ένοπλη πάλη

Χρήστος Κασίμης: Ο πρώτος νεκρός αντάρτης πόλης στην Ελλάδα

Η ιστορία και η «Ιστορία»  που το κράτος θέλει να θυμόμαστε αλλιώς.

Της Κατερίνας Δήμα

ελα

Το κράτος δεν μιλάει ποτέ για «ένοπλο αγώνα» αλλά για τρομοκρατία. Εάν μιλούσε για «ένοπλο αγώνα» θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει τους περιορισμούς του τα ηθικά του ελείμματα και ότι τιμά τους επικριτές του σαν ίσους αντιπάλους, κάτι αδιανόητο για έναν κατασταλτικό μηχανισμό που απλά διαιωνίζει τον εαυτό του με σκοπό των έλεγχο των πολλών από τους λίγους.

Γι’ αυτό στους ένοπλους αγωνιστές, και στη διήγηση της ζωής και της δράσης τους δεν ταιριάζει η συναισθηματική γλώσσα, αυτή που εγείρει το θυμικό και τους δίνει βορά  στην αρένα του θεάματος. Ο λυρισμός που τους αναλογεί και τους χαρακτηρίζει, είναι η ίδια τους η ύπαρξη η αυταπάρνηση με την οποία έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους, η αφοσίωση και το θάρρος που στρατεύτηκαν σε ένα όραμα που λίγοι τότε, και ακόμα λιγότεροι σήμερα, είναι έτοιμοι να καταλάβουν και να δεχτούν.

Στις 20 Οκτώβρη του 1977, το ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ Χρήστος Κασίμης, πέφτει τραυματισμένος στο κεφάλι από αστυνομικούς, σε συμπλοκή, στου Ρέντη, έξω από το εργοστάσιο της AEG. Ο Κασίμης και τρεις ακόμα σύντροφοί του, έχουν επιχειρήσει να τοποθετήσουν εκρηκτικά, στην εταιρεία γερμανικών συμφερόντων με σκοπό να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις της σε μία κίνηση έμπρακτης διαμαρτυρίας για τις υποτιθέμενες αυτοκτονίες των στελεχών της RAF:  στα λευκά κελιά τους το ίδιο διάστημα είχαν βρεθεί «αυτοκτονημένοι» στις γερμανικές φυλακές του Stammheim οι αγωνιστές τής «Φράξιας Κόκκινος Στρατός»  Andreas Baader, Gudrun Ensslin και Jan Carl Raspe. Ο Baader «αυτοκτόνησε» από σφαίρα πιστολιού στον αυχένα, η Ensslin βρέθηκε κρεμασμένη με ηλεκτρικό σύρμα, και ο Raspe βρέθηκε ετοιμοθάνατος στο κελί, χτυπημένος στο κεφάλι και πέθανε την επόμενη στο νοσοκομείο. Η Irmgard Möller μία τέταρτη αγωνίστρια, επέζησε παρά τα βαρύτατα τραύματα από τέσσερις μαχαιριές στο στήθος, ή οποία μάλιστα σε μεταγενέστερο χρόνο επισκέφτηκε την Ελλάδα και μίλησε για όλα αυτά.

Με την συμπλοκή στου Ρέντη αλλά και τη βόμβα που χτυπάει το γερμανικό προξενείο της Πάτρας, καθώς και το γερμανικό προξενείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα μπαράζ επιθέσεων και διαδηλώσεων εξαπλώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλες διαδηλώσεις σημειώνονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ βόμβες εκρήγνυνται στο γερμανικό προξενείο της Μαδρίτης, στα προξενεία του ‘Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ, επιθέσεις γίνονται σε εγκαταστάσεις των γερμανικών εταιρειών AEG και Telefunken Γένοβας Μιλάνου, ενώ βόμβα σκάει σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, σε ενέργεια κατά την οποία και δέχεται πυροβολισμούς αστυνομικός σταθμός από μέλη της RAF που δεν είχαν συλληφθεί.

Την ίδια μέρα, στις 21 Οκτώβρη, στην Ελλάδα, και μία μέρα μετά τη συμπλοκή στου Ρέντη ο Χρήστος Κασίμης, με διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, πεθαίνει. Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας λέει ότι δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του, γεγονός που οδηγεί στη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη. (Η περίπτωση του Γιάννη Σερίφη, όπως έχει γραφτεί γι’ αυτόν, είναι μοναδική: Δεν πρόκειται για «συνήθη ύποπτο», αλλά για «αθώο με αναστολή». Μόλις απαλλάσσεται από κάποια κατηγορία, αμέσως μετά κατασκευάζεται μια νέα για να του ασκηθεί δίωξη.)

