ένοπλη πάλη, lotta armata

13 Δεκεμβρίου 1989: επίθεση του IRA 13 Dicembre 1989: attacco IRA al checkpoint di Derry

||||

Η επίθεση στο σημείο ελέγχου Derryard ήταν μια επιχείρηση ανταρτοπόλεμου που διεξήχθη στις 13 δεκεμβρίου 1989 από ένα κομάντο του Ρεπουμπλικανικού Ιρλανδέζικου Στρατού,  Esercito Repubblicano Irlandese (IRA) ενάντια σε ένα όχημα του βρετανικού στρατού.

Πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα,  Derryard, στην περιοχή της Rosslea, στην κομητεία του Fermanagh.

Η επίθεση περιέλαβε την χρήση δυο οπλοπολυβόλων 12,7  DShK, 11 AK-47, διάφορα είδη χειροβομβίδων, και ένα φλογοβόλο. Για να εξασφαλισθεί η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης, η φάλαγγα που σχηματίζονταν από 11 εθελοντές ανατίναξε ένα φορτηγάκι-βόμβα μετά το ξάφνιασμα της αρχικής επίθεσης. Ο στόχος που επιλέχθηκε, ένα σημείο ελέγχου των οχημάτων στο Derryard, φρουρούταν από τους στρατιώτες του 1 ° Τάγματος του βασιλέως του σκωτσέζικου συντάγματος.

Αφού έριξαν έναν αριθμό από χειροβομβίδες (τόσο RPG ή χτυπήματα από ολμοβόλο οριζόντιας βολής), οι εθελοντές τουIRA κατάφεραν να εισέλθουν στο compound με το camion, καλυμμένοι από το προπέτασμα φωτιάς των όπλων και του φλογοβόλου. Σε εκείνο το διάστημα δυο στρατιώτες άγγλοι έχασαν την ζωή τους. Η μονάδα του IRA άφησε ένα φορτηγό γεμάτο με  400 libbre (182 kg) από Semtex, που δεν εξερράγη. Τέλος η επίθεση αποκρούστηκε από την άφιξη των ενισχύσεων με την βοήθεια ενός ελικοπτέρου Wessex. Η φάλαγγα του IRA διέτρεξε τον κίνδυνο να περικυκλωθεί, όμως κατάφερε να απομακρυνθεί με το camion, πιθανότατα προς τα σύνορα.

Υπήρξε μεγάλη αγανάκτηση στο κοινοβουλευτικά και ενωτικά περιβάλλοντα, για την ικανότητα που έδειξε ο IRA στην επίθεση σε ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα, τόσο καλά προστατευμένο.

2 σκέψεις σχετικά με το “13 Δεκεμβρίου 1989: επίθεση του IRA 13 Dicembre 1989: attacco IRA al checkpoint di Derry

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s