ανατρεπτική τέχνη

Αισθάνομαι σαν να είμαστε πλέον αποικία και ίσως ακόμα χειρότερα και από τη Χούντα

Αισθάνομαι σαν να είμαστε πλέον αποικία και ίσως ακόμα χειρότερα και από τη Χούντα

Δεν αισθάνθηκα ποτέ πρέσβειρα της Ελλάδας.

Ήταν ζωτικό να τραγουδώ τους ποιητές μας. Πατρίδα μου είναι ο ελληνικός λόγος και η ελληνική γλώσσα. Δεν αντιπροσωπεύω την Ελλάδα. Είμαι Ελληνίδα, λατρεύω την πατρίδα μου, αλλά είναι ήδη δύσκολο να αντιπροσωπεύσει κανείς ακόμη και τον εαυτό του. Το μόνο που με κάνει υπερήφανη είναι ότι τόσα χρόνια δεν έκανα καμία υποχώρηση στο εμπορικό πνεύμα.

Στην οικογένειά μου η ποίηση είχε μεγάλη σημασία, η μητέρα μου μου διάβαζε ποίηση όταν ήμουν μικρή. Αισθάνθηκα πόνο όταν 14 χρονών άφησα τη χώρα μου. Δεν επέλεξα να φύγω, ακολούθησα την οικογένεια. Εκείνη την περίοδο ήταν δικτατορία στην Ελλάδα, αισθανόμουν ότι μου έχουν κλέψει την πατρίδα μου. Όταν βρέθηκα στο εξωτερικό ήμουν στην εφηβεία και άρα

πολύ εύθραυστη. Μαθαίναμε για τα βασανιστήρια που γινόντουσαν στην Ελλάδα, πηγαίναμε μπουλούκια να δούμε τον Θεοδωράκη όταν ερχόταν για συναυλίες.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια από τις πρώτες συναυλίες του αφού έφυγε από την Ελλάδα, το κλάμα που είχε ρίξει ο κόσμος βλέποντάς τον. Τότε είπα στον εαυτό μου, αν η μουσική έχει τέτοια δύναμη θα ήθελα να γίνω μουσικός!

Έτσι ξεκίνησα να μελοποιώ τους ποιητές και αυτή ήταν ίσως μια μικρή χώρα που έφτιαξα, που κανείς δεν μπορούσε να μου την πάρει. Η Ελλάδα των ποιητών, της ομορφιάς, του λόγου. Έχω ένα πάθος για την ελληνική γλώσσα, θεωρώ πως είναι ίσως η ομορφότερη γλώσσα του κόσμου.

«Και θα λάβουν τα όνειρα εκδίκηση»

Αν έπρεπε να πάρω μαζί μου σε ένα έρημο νησί ένα μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν το Άξιον Εστί. Είναι το Ευαγγέλιό μου.

Και ένα λεξικό ίσως, γιατί οι λέξεις μ’ αρέσουν. Στο έκτο ανάγνωσμα του Άξιον Εστί, το «Προφητικόν», ο Ελύτης λέει «εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις». Είναι ένα κείμενο που θα  μεταφράσω στη συναυλία, για να δείξω ότι ο ποιητικός λόγος είναι ταυτόχρονα και πολιτικός.

Μέσα στο Άξιον Εστί ο Ελύτης έλεγε αυτά που θα συμβούν και τους δύσκολους καιρούς που μας περιμένανε. Στο τέλος όμως, παρά τα άσχημα που προμηνύει, δίνει την ελπίδα μέσα από τη φράση «Αλλά θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση». Μια φράση που εμένα πάντα με βοήθησε στη ζωή μου.

– See more at: http://www.elculture.gr/blog/article/angelique-ionatos/#sthash.Ka0jnmhE.dpuf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s