ιστορία

Σάββατο 17 Οκτωβρίου ’77: οι »αυτοκτονίες» στην φυλακή Σταμχάιμ, Sabato 17 ώρα 05:04 17 ottobre 1977: i «suicidi» di Stammheim

Το βράδυ μεταξύ  17 και 18 oκτωβρίου 1977 οι μαχητές της Rote Armee Fraktion Andreas Baader, Gudrun Ensslin και Jan Carl Raspe βρέθηκαν 17 ottobreνεκροί στο κελί τους.
Ο πρώτος σκοτώθηκε από σφαίρα πιστολιού στον αυχένα, η δεύτερη κρεμασμένη σε ένα ηλεκτρικό σύρμα, ο τρίτος βρέθηκε ετοιμοθάνατος στο κελί εξ αιτίας χτυπήματος στο κεφάλι, πέθανε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο.

Επίσης η Irmagard Moller, άλλη αντάρτισσα της RAF σώθηκε στο νοσοκομείο παρά τα πολύ σοβαρά της τραύματα (τέσσερις μαχαιριές στο στήθος).

Στις 5 σεπτεμβρίου 1977 η RAF είχε απαγάγει στην Κολωνία τον πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων, ναζιστή, υπήρξε διαχειριστής των βιομηχανιών στην Boemia και στην Moravia τους καιρούς της ναζιστικής κατοχής,  Hans-Martin Schleyer.
Η RAF ανακοίνωσε πως ο βιομήχανος θα κρατούνταν αιχμάλωτος μέχρι την απελευθέρωση των έξι κρατουμένων στην φυλακή του Stammheim.

Η αντίδραση του γερμανικού Κράτους ήταν σκληρή, με νόμο, διατάχτηκε η πλήρης απομόνωση όλων των αγωνιστών της RAF κρατουμένων στις φυλακές της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.
Στις 9 μαίου 1976 μετά από χρόνια σκληρής απομόνωσης και συλλογικής απεργίας πείνας των μελών της RAF ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες της κράτησής τους η Ulrike Meinhof είχε βρεθεί κρεμασμένη στα κάγκελα του κελιού της.

Και σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία και η διοίκηση της φυλακής μίλησαν για αυτοκτονία συλλογική, ήταν όμως αμέσως ξεκάθαρο πως ήταν αδύνατον να μιλάμε για αυτοκτονία.
Τόσο γιατί δεν μπορούσε να γίνει πιστευτό πως κρατούμενοι σε κατάσταση απομόνωσης, που καθημερινά τους άλλαζαν κελί και που ήταν υπό καθεστώς επιτήρησης οπτικής από τους ανθρωποφύλακες, θα μπορούσαν να κατορθώσουν να βάλουν όπλα στην φυλακή, όσο και για τον τρόπο με τον οποίον σκοτώθηκαν.

Στις 19 oκτωβρίου με γράμμα που στάλθηκε στην γαλλική εφημερίδα Liberation, η RAF ανακοίνωσε πως έβαλε τέλος, μετά από 43 ημέρες, στην «άθλια και διεφθαρμένη ύπαρξη» του Hanns-Martin Schleyer.
Την επόμενη ημέρα ο νόμος που επέβαλε την απομόνωση για τους μαχητές της RAF στην φυλακή ανακλήθηκε από τον γερμανό πρόεδρο.

Advertisements

2 thoughts on “Σάββατο 17 Οκτωβρίου ’77: οι »αυτοκτονίες» στην φυλακή Σταμχάιμ, Sabato 17 ώρα 05:04 17 ottobre 1977: i «suicidi» di Stammheim

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s