ιστορία, storia

24 Δεκεμβρίου 1964: επίθεση στο Brinks Hotel

alt

Την παραμονή των Χριστουγέννων 1964 οι Viet Cong επιτέθηκαν με μια βόμβα σε αυτοκίνητο το ξενοδοχείο Brinks Hotel της Saigon, ξενοδοχείο στο οποίο συχνάζουν κυρίως στρατιώτες από τα αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στο Vietnam, σκοτώνοντας δυο στρατιώτες.

Οι διοικητές  Vietcong είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση έχοντας δυο στόχους στο μυαλό τους. Σε πρώτο τόπο, επιτιθέμενοι σε έναν θεσμό αμερικανικό στον πυρήνα της πρωτεύουσας, θα είχαν δείξει μιαν ικανότητα να χτυπήσουν στο νότιο Βιετνάμ στην περίπτωση που οι  USA αποφάσιζαν να εισβάλουν με τα αεροπλάνα τους και να βομβαρδίσουν το βόρειο Vietnam. Ο δεύτερος στόχος ήταν να δείξουν στο νότιο  Vietnam πως οι ίδιοι Αμερικανοί ήταν ευάλωτοι και δεν θα μπορούσαν να υπολογίζουν για την προστασία τους στην παρέμβαση των ηνωμένων πολιτειών.

Δυο Viet Cong κατάφεραν να τοποθετήσουν ένα αυτοκίνητο στο οποίο υπήρχαν 90 κιλά εκρηκτικού στο υπόγειο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Για να διαφύγουν από τους ελέγχους ήταν ντυμένοι σαν αξιωματικοί του στρατού του νοτίου Βιετνάμ, μιμούμενοι την συμπεριφορά και τους τρόπους τους, το στυλ με το οποίο μιλούσαν μέχρι του τρόπου με τον οποίον κάπνιζαν. Η βόμβα ήταν προετοιμασμένη με ένα   timer που έδωσε την εντολή για έκρηξη στις 17:45 επιτρέποντας στους δυο να βγουν από την Saigon για να αποφύγουν τους ελέγχους του αμερικανικού στρατού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που αιφνιδιάστηκαν δεν κατάφεραν να αντιδράσουν άμεσα, αντιθέτως η αμερικανική αντίδραση υπήρξε μοναχά την άνοιξη του 1965 όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί σε βορειοβιετναμέζικες περιοχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s