φυλακές, carcere

Αποφυλακίστηκε, ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ η Μαρίνα Πετρέλλα – Scarcerata, FINALMENTE, Marina Petrella!

6 αυγούστου 2008

ΑΠΟΦΥΛΑΚΊΣΤΗΚΕ Η MARINA PETRELLA, ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ  39 KG.
ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΛΊΓΗ ΚΟΙΝΉ ΛΟΓΙΚΉ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΉ ΓΗ. ΤΏΡΑ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΆΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΈΚΔΟΣΗ. 

ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΣΕΛΊΔΑ ΤΗΣ LIBERAZIONE ΤΟΥ ΣΉΜΕΡΑ

«H δέσμευσή μας θα συνεχίσει με την αίτηση στον πρόεδρο Sarkozy να αποσύρει το διάταγμα εφαρμόζοντας την ανθρωπιστική αρχή που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τις εκδόσεις», ολοκλήρωσε στην συνέχεια. Τώρα η μικρή  Emma, η δεύτερη κόρη της Petrella γεννημένη στην Γαλλία, θα μπορέσει να δει ξανά την μητέρα της, Ίσως όχι άμεσα βλέποντας την κατάσταση της υγείας της ιταλίδας εξόριστης που έχει φτάσει να ζυγίζει 39 kg. «Την βρήκα ακραία αδύναμη, θα λέγαμε πως γέρασε κατά 20 χρόνια. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: “το ξέρεις πως θα είναι δύσκολα, μα θα έχουν μόνο το πτώμα μου. Δεν θα πάρουν μαζί τους τίποτα άλλο”», μας είπε ο Hamed σε ένα παρισινό ραδιόφωνο. ο σύντροφος που επιτέλους κατάφερε να την επισκεφτεί για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες».

Η απόφαση βρίσκονταν στον αέρα εδώ και κάποιες ημέρες, μετά τα την θλίψη που προκάλεσε ο θάνατος ενός από τους δικηγόρους της Marina Petrella, του Jean-Jacques De Félice, ιστορικής φιγούρας του Παριζιάνικου foro, του χώρου των δικαστηρίων πάντα στην πρώτη γραμμή στην υπεράσπιση των sans papiers e dei senza tetto, των δίχως χαρτιά δηλαδή και δίχως στέγη, μέλος του Fln τα χρόνια του πολέμου της Αλγερίας. Να ταράξει τα νερά στάθηκε η σθεναρή στάση του καθηγητού Frédéric Rouillon, κατόχου της έδρας ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου René-Descartes που στο παρελθόν είχε καταγγείλει την παρουσία σοβαρότατων λαθών στις θεραπευτικές επιλογές που είχαν χρησιμοποιηθεί επάνω στην αποδράσασα. Στις σελίδες της εφημερίδας Libération της πρώτης του αυγούστου, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας όπου η Petrella λαμβάνει θεραπεία, είχε εξηγήσει πως η επείγουσα εισαγωγή της ασθενούς είχε λάβει χώρα μην λαμβάνοντας υπ όψιν όσα ο νόμος προβλέπει και ζητούσε, δια τούτο, μιαν ταχύτατη αποφυλάκιση ούτως ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε μιαν θεραπευτική αγωγή κατάλληλη και αποτελεσματική. Αυτό δεν έγινε, οπότε, καμία ιδιαίτερη έκπληξη όταν το βράδυ της δευτέρας  4 αυγούστου τα πρακτορεία εξέδωσαν το νέο πως την επομένη ημέρα θα συζητούνταν η αποφυλάκιση, ύστερα από αίτημα της ίδιας της γενικής εισαγγελίας που ανακοίνωνε επίσης τον ευνοϊκό προσανατολισμό της ως προς την αποφυλάκιση.

Εάν είναι αλήθεια πως αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας έκδοσής της, το Κρατικό Συμβούλιο πρέπει όντως εν νέου να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η δικηγόρος Irène Terrel, δείχνει ωστόσο μιαν αλλαγή κατεύθυνσης της γαλλικής πολιτικής εξουσίας.

