ιστορία, storia

Θα πληρώσετε ακριβά, για όλα! Claudio Varalli και Giannino Zibecchi, οι ημέρες του Απρίλη 1975

με ελληνικούς υπότιτλους

πρώτο μέρος:

δεύτερο μέρος:

τρίτο μέρος:

τέταρτο μέρος:

πέμπτο μέρος:

Claudio Varalli και Giannino Zibecchi, οι ημέρες του Απρίλη 1975

VARALLI-ZIBECCHI-locandina-2016

Στις αναμνήσεις των πολιτικών γενεών που ακολούθησαν η μια την άλλη στο Μιλάνο μέσα στις δεκαετίες, υπάρχουν μερικές μέρες που παραμένουν αξέχαστες.
Αν πρόκειται για μια μνήμη με όρους θετικούς ή αρνητικούς, αν ερωτηθεί κάποιος, σχεδόν όλοι θα ξέρουν πώς να απαντήσου σε σχέση με αυτό που έκαναν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.
Αυτό ισχύει για την πορεία στην οποία ο αστυνομικός Annarumma πέθανε, για την ημέρα της σφαγής στην Piazza Fontana, για την επίθεση στην Πρώτη της Scala το Δεκέμβριο του ’76 στο Μιλάνο, για τα γεγονότα της Via De Amicis, για την κηδεία του Fausto και Iaio, για την 16 Αυγούστου 1989 στην Via Leoncavallo 22, για την 10 Σεπτεμβρίου 1994, για την τεράστια νυχτερινή πορεία της 25ης Ιουλίου 2001 λίγες μέρες μετά τη σφαγή της Γένοβας, για τη νύχτα στην οποία πέθανε ο Dax και για την 11 Μαρτίου 2006 .
Μία από τις στιγμές που παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων σχεδόν είναι οι μέρες του Απριλίου 1975. Μια σειρά γεγονότων που μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό στοιχείο της ονομαστής «συλλογικής μνήμης» του κινήματος.
Παρακάτω υπάρχουν μερικές μαρτυρίες, που συλλέχτηκαν από τους ανθρώπους σήμερα και τότε πολλές και διάφορες, διαφορετικές, από κάποιους που τότε ήταν στο φασιστικό MS και από κάποιους στην Αυτονομία, κάποιος σήμερα είναι συνδικαλιστής και κάποιος που ψηφίζει τον Grillo, κάποιος τότε ήταν αδέσποτο σκυλί και κάποιοι κατέληξαν στον ένοπλο αγώνα.Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πώς οι αναμνήσεις είναι κοινές και μοιάζουν μεταξύ τους :

“Από εκείνη την ημέρα θυμάμαι ξεκάθαρα τους καραμπινιέρους που μας πυροβολούσαν από τους στρατώνες της Via Fiamma…”.

“Φτάνω στο κεφάλι της πορείας μόλις εγκαίρως για να δω την ουρά των ομάδων περιφρούρησης που εισέρχονται στη Via Mancini. Στη συνέχεια ακούμε μια μακρά σειρά εκρήξεων από τις molotov…”.

“Κάποια στιγμή ξαναβρίσκω τον εαυτό μου σαν ηλίθιος, μέσα στους καπνούς των δακρυγόνων, αγκαλιασμένο σε ένα φανάρι, με αυτά τα γιγαντιαία στρατιωτικά καμιόνια να ορμούν με πλήρη ταχύτητα, σχεδόν με άγγιζαν, περνούσαν ξυστά…”.

“Μπαίνουμε ενωμένοι τραγουδώντας συνθήματα – φτιάχνουμε ασπίδα με ένα αυτοκίνητο στη νεκρά – οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τους πυροβολισμούς στα παράθυρα του αυτοκινήτου που σπάζουν σε χίλια κομμάτια. (…) Ξεφεύγουν ρίχνοντας μας δακρυγόνα και τις τελευταίες σφαίρες τους”.

“Είχα μόλις επιστρέψει στη δουλειά μετά την πρωινή απεργία όταν στο ραδιόφωνο έδωσαν την είδηση ότι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Corso XXII Marzo, υπήρξε θάνατος, με τον Μ., χωρίς να πω τίποτα στο αφεντικό, έφυγα από το γραφείο τρέχοντας. Έπρεπε να δω … και να καταλάβω τι συνέβηo”.

