ιστορία, storia

31 Δεκεμβρίου 1988: Nonna Mao, η Γιαγιά Μάο

Πηγή: 31 Dicembre 1988: Nonna Mao

η Cesarina Carletti ήταν κόρη εργατών, από αντιφασιστική οικογένεια. Ο πατέρας, αναρχικός, σκοτώθηκε από το ξύλο, τα χτυπήματα που δέχτηκε στις 29 μαίου 1940 από τους φασίστες της casa Littoria. Ακολούθησε τις κλασικές σπουδές μα, αφού πέρασε την πρώτη χρονιά στο λύκειο, της έδωσαν να καταλάβει πως για το δίπλωμα ήταν απαραίτητη η ταυτότητα της “νεαρής φασίστριας”. σε εκείνο το σημείο παράτησε τις σπουδές.

η Cesarina ήταν μια αντάρτισσα στις κοιλάδες του Lanzo, στρατεύτηκε στους σχηματισμούς της Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, militò nelle formazioni di Giustizia e Libertà. Στις 10 δεκεμβρίου 1943, τραυματίστηκε σε μάχη ενάντια στους φασίστες και τους ναζιστές στο Mezzenile: “… μιας κι εγώ τους μισούσα αφάνταστα επειδή είχαν σκοτώσει τον πατέρα μου, έριξα ένα χαλάζι σφαίρες με το αυτόματο και τραβήχτηκα αμέσως πίσω γρήγορα και… με χτύπησαν“.

η Cesarina συνελήφθη και βασανίστηκε για πέντε ημέρες στην “casa littoria”. Μεταφέρθηκε στην συνέχεια στο στρατόπεδο της via Asti, όπου συνέχισαν τα βασανιστήρια και τις σκληρότατες ανακρίσεις. Οι φασίστες στην συνέχεια την παρέδωσαν στους γερμανούς. Για τρεις ημέρες βασανίστηκε στο γερμανικό γενικό επιτελείο, μετά κλείστηκε στην φυλακή “Nuove” για επτά μήνες. η Cesarina δεν μίλησε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή στη συνέχεια μετατράπηκε σε περιορισμό σε γερμανικό lager: Ravensbruck.

Το ’48, μετά την επίθεση στον γραμματέα του Κκι Togliatti, έμεινε τρία βράδια και τρεις μέρες με το αυτόματο στο χέρι, ντυμένη αντάρτισσα, περιμένοντας το περίφημο καμπανάκι. “Την τρίτη ημέρα – είπε – ο αρχηγός συγχώρεσε, δεν κάνουμε τίποτα”. Άρχισαν οι διαφωνίες με την ηγεσία του κόμματος, από την οποίαν θεωρείτο πολύ εξτρεμίστρια.

Απομακρύνθηκε από το Κκι και ήρθε σε επαφή με την Lotta Continua και το Potere Operaio, πήγαινε με αυτούς στις διαδηλώσεις, όπως εκείνη του Corso Traiano: “...εδώ επιτέλους ήρθε η επανάσταση, διότι αυτό που συνέβη στο Corso Traiano… δεν θα ξαναδώ τίποτα τέτοιο, ένα πράγμα τόσο ωραίο, ποτέ ξανά…”, θυμόταν.

Στα 63 της συνελήφθη στα πλαίσια μιας έρευνας για τις ερυθρές Ταξιαρχίες, sulle Br, διότι βρέθηκαν στην κατοχή της φυλλάδια της οργάνωσης και γιατί είχε φιλοξενήσει έναν ταξιαρχίτη. Την άφησαν δυο ημέρες αργότερα. Εκείνη την περίοδο για να ζει εργάζονταν σε πάγκο στην Porta Palazzo και όλοι την γνώριζαν σαν Nonna Mao. Φορούσε πάντα στον λαιμό της μια χρυσή αλυσιδίτσα με επάνω της κρεμασμένο ένα μικρό σφυροδρέπανο.

η Nonna Mao πέθανε στο Torino στις 31 δεκεμβρίου 1988.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/31-dicembre-1988-nonna-mao

Μια σκέψη σχετικά μέ το “31 Δεκεμβρίου 1988: Nonna Mao, η Γιαγιά Μάο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s