ιστορία, storia

Χοσέ Μαρτί, πατέρας της »κουβανικής πατρίδας» – 19 maggio 1985: José Marti, padre della «patria cubana»

Giovedì 19 Maggio 2016 07:05 Πέμπτη 19 Μαίου

19 maggio 1985: José Marti, ο πατέρας της «κουβανικής πατρίδας»

Στις 19 μαίου 1895 πεθαίνει ο Josè Martì, ποιητής, συγγραφέας και επαναστάτης κουβανός.

19 maggio

ο Josè Martì πεθαίνει εξ αιτίας των τραυμάτων που υπέστη στην μάχη του Dos Rias ενάντια στον ισπανικό στρατό, σε εκείνον που χαρακτηρίστηκε δεύτερος πόλεμος για την κουβανική ανεξαρτησία. Το τέλος της ισπανικής αποικιοκρατίας επί της Κούβας θα συμβεί μετά από τρία χρόνια και θα είναι έργο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που θα επιβάλλουν μια κυβέρνηση κατάληψης στην αρχή και θα ελέγχουν στην συνέχεια τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι την επανάσταση του 1959.

Ακριβώς ενάντια στην παρέμβαση Usa μάχονταν ο Josè Martì, που ζούσε στην επικράτεια των ΗΠΑ, αφού είχε εξοριστεί δυο φορές. Την πρώτη, στην ηλικία των 16 χρόνων, ύστερα από μια καταδίκη σε έξι χρόνια για προδοσία, που μετατράπηκε σε εξορία, στην Ισπανία, όπου ξεκινά ύστερα από έναν χρόνο την δραστηριότητα του σαν συγγραφέας καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της ισπανικής αποικιοκρατίας.  Από εδώ ξεκινά να τριγυρίζει περί την Λατινική Αμερική και μετακινείται πρώτα στην Πόλη Του Μεξικού και στην συνέχεια στην Guatemala, αναγκασμένος διαρκώς να απομακρύνεται λόγω των κριτικών που ασκεί στα τοπικά καθεστώτα. Το 1877 καταφέρνει να επιστρέψει στην Cuba, κάτω από ψεύτικο όνομα, και στην συνέχεια του αποδίδεται αμνηστία. Το 1877 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σαν εξωτερικός ανταποκριτής για κάποιες μεγάλες λατινοαμερικάνικες εφημερίδες και καταγγέλλει την απάνθρωπη κατάσταση μέσα στην οποίαν διαβιούν οι αφροαμερικάνοι, οι γηγενείς αμερικάνοι και οι εργάτες στις μεγάλες βιομηχανίες.

Οι επεκτατικοί στόχοι των Usa επί της Cuba εν τω μεταξύ γίνονται όλο πιο πιεστικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αγοράσει ορυχεία, βιομηχανίες ζάχαρης και μεγάλες περιοχές και φτάνουν στο σημείο να προτείνουν στο ισπανικό στέμμα την απόκτηση του νησιού για 300 εκατομμύρια δολάρια. Είναι σε αυτό το σημείο που ο Jose marti και άλλοι κουβανοί εξόριστοι ιδρύουν το Partido Revolucionario Cubano, Κουβανικό Επαναστατικό Κόμμα, και ξεκινούν να μαζεύουν χρήματα για να αποκτήσουν όπλα και να ελευθερώσουν το νησί, πριν ξεπουληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού επετεύχθη η συμφωνία με τους κουβανούς στρατηγούς του «Πολέμου των 10 χρόνων» και εξόριστους στις USAκαι έχοντας συλλέξει τα απαραίτητα κονδύλια, στις 11 Απριλίου 1895, στις 10 το βράδυ, ο Josè Martì και τέσσερις σύντροφοι καταφέρνουν να αποβιβαστούν στην Cuba. Με την άφιξη τους, το  νησί ήδη βρίσκεται σε εξέγερση, στην Δύση, περισσότερο αστική, η Ισπανία αμύνεται, στην Ανατολή, πιο αγροτική, οι μαχόμενοι για την ανεξαρτησία φαίνεται να υπερισχύουν. Μετά τρις μήνες, στην διάρκεια της μάχης του Dos Rias, ο Josè Martì πεθαίνει.

Είναι στο όνομα του Jose Marti που ο Fidel Castro θα συνενώσει μέσα στο 1953, εκατό χρόνια από την γέννηση του Martì, 152 άνδρες για να εκδιώξει τον Batista από την Cuba. Αυτή η ομάδα, που αυτοονομάστηκε «Οι νέοι της Εκατονταετίας», ύστερα από μιαν στρατιωτική εκπαίδευση στην εξοχή γύρω από την L’Avana, θα επιχειρήσει να καταλάβει το στρατόπεδο Moncada, στο Santiago de Cuba, για να δώσει το έναυσμα στην επανάσταση. Η επιχείρηση θα καταλήξει ουσιαστικά σε αποτυχία, 68 άνδρες θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και θα εκτελεστούν, αντιπροσωπεύει όμως συνειδητοποίηση για τον κουβανικό πληθυσμό.

Αν και πέθανε δίχως να καταφέρει να ελευθερώσει την Cuba, ο Jose Marti θεωρείται ο κουβανός «πατέρας της πατρίδας», ενσαρκώνει την ιστορική συνείδηση της νήσου, και τα λόγια του δεν σταμάτησαν στην Cuba μα αντήχησαν σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s