ιστορία, storia

20 ιουλίου 2001, Γένοβα: η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι – 20 luglio 2001 – Genova: L’omicidio di Carlo Giuliani

murales-carlo-giuliani

ΣΎΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΌΤΩΝ ΤΗΣ 20ης ΙΟΥΛΊΟΥ 2001: η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι στην ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΛΙΜΌΝΤΑ 17.25

Παρασκευή 20 ιουλίου

Η πορεία των Ανυπάκουων, που ήταν «οπλισμένοι» με ασπίδες από πλεξιγκλάς, τα σώματα καλυμμένα με πολυστερίνη, αφρώδες πλαστικό και πλαστικά μπουκάλια, αφήνει το Στάδιο Carlini, και κινείται αργά κατά μήκος της οδού για την οποίαν είχε δοθεί άδεια από την αστυνομία.

Στη μέση της οδού Tolemaide δέχεται σκληρή και ξαφνική επίθεση από τους Καραμπινιέρους, που υποστηρίζονταν από τέσσερα θωρακισμένα. Η πορεία είχε εγκριθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας μέχρι την Piazza Verdi, (την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το σταθμό Brignole). Ως εκ τούτου, τους έμεναν ακόμη περίπου 500 μέτρα δρόμου μπροστά τους. Η κόκκινη ζώνη, που προστατεύονταν από σιδερένια κιγκλιδώματα, είναι πολύ μακριά.

Η επίθεση σπρώχνει προς τα πίσω για κάποια μέτρα τους διαδηλωτές, οι οποίοι, υποχωρώντας, συμπιέζονται προς το Corso Γκαστάλντι. Δεν υπάρχουν οδοί διαφυγής: από πίσω 10.000 άνθρωποι σπρώχνουν μη κατανοώντας τι συμβαίνει, από τη μία πλευρά το σιδηροδρομικό ανάχωμα, από την άλλη συνεχείς σειρές κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Manin όπου συγκεντρώθηκαν οι Pax Christi, Mani Tese , Lilliput, κλπ, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και επιτίθεται στους ειρηνιστές που είχαν τα χέρια τους, λευκά βαμμένα, ψηλά. Τους χτυπούν και τους τραυματίζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.Επιστρέφοντας προς την οδό Tolemaide, μετά από κάθε επίθεση στην πορεία των Ανυπάκουων, τα θωρακισμένα και οι στρατιωτικοί κάνουν πίσω, υποχωρώντας μέχρι την γωνία με το Corso Torino. Μερικά από τα παιδιά της πορείας τους ακολουθούν, ρίχνοντας πέτρες και προσπαθώντας να σπάσουν τα τζάμια των θωρακισμένων.

Ένα φορτηγάκι, αφού διέτρεξε με μεγάλη ταχύτητα, πάνω και κάτω, εκείνο το τμήμα του δρόμου, απειλώντας να παρασύρει τους διαδηλωτές, μπλοκάρει ξαφνικά σε αντίστροφη πορεία ενάντια σε έναν κάδο. Ο οδηγός διαφεύγει αφήνοντας μόνους τους συναδέλφους του. Οι καραμπινιέροι που έχουν αναπτυχθεί ακριβώς μπροστά δεν παρεμβαίνουν σε βοήθειά τους.Τα αγόρια επιτέθηκαν στο θωρακισμένο, εμφανώς θυμωμένοι, με πέτρες και σιδερολοστούς, μην εμποδίζοντας πάντως τους καραμπινιέρους που βρίσκονται μέσα στο όχημα να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια το πυρπολούν. Η αστυνομία απωθεί την πορεία προς την οδό Tolemaide.

16.30 περίπου – ο Κάρλο ενώνεται στην πορεία των Ανυπάκουων, η οποία εδώ και ώρα είναι μπλοκαρισμένη από μπροστά, εξαντλημένη από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, όλοι μες την ζαλάδα από τα δακρυγόνα, κανόνια νερού τους έχουν αποκάμει, προσπαθεί λοιπόν η πορεία να ξεφύγει προς τους παράδρομους και να επιστρέψει στο Carlini.