Σε κλίμα κρατικής τρομοκρατίας εκείνες τις μέρες, όπου ό,τι κινείται συλλαμβάνεται, ο αδελφός του Μιχάλης Κασίμης, σύρεται σε μετέπειτα δίκες με κατηγορίες για συμμετοχή στον ΕΛΑ, σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Ραφτόπουλου της ΓΣΕΕ, κ.α.  απ’ όπου αθωώνεται με ομόφωνες αποφάσεις.

Σιτς 23 Οκτώβρη προφυλακίζονται ο Νικόλας Άσιμος και πέντε εκδότες για τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και πορείες των αναρχικών που ακολούθησαν τα γεγονότα της AEG και τη δολοφονία του Κασίμη, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια μέρα το κράτος της «αστικής δημοκρατίας», με συνέπεια και συνέχεια στις φασιστικές πρακτικές, αποφυλακίζει μετά από κράτηση μόλις δεκαοκτώ μηνών, το βασανιστή  της χούντας Μπάμπαλη (ο οποίος και εκτελείται στις 31 Ιανουαρίου του 1979 από την οργάνωση  «Ιούνης ’78»).

Στις 24 Οκτώβρη δημοσιεύεται προκήρυξη από την «Ε.Ο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ»,  με λεπτομερείς αναφορές για τις ενέργειες των μελών του ΕΛΑ, σχετικά με την επιχείρηση ανατίναξης της AEG, καθώς και την αλήθεια για τις συνθήκες της δολοφονίας του Χρήστου Κασίμη από αστυνομικούς με πολιτικά. Λίγες μέρες μετά διοχετεύονται από τους συντρόφους του φάκελοι με έγγραφα και χαρτιά του Κασίμη στους δικηγόρους της οικογένειας, με αναγραφόμενες υποδείξεις ότι προορίζονται για τη γυναίκα του, και για ενημέρωση του πατέρα του.

Ο Χρήστος Κασίμης υπήρξε επίσης από τα βασικά στελέχη της «20ης Οκτώβρη»  (αντιδικτατορική οργάνωση) με την οποία διαφώνησε για την παύση του ένοπολου μετά την πτώση της χούντας και συνέχισε τη δράση συγκροτώντας μαζί με άλλους τον ΕΛΑ, την μαζικότερη ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα, με εκατοντάδες δράσεις στο ενεργητικό της,

Υπήρξε ακόμη πρωτεργάτης στην έκδοση του περιοδικού «Αντιπληροφόρηση»  (1975-1982). Αντίθετα με την εικόνα που προσπαθούσε να δημιουργήσει το κράτος για ένα «περιοδικό τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως φαίνεται και από τη δικογραφία του ΕΛΑ, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του ήταν καθαρά δημοσιογραφικό με προσανατολισμό σε εργατικές κινητοποιήσεις, αναδημοσιεύσεις ανακοινώσεων, προκηρύξεων και δραστηριοτήτων εργατικών σωματείων.

Στην κηδεία του Χρήστου Κασίμη, που έγινε στο νεκροταφείο Χαλανδρίου μεταξύ συγγενών και φίλων οι σύντροφοί του τον αποχαιρετούν με σφιγμένες γροθιές και συνθήματα: «Θα εκδικηθούμε»,  «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει»,  ενώ η γυναίκα του Αλεξάνδρα Κασίμη λέει μεταξύ άλλων στον αποχαιρετισμό της: «Η κόρη μου και εγώ σ΄ευχαριστούμε για τον αγώνα σου. Ξέρω οι λαϊκοί αγωνιστές δεν χάνονται. Έχω εμπιστοσύνη στους συντρόφους σου και τους ευχαριστώ»…

ελα 1

«Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας της ελευθερίας ενάντια στην εξουσία».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ – ΑΘΑΝΑΤΟΣ

https://wordpress.com/read/post/feed/36392649/840841801

στον μεγάλο αγωνιστή από κλέοβη:

Ανέβηκε στις 26 Απρ 2010

This is the theme song of the film «Dead Man» by Jim Jarmusch, composed and performed solo by Neil Young.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χρήστος Κασίμης: Ο πρώτος νεκρός αντάρτης πόλης στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s