Μια αλλαγή στρατηγικής που είχε ήδη αποκαλυφθεί με τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου της δημοκρατίας με την λήξη της συνόδου κορυφής των G8 στην Ιαπωνία και με την αποστολή επιστολής στον πρωθυπουργό  Berlusconi, με την οποίαν ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση να γίνει φορέας αιτήματος χάριτος προς το Quirinale, το Προεδρικό μέγαρο. Η επιχειρηματολογία του Sarkozy χρόνο με τον χρόνο λειαίνονταν μετά την αρχική σύγχυση. Κυρίως ο κάτοικος του Eliseo επέμενε επανειλημμένα στον παραλογισμό των κυρώσεων, άλλωστε ατέλειωτων, που παραμένουν ακόμη να βρίσκονται σε ισχύ σε απόσταση δεκαετιών από τα γεγονότα για τα οποία είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.
Πως ο Sarkozy είχε κατά κάποιον τρόπο επιστρέψει στα βήματά του, το δείχνει επίσης η παγκόσμια πολιτική έτσι όπως τέθηκε στον χώρο του πολιτικού παιχνιδιού τον τελευταίο καιρό επάνω σε όλη την ύλη των ποινικών κατάλοιπων  των πολιτικών-κοινωνικών συγκρούσεων που σημάδεψαν τα τέλη του Εννιακόσια.

Eίναι αυτών των ημερών το νέο που έγινε γνωστό, όντως, σχετικά με την παραχώρηση αποφυλάκισης υπό όρους της στην Nathalie Ménigon, μέλος της Action directe που βρίσκονταν σε κατάσταση ημιελευθερίας εδώ και ένα χρόνο, είχε συλληφθεί το 1987 και καταδικαστεί σε πολλά ισόβια. Στην συνέχεια η Joëlle Aubrun, που ελευθερώθηκε εξ αιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας της και που κατέληξε εν τω μεταξύ, και ο Jean-Marc Rouillan, που τέθηκε σε κατάσταση ημιελευθερίας εδώ και κάποιος μήνες, ο Sarkozy αποφάσισε το κλείσιμο, το τέλος των γαλλικών  «χρόνων του μολυβιού». Όλοι οι μαχητές οι συνδεδεμένοι με τα χρόνια της ένοπλης πάλης που διεξήχθη στην Γαλλία μεταξύ τέλους χρόνων 70 και στα χρόνια του 80 συγκεντρώθηκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Fresnes, στην νότια περιφέρεια του Παρισιού, όπου είναι παρόν το Κέντρο εθνικής παρατήρησης που έχει το καθήκον να αξιολογεί την κοινωνική επικινδυνότητα των κρατουμένων πριν σε αυτούς παραχωρηθεί το δικαίωμα της ημιελευθερίας και στην συνέχεια η ελευθερία υπό όρους.  Είναι άλλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ανησυχούν τον γάλλο πρόεδρο. Οι νέες πολιτικές ασφάλειας κατευθύνονται πλέον προς τους μετανάστες, τα νομικά κατάλοιπα του Εννιακόσια αντιπροσωπεύουν μόνον μια σαβούρα, έρμα και για την κοινωνική προβολή των φυλακισμένων παλαιών μαχητών, που υποστηρίζονται από ένα μέρος της κοινωνίας που εδώ και καιρό ζητά την αποφυλάκισή τους. Μόνο στην Italia το παρελθόν καταβροχθίζει το μέλλον και τρέφεται από εκδίκηση, βεντέτα δίχως τέλος. Όπως συνέβη με την Rita Algranati που εκδόθηκε το 2004 για να εκτίσει τα ισόβια.

PAOLO PERSICHETTI, LIBERAZIONE 6 Agosto 2008

κι ένα τραγούδι για να ευθυμήσουμε λιγάκι:

https://youtu.be/ci3OyvBvWnQ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s