 

carlo-giuliani1

ο Κάρλο φοράει ένα μπλε παντελόνι φόρμα, ένα λευκό μπλουζάκι και ένα μπουφάν γκρι φόρμας δεμένο στη μέση.

Σε αυτό το σημείο οι δυνάμεις της τάξης, καραμπινιέροι και αστυνομία, επιτίθενται και πάλι στο μπροστινό μέρος της πορείας: Θωρακισμένα εφορμούν με 70 χιλιόμετρα / ώρα επάνω στους νέους, κρουνοί πετούν νερό, πυροβολισμοί, δακρυγόνα με αέριο CS , κλομπ Tonfa.

Τα παιδιά απαντούν πετώντας πέτρες, πετώντας πίσω κάποια δακρυγόνα, φτιάχνοντας μικρά οδοφράγματα με κάδους για ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού.

Ο Carlo φοράει μπλε κουκούλα.

Από την πλευρά της οδού Tolemaide ανοίγονται δύο στενά δρομάκια, που οδηγούν στην πλατεία Alimonda.

17.15. Μια ομάδα περίπου είκοσι καραμπινιέρων που υποστηρίζεται από 2 defender τοποθετείται σε ένα από αυτά τα δύο δρομάκια. Φεύγουν τα δακρυγόνα, που ρίχνονται στη μέση της πορείας.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν.

Οι στρατιωτικοί, ξαφνικά, αρχίζουν να οπισθοχωρούν, μέχρι να διαφύγουν άτακτα προς την Via Caffa, μέσω της πλατείας Alimonda. Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας τους κυνηγά. Τα δυο θωρακισμένα συνεχίζοντας με την ανάποδη, υπερβαίνουν ένα πρώτο κασόνι, το οποίο βρίσκεται στη μέση του δρόμου μπροστά από την Εκκλησία της Rimedio.

Ένα defender, καταλήγει σε ανοιχτό χώρο, ελίσσεται και φτάνει κοντά στους συναδέλφους στην οδό Caffa, το άλλο σταματά κοντά σε έναν κάδο μισοάδειο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Μια διμοιρία της αστυνομίας, με defender και θωρακισμένα, έχει αναπτυχθεί στη Via Caffa λίγα μέτρα μακριά από τo defender. Μια μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων της αστυνομίας και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκεται στην Piazza Tommaseo, στην πλατεία όπου καταλήγει η οδός Caffa, 300 μέτρα μήκος.Ορισμένοι διαδηλωτές φτάνουν στο defender που είναι σταματημένο στην πλατεία Alimonda, ορισμένοι από αυτούς έρχονται πίσω προς την οδό Tolemaide, άλλοι αρχίζουν να ρίχνουν πέτρες ενάντια στις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στη Via Caffa, άλλοι ρίχνουν πέτρες και χτυπούν με ξύλινες σανίδες το defender.

Ένα άτομο σηκώνει από το έδαφος ένα πυροσβεστήρα, που εμφανίστηκε στη σκηνή αυτή τη στιγμή, και τον ρίχνει από κοντινή απόσταση, ενάντια στο defender, ο πυροσβεστήρας χτυπά το πίσω παράθυρο και πέφτει, σταματώντας στον εφεδρικό τροχό. Μια μπότα εμφανίζεται από το πίσω παράθυρο και τον κλωτσά κάνοντας τον να κυλίσει στο έδαφος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω από το defender 4 φωτογράφοι και πέντε διαδηλωτές. Ένα όπλο εμφανίζεται από το πίσω παράθυρο. Ένα παλικάρι με μια γκρι μπλούζα βλέπει το πιστόλι, γέρνει και φεύγει τρέχοντας. Ο Κάρλο, πλησιάζει, σκύβει για να σηκώσει τον πυροσβεστήρα, σηκώνεται γυρνώντας για να βρεθεί σχεδόν μπροστά στο πίσω μέρος του defender …… Σηκώνει τον πυροσβεστήρα πάνω από το κεφάλι του …

Αυτή τη στιγμή, ο Carlo βρίσκεται σχεδόν 4 μέτρα μακριά από το πίσω μέρος του παραθύρου του τζιπ. Είναι 17:25. Φεύγει η πρώτη βολή. Ο Κάρλο πέφτει κατά γης προς τα εμπρός, παρασυρμένος από τον πυροσβεστήρα που προσπάθησε να σφεντονίσει, και κυλά πλάγια δεξιά προς το defender.