“Το φορτηγό έστριψε, κατέβηκε από το πεζοδρόμιο και κατευθύνθηκε προς το αγόρι, το σημάδεψε. Για μια ατέλειωτη στιγμή το είδα να καταλήγει στο συρματόπλεγμα που περιβάλλει τη μούρη του οχήματος. Αμέσως μετά γλίστρησε από κάτω. Το καμιόνι δεν επιβράδυνε. Όταν είδα το αγόρι ξανά, ήταν όλο αίμα. Πιο εκεί, σε σχεδόν δύο μέτρα, τα μυαλά…”.

“Από εκείνη την ημέρα, οι φασίστες δεν τολμούσαν πλέον να φαίνονται γύρω στο Μιλάνο. Αλλά ποιο ήταν το αντίτιμο!”.

“Κοίταξα την ταυτότητα για να το πιστέψω. Zibecchi Giannino. Pio. Διάβαζα και ζαλιζόμουν. Τώρα αναγνώρισα το σακάκι του από πανί, το πουκάμισο … Δεν είχα το θάρρος να τον γυρίσω, να τον κοιτάξω στο πρόσωπο. Κοίταζα το φτωχό, κατεστραμμένο κορμί και σκεφτόμουν. Και τώρα; Όλα τελειώσανε; Τα κορίτσια, τα όνειρα, το μέλλον, η ζωή. Όλα είχαν χαθεί!”.

“Κατά τη γνώμη μου, εκείνες οι ημέρες υπήρξαν αποφασιστικές για την επιλογή τόσων πολλών να προχωρήσουμε, να περάσουμε σε ένα υψηλότερο, πολύ υψηλότερο επίπεδο αντιπαράθεσης, σύγκρουσης. Τέλος πάντων … καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον”.

Αλλά ας πηδήσουμε πίσω σε περίπου σαράντα χρόνια πριν.Στις 16 Απριλίου 1975, μια ομάδα νέων, επιστρέφοντας από μια διαδήλωση για το σπίτι, αντιμετώπισε μια ομάδα φασιστών στην Piazza Cavour. Ο Αntonio Braggion, ένας γνωστός μαύρος τραμπούκος, πυροβολεί σκοτώνοντας τον Claudio Varalli, έναν πολύ νεαρό φοιτητή της Bollate, γιο εργατών.
Τα νέα τρέχουν στην πόλη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Piazza Cavour συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι.
Για την επόμενη μέρα τα συνδικάτα κήρυξαν μια πρώτη αντιφασιστική απεργία.
Η διαδήλωση της 17ης Απριλίου είναι εντυπωσιακή. Το πιο αγωνιστικό κομμάτι της πορείας κινείται προς την επαρχιακή έδρα του φασιστικού κόμματος MSI στη Via Mancini (τόπος απ’όπου ξεκινούσαν χιλιάδες επιδρομές).
Η επίθεση είναι πολύ σκληρή και η Polizia, η αστυνομία τρέπεται σε φυγή.
Μόλις εκείνη τη στιγμή μια φάλαγγα αυτοκινήτων των Carabinieri προερχόμενη από την Piazza Cinque Giornate εισέρχεται με τρελή ταχύτητα στο Corso XXII Marzo πυροβολώντας την πορεία.Ο Giannino Zibecchi παρασύρεται και σκοτώνεται από ένα καμιόνι των Carabinieri

Η ένταση δεν καταλαγιάζει.
Την επόμενη ημέρα νέες γιγάντιες πορείες στην πόλη.
Δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες θα συμμετάσχουν στην κηδεία του Zibecchi.
Και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπλοκάρουν την πόλη για την αντιφασιστική απεργία λίγες μέρες πριν από την 25 Απριλίου.
Και την υπόλοιπη Ιταλία θα διατρέξουν επίσης πολύ έντονες διαδηλώσεις.
Στο Τορίνο ένας ιδιωτικός φύλακας θα σκοτώσει τον αγωνιστή της Lotta Continua Tonino Micciché.
Στη Φλωρεντία, η αστυνομία θα πυροβολήσει σκοτώνοντας τον νεαρό του PCI Rodolfo Boschi.

https://favacarpendiem.wordpress.com/2016/04/16/claudio-varalli-e-giannino-zibecchi-le-giornate-daprile-del-1975/

4 σκέψεις σχετικά με το “Θα πληρώσετε ακριβά, για όλα! Claudio Varalli και Giannino Zibecchi, οι ημέρες του Απρίλη 1975

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s