωπαϊκό παιχνίδι έχει οριστικά λήξει, πρέπει να βρούμε άλλο. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, σήμερα, με την προϋπόθεση να μην μιμηθούμε την Ευρώπη, με την προϋπόθεση να μην έχουμε την έμμονη ιδέα από την επιθυμία να φτάσουμε, να αγγίξουμε την Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει αποκτήσει μιαν τέτοια ταχύτητα, τρελή και ακατάστατη, που σήμερα ξεφεύγει απ’ οποιονδήποτε οδηγό, απ’ οποιονδήποτε λόγο, αιτία, δίκιο, και προχωρά με ίλιγγο τρομακτικό προς αβύσσους απ’ όπου καλύτερα να απομακρυνθούμε όσο πιο ταχύτερα γίνεται.

Είναι επίσης αλήθεια, ωστόσο, πως μας χρειάζεται ένα μοντέλο, σχήματα και σχέδια, παραδείγματα. Για πολλούς από εμάς, το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι το πιο συναρπαστικό. Τώρα, είδαμε στις προηγούμενες σελίδες σε ποιες ακυρώσεις μας μετέφερε αυτός ο μιμητισμός. Οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις, η ευρωπαϊκή τεχνική, το ευρωπαϊκό στυλ, πρέπει να πάψουν να μας δελεάζουν και να μας αποδιοργανώνουν.

Όταν εγώ ψάχνω τον άνθρωπο στην ευρωπαϊκή τεχνική και το στυλ, βλέπω μια διαδοχή αρνήσεων του ανθρώπου, μια χιονοστιβάδα δολοφόνων.

Η ανθρώπινη κατάσταση, τα σχέδια του ανθρώπου, η συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους που αυξάνουν την καθολικότητα του ανθρώπου, είναι νέα προβλήματα που που απαιτούν αληθινές εφευρέσεις.

Αποφασίζουμε να μην μιμούμαστε την Ευρώπη και απλώνουμε τους μύες μας και τα μυαλά μας σε μιαν νέα κατεύθυνση. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον ολοκληρωμένο άνθρωπο που η Ευρώπη στάθηκε ανίκανη να κάνει να θριαμβεύσει.

Δυο αιώνες πριν, μια πρώην αποικία ευρωπαϊκή τέθηκε επικεφαλής για να γεφυρώσει την καθυστέρηση με την Ευρώπη. Κατάφερε με αυτό τον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταστούν ένα τέρας στο οποίο τα ζιζάνια, οι αρρώστιες και η απανθρωπιά της Ευρώπης έπιασαν διαστάσεις τρομακτικές.

Σύντροφοι, δεν έχουμε λοιπόν άλλο να κάνουμε απ’ το να δημιουργήσουμε μιαν τρίτη Ευρώπη? Η Δύση θέλησε να είναι μια περιπέτεια του Πνεύματος. Και στο όνομα του Πνεύματος, του ευρωπαϊκού πνεύματος όπως αντιλαμβάνεστε, είναι που η Ευρώπη δικαιολόγησε τα εγκλήματά της και νομιμοποίησε την δουλεία στην οποίαν κρατούσε τα τέσσερα πέμπτα της ανθρωπότητας.

Ναι, το ευρωπαϊκό πνεύμα είχε θεμέλια μοναδικά. Όλος ο ευρωπαϊκός στοχασμός πραγματοποιήθηκε σε τόπους όλο και πιο έρημους, όλο και πιο απόκρημνους. Πάρθηκε έτσι η συνήθεια να συναντιέται όλο και λιγότερο ο άνθρωπος.

Ένας διάλογος συνεχείς με τους εαυτούς τους, ένας ναρκισσισμός όλο και πιο άσεμνος δεν έπαψαν να προετοιμάζουν το κρεβάτι σε ένα ημι παραλήρημα στο οποίο η εγκεφαλική εργασία καθίσταται μια ταλαιπωρία, μια δυστυχία, όντες με τίποτα οι αλήθειες εκείνες του ανθρώπου που ζει, εργάζεται και χτίζεται, αλλά λόγια, διάφοροι συνδυασμοί λέξεων, οι εντάσεις γεννημένες από σημασίες που περιέχονται στις λέξεις.  Εντούτοις βρέθηκαν ευρωπαίοι για να καλέσουν τους ευρωπαίους εργαζόμενους να διασπάσουν αυτό τον ναρκισσισμό και να τα σπάσουν με αυτή την απο υλοποίηση.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν απάντησαν σε εκείνες τις εκκλήσεις. Το γεγονός είναι πως οι εργαζόμενοι πίστεψαν, και αυτοί, ενδιαφέρθηκαν από την καταπληκτική περιπέτεια του ευρωπαϊκού Πνεύματος.

Όλα τα στοιχεία για μιαν λύση στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι, σε διαφορετικές στιγμές, υπαρκτά στην σκέψη της Ευρώπης. Όμως η δράση των ευρωπαίων ανθρώπων δεν πραγματοποίησε την αποστολή που τους αντιστοιχούσε και τους άξιζε και συνίστατο στο να σπρώξουν με βία επί εκείνων των στοιχείων, στο να μετατρέψουν το σύστημα, την τάξη, το είναι τους, να τα αλλάξουν, τελικά στο να φέρουν το πρόβλημα του ανθρώπου σε ένα επίπεδο ασύγκριτα ανώτερο.

Σήμερα, ήμαστε θεατές σε μια στάση της Ευρώπης. Να ξεφύγουμε, σύντροφοι, από εκείνο το ακίνητο κίνημα στο οποίο η διαλεκτική, σιγά σιγά, μετατράπηκε σε λογική της ισορροπίας. Να ξαναπάρουμε στα χέρια μας το ζήτημα του ανθρώπου. Να πάρουμε ξανά στα χέρια μας το ζήτημα της εγκεφαλικής πραγματικότητας, της εγκεφαλικής μάζας όλης της ανθρωπότητας της οποίας χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τις διασυνδέσεις, να διαφοροποιήσουμε τα πρότυπα και να εξανθρωπίσουμε εκ νέου τα μηνύματα.

Πάμε, αδέλφια, έχουμε πραγματικά πολύ δουλειά για να παίζουμε με παιχνίδια οπισθοφυλακής. Η Ευρώπη έκανε εκείνο που έπρεπε να κάνει και σε τελική ανάλυση το έκανε καλά; να πάψουμε να την κατηγορούμε, να της πούμε όμως με αποφασιστικότητα πως δεν πρέπει πλέον να συνεχίζει να κάνει τόσο πολύ θόρυβο. Δεν έχουμε πλέον να την φοβόμαστε, ας πάψουμε λοιπόν να την ζηλεύουμε. Ο Τρίτος Κόσμος είναι σήμερα απέναντι στην Ευρώπη σαν μια κολοσσιαία μάζα της οποίας η πρόθεση πρέπει να είναι εκείνη του να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα στα οποία αυτή η Ευρώπη δεν ήξερε να προκαλέσει λύσεις.

Μα λοιπόν, σημασία έχει να μην μιλάμε για απόδοση, να μην μιλάμε για εντατικοποίηση, να μην μιλάμε για ρυθμούς. Όχι, δεν πρόκειται για επιστροφή στην Φύση. Πρόκειται πολύ συγκεκριμένα να μην τραβάμε τους ανθρώπους προς κατευθύνσεις που τους ακρωτηριάζουν, να μην επιβάλλουμε στον εγκέφαλο ρυθμούς που σύντομα τον εμποδίζουν, τον χαλούν. Δεν υπάρχει ανάγκη, με πρόσχημα να γεφυρώσουμε το χάσμα, να κακοποιούμε τον άνθρωπο, να τον ξεσκίζουμε από τον εαυτό του, από τα εσώψυχά του, να τον τσακίζουμε, σκοτώνουμε.

Όχι, εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε, να προφτάσουμε κανέναν. Θέλουμε όμως πάντα να βαδίζουμε, νύχτα και ημέρα, με συντροφιά τον άνθρωπο, όλους τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να τεντώσουμε το καραβάνι, καθώς, τότε,  κάθε σειρά μόλις που αντιλαμβάνεται εκείνη που της προηγείται και οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζονται πλέον,  συναντιούνται όλο και λιγότερο, μιλούν όλο και λιγότερο μεταξύ τους.

Πρέπει, για τον Τρίτο Κόσμο, να αρχίσουμε ξανά μιαν ιστορία του ανθρώπου που  την ίδια στιγμή να λογαριάζει διατριβές  μερικές φορές καταπληκτικές που υποστήριξε η Ευρώπη, αλλά και τα εγκλήματα της Ευρώπης, εκ των οποίων το πιο αποτρόπαιο θα ήταν, μέσα στον άνθρωπο, η παθολογική βαθιά πληγή  των λειτουργιών του και ο θρυμματισμός της ενότητάς του; στο πλαίσιο μιας συλλογικότητας, η ρήξη, η καθίζηση, οι αιματηρές εντάσεις που τρέφονται ταξικά; τέλος, στην τεράστια σκάλα την ανθρωπότητας, τα ρατσιστικά μίση, η δουλεία, η εκμετάλλευση και κυρίως η αναίμακτη γενοκτονία  που γίνεται εξ αιτίας του ότι έχει αποκλείσει ενάμισυ δισεκατομμύριο ανθρώπους, βάζοντάς τους στην άκρη.

Οπότε, σύντροφοι, δεν θα πληρώσουμε φόρο στην Ευρώπη δημιουργώντας Κράτη, θεσμούς και κοινωνίες που να εμπνέονται από αυτήν. Η ανθρωπότητα περιμένει άλλο από εμάς και όχι αυτή την μιμητική καρικατούρα στο σύνολό της άσεμνη.

Εάν θέλουμε να μετατρέψουμε την Αφρική σε μιαν νέα Ευρώπη, της Αμερική σε μιαν νέα Ευρώπη, τότε ας εμπιστευτούμε στους ευρωπαίους τις τύχες των χωρών μας. Θα ξέρουν να κάνουν καλύτερα από τους πιο προικισμένους ανάμεσά μας.

Εάν όμως θέλουμε η ανθρωπότητα να προχωρήσει έστω ένα βήμα, εάν θέλουμε να την φέρουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο από εκείνο όπου η Ευρώπη την έχει εκδηλώσει, τότε χρειάζεται να εφεύρουμε, χρειάζεται να ανακαλύψουμε.

Εάν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτά που οι λαοί μας αναμένουν, χρειάζεται να ψάξουμε αλλού και όχι στην Ευρώπη.

Εξάλλου, εάν θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά που οι ευρωπαίοι αναμένουν, δεν πρέπει να τους αποστέλλουμε μιαν εικόνα, ακόμα και ιδανική, της κοινωνίας τους ή της σκέψης τους για τα οποία αυτοί οι ίδιοι νιώθουν ενίοτε μιαν ατέλειωτη ναυτία.

Για την Ευρώπη, για εμάς τους ίδιους και για την ανθρωπότητα, σύντροφοι, χρειάζεται να ανανεωθούμε, να αναπτύξουμε μια νέα σκέψη, να προσπαθήσουμε να στήσουμε στα πόδια του έναν καινούργιο άνθρωπο.

http://www.commonware.org/index.php/cartografia/600-i-dannati-della-terra

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s