carlo-giuliani2

Οι διαδηλωτές της πλατείας, διαλύονται τρέχοντας ενώ φεύγει και ένας δεύτερος πυροβολισμός. Τα φώτα οπισθοπορείας του τζιπ είναι αναμμένα. Κάποιος φωνάζει «στοπ, σταματήστε» στο Defender που περνά δυο φορές πάνω στο σώμα του Κάρλο, την πρώτη φορά με την όπισθεν πάνω απ’ τη λεκάνη, τη δεύτερη προς τα εμπρός πάνω στα πόδια.

Έχουν περάσει πέντε δευτερόλεπτα από τον δεύτερο πυροβολισμό όταν το τζιπ βρίσκεται ήδη στην οδό Caffa, πέρα από την ανάπτυξη της αστυνομίας. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο τζιπ αρχίζουν να φωτογραφίζουν επαναλαμβανόμενα τον Carlo στο έδαφος, που πεθαίνει.

Πλησιάζουν κάποιοι διαδηλωτές που προσπαθούν να σταματήσουν το ξέσπασμα του αίματος που ρέει σε καρδιακό ρυθμό από τα αριστερά ζυγωματικά του Κάρλο.

Σε αυτό το σημείο, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχωρούν, ρίχνοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους λίγους διαδηλωτές ακόμα στην περιοχή.Η αστυνομία περικυκλώνει το σώμα.

10 λεπτά αργότερα, φτάνει μια νοσοκόμα του GSF που προσπαθεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Κάρλο αισθάνεται ακόμη τον χτύπο της καρδιάς του. Έρχεται μια δεύτερη νοσοκόμα.Οι νοσοκόμες βγάζουν την κουκούλα του Κάρλο και προσέχουν στο μέτωπο ένα μεγάλο, βαθύ τραύμα που δεν αιμορραγεί, μια πληγή, λοιπόν, που προκλήθηκε από ένα μπροστινό χτύπημα που δόθηκε στο μέτωπο μετά τη δολοφονία. Στον δεξιό κρόταφο του Κάρλο υπάρχουν εκδορές και πληγές.

Περισσότεροι από το ένας μάρτυρες θα διηγηθούν ότι είδαν αστυνόμους οι οποίοι άρπαξαν στις κλωτσιές το κεφάλι του Carlo πριν από την άφιξη των νοσηλευτριών του GSF.

 

G8: DON GALLO,HO VISTO NASCERE DEMOCRAZIA,ORA LA VEDO MORIRE

BREVE CRONOLOGIA DEI FATTI DEL 20 LUGLIO 2001: L’omicidio di Carlo Giuliani

PIAZZA ALIMONDA ORE 17.25

Venerdì 20 luglio

Il corteo dei Disobbedienti, “armati” con scudi di plexiglass, imbottiture di polistirolo, gommapiuma e bottiglie di plastica, lasciato lo Stadio Carlini, si avvia lentamente lungo il tragitto autorizzato.
A metà di via Tolemaide viene duramente e improvvisamente aggredito dai Carabinieri, sostenuti da 4 blindati. Il corteo era stato autorizzato dalla Questura i fino a piazza Verdi, (la piazza che si trova di fronte alla stazione Brignole). Ci sarebbero, quindi, ancora circa 500 metri di strada da percorrere. La zona rossa, protetta dalle grate in ferro, è ben più lontana.
L’attacco respinge per alcuni metri i manifestanti che, retrocedendo, si compattano verso corso Gastaldi. Non ci sono vie di fuga: alle spalle 10000 persone premono non comprendendo cosa stia accadendo; da un lato la massicciata della ferrovia, dall’altro file continue di palazzi.
Nel frattempo, a piazza Manin, dove sono radunati Pax Christi, Mani Tese, Rete Lilliput, ecc., la Polizia che spara lacrimogeni e carica i pacifisti con le mani, pitturate di bianco, alzate; vengono picchiate e ferite soprattutto le donne.
Tornando a via Tolemaide, dopo ogni carica al corteo dei Disobbedienti, i blindati e i militari indietreggiano, ritirandosi fino all’angolo con corso Torino.
Alcuni ragazzi del corteo li inseguono, tirando sassi e cercando di rompere i vetri dei blindati.
Una camionetta, dopo aver percorso a velocità sostenuta, su e giù, quel tratto di strada, minacciando di travolgere i manifestanti, si blocca improvvisamente a marcia indietro contro un cassonetto. L’autista fugge lasciando soli i colleghi.
I carabinieri schierati poco più avanti non intervengono in loro aiuto.
I ragazzi assaltano il blindato, visibilmente infuriati, con sassi e spranghe; permettono comunque ai carabinieri che occupano il mezzo di allontanarsi. Quindi lo incendiano.
La Polizia respinge il corteo in via Tolemaide.
Ore 16.30 circa – Carlo si unisce al corteo dei Disobbedienti, che già da tempo, bloccato frontalmente, stremato dalle cariche ripetute, intossicato dai lacrimogeni, scottato dagli idranti urticanti, tenta di defluire per le vie laterali e di tornare al Carlini.

carlo-giuliani1
Carlo indossa un pantalone della tuta blu, una canottiera bianca e una giacca della tuta grigia legata in vita.
A questo punto le forze dell’ordine, carabinieri e polizia, attaccano nuovamente il fronte del corteo: blindati lanciati a 70Km/h sui ragazzi, idranti urticanti, colpi d’arma da fuoco, lacrimogeni al gas CS, manganelli Tonfa.
I ragazzi rispondono lanciando sassi, lanciando indietro alcuni lacrimogeni, facendo piccole barricate con i bidoni per la raccolta differenziata della carta e della plastica.
Carlo indossa il passamontagna blu.
Sul fianco di via Tolemaide si aprono 2 strade strette, che portano in piazza Alimonda.
Ore 17.15. Un drappello di una ventina di carabinieri appoggiato da 2 defender si posiziona in una di queste due stradine. Partono i lacrimogeni, che vengono lanciati in mezzo al corteo.
I manifestanti reagiscono.
I militari, improvvisamente, cominciano ad indietreggiare, fino a scappare disordinatamente verso via Caffa, attraverso piazza Alimonda.
Un gruppo di manifestanti li inseguono urlando.
I due defender proseguono in retromarcia, superano un primo cassonetto che si trova in mezzo alla strada di fronte alla Chiesa del Rimedio.
Un defender, raggiunto uno slargo, fa manovra e raggiunge i colleghi in via Caffa; l’altro si ferma contro un cassonetto di rifiuti mezzo vuoto che si trova sul lato destro della strada.
Un plotone di polizia, con defender e blindati, è schierato in via Caffa a pochi metri dal defender. Un ingente schieramento di forze di polizia e blindati si trova in piazza Tommaseo, la piazza in cui sfocia via Caffa, lunga 300 metri.
Alcuni manifestanti raggiungono il defender fermo in piazza Alimonda, alcuni di loro tornano indietro verso via Tolemaide, altri cominciano a tirare sassi contro le forze dell’ordine schierate in via Caffa, altri ancora lanciano pietre e tirano colpi con assi di legno al defender.
Una persona raccoglie da terra un estintore, comparso sulla scena in questo momento, e lo lancia da una distanza ravvicinata e nel senso della lunghezza, contro il defender; l’estintore colpisce il lunotto posteriore e cade fermandosi sulla ruota di scorta.
Uno scarpone spunta dal lunotto e lo scalcia facendolo rotolare a terra.
In questo momento attorno al defender ci sono 4 fotografi e 5 manifestanti.
Una pistola spunta dal lunotto posteriore.
Un ragazzo con la felpa grigia vede la pistola, si china e scappa.
Carlo, si avvicina, si china a raccogliere l’estintore, si alza in torsione per ritrovarsi quasi di fronte al retro del defender…
… Solleva l’estintore sopra la testa…

In questo momento, Carlo si trova a quasi 4 metri di distanza dal lunotto posteriore del defender.
Sono le 17.25.
Parte il primo sparo.
Carlo cade a terra in avanti, trascinato dall’estintