φυλακές, carcere

2 ιανουαρίου 77 – Απόδραση απ’ το Τρεβίζο, 2 gennaio 77 – Evasione da Treviso

Κυριακή 2 ιανουαρίου 1977, Treviso, φυλακή της  Santa Bona: ένας κρατούμενος του ποινικού τμήματος προσποιείται αδιαθεσία, και μαζί με άλλους εννέα φυλακισμένους καταφέρνει να πάρει ομήρους μια δεκαριά φύλακες.

Καμιά εκατό μέτρα μακρύτερα, όπου βρίσκονται έγκλειστοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, άλλοι τρεις αιχμάλωτοι, με μαχαίρια στο χέρι, αναγκάζουν τους φρουρούς να τους ανοίξουν την καγκελόπορτα της ακτίνας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο  Prospero Gallinari, μαχητής των ερυθρών Ταξιαρχιών, Brigate Rosse, που είχε συλληφθεί τρία χρόνια νωρίτερα εξ αιτίας της απαγωγής του δικαστή Mario Sossi, γνωστού στρατευμένου νεοφασίστα και ενός από τους πιο ένθερμους καταδιώκτες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η απόδραση διαρκεί λίγα λεπτά, που όμως μοιάζουν αιωνιότητα: πρώτα καταλαμβάνουν το ιατρείο, μετά τον χώρο όπου κοιμούνται οι φύλακες, και τέλος φθάνουν επιτέλους στον σκοπό τους. Οι δεκατρείς κρατούμενοι με όπλα και τουφέκια στα χέρια που αρπάζουν από τα ράφια, κλειδώνουν τους ανθρωποφύλακες σε ένα κελί και το σκάνε, άλλος με μηχανάκι, άλλος με τα πόδια.
Ο εικοσιπεντάχρονος Gallinari, μαζί με άλλους έξι, ανεβαίνει σε μια  NSU Prinz σταματημένη στο φανάρι, και μετά από μια απίστευτη εναλλαγή μέσων μεταφοράς φτάνει με δυο συντρόφους στην Padova.
Ύστερα από λίγους μήνες αναγκαστικής διαμονής στη πόλη του Βένετο, ο Prospero επιστρέφει στην Torino του, αλλά σύντομα η οργάνωση τον αναθέτει στην φάλαγγα της Ρώμης, της οποίας θα είναι στέλεχος μέχρι την νέα του σύλληψη, τον σεπτέμβρη του 1979.

Ο σχεδιασμός πολιτικής εργασίας που θα ακολουθήσει τα επόμενα δυο χρόνια είναι, από την μια εκστρατεία ενάντια στην αντεπαναστατική χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, και από την άλλη μια συστηματική επίθεση στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Dc, που ήδη οι Brigate Rosse είχαν εντοπίσει σαν πυρήνα και δημιουργό του κρατικού μηχανισμού και που πολύ καλά συνέθεσαν σε ένα ντοκουμέντο που θα δημοσιεύσουν τον μήνα νοέμβριο του ’77: » Να επιτεθούμε, να χτυπήσουμε, να εξολοθρεύσουμε την Democrazia Cristiana, στυλοβάτη της αναδιάρθρωσης του Κράτους και της ιμπεριαλιστικής αντεπανάστασης».

Σε αυτή την συγκυρία ετοιμάζεται, μεταξύ τέλους του ’77 και ξεκίνημα του ’78, ο σχεδιασμός της απαγωγής του Aldo Moro, στην οποίαν ο Prospero Gallinari παίρνει ενεργά μέρος τόσο στην επιχειρησιακή φάση της επίθεσης στην via Fani, όσο και στην διάρκεια των πενήντα πέντε ατέλειωτων ημερών της κράτησης του αιχμαλώτου, στην διάρκεια των οποίων είναι ένας από τους ενοικιαστές του διαμερίσματος της via Montalcini.

Οι μήνες μετά την απαγωγή πέρασαν μέσα στην προσπάθεια επανέναρξης της πολιτικής δουλειάς, και βλέπουν την ρωμαϊκή φάλαγγα και τις Brigate Rosse να απασχολούνται σε επιθέσεις ενάντια στους βιομηχάνους και το όργανό τους, την Confindustria, έρευνες επάνω στα αστυνομικά τμήματα, δράσεις προπαγάνδας και δραστηριότητες ενάντια στις ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

ο Gallinari συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά στην  Roma στις 24 σεπτεμβρίου 1979, την ώρα που τοποθετεί ψεύτικη πινακίδα σε κλεμμένο αυτοκίνητο: στην διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης με τους αστυνομικούς τραυματίζεται βαριά στο κεφάλι.
Καταδικάζεται τρεις φορές σε ισόβια, όμως η ποινή μεταβάλλεται σε κράτηση κατ’ οίκο λόγω της βεβαρημένης υγείας του αφού πρώτα πέρασε δέκα επτά χρόνια στις φυλακές ασφαλείας.

Από αυτές τις φυλακές, στα τέλη των χρόνων του Ογδόντα, βγαίνουν πολλά ντοκουμέντα που φέρουν την υπογραφή των αιχμαλώτων ταξιαρχιτών, ντοκουμέντα πολιτικής ανάλυσης και με αιτήματα επανεξέτασης των χρόνων Εβδομήντα: μέσα στο’87 δηλώνουν πως η εμπειρία του ένοπλου αγώνα έκλεισε και τα επόμενα χρόνια γράφουν πως «ήταν το Κράτος που κήρυξε τον πόλεμο», αλλά πως πλέον «ο πόλεμος τέλειωσε, το Κράτος νίκησε».

ο Prospero Gallinari είναι συγγραφέας, το 2006, ενός κειμένου αυτοβιογραφικού «Un contadino nella metropoli», »Ένας αγρότης στην μητρόπολη», στο οποίο μεταξύ των άλλων περιγράφει, σαν πρωταγωνιστής, τις στιγμές κατά τις οποίες ο ταξιαρχίτικος σχεδιασμός εισέρχεται σε κρίση κι αυτός βλέπει την ήττα να πλησιάζει αλλά, διαφορετικά απ’ ότι άλλοι, συνεχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών της ζωής που διάλεξε, με βέβαιη την ξεκάθαρη επίγνωση πως η ιστορία τους τελείωσε. 

http://www.infoaut.org/index.php/blog/storia-di-classe/item/149-2-gennaio-77-evasione-da-treviso

και σας προτείνω:

Ανέβηκε στις 6 Οκτ 2007

Οι Clown σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχουν κυκλοφορήσει ένα single το ’83 με τα κομμάτια «Κλόουν» και «Λευκά κελιά»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “2 ιανουαρίου 77 – Απόδραση απ’ το Τρεβίζο, 2 gennaio 77 – Evasione da Treviso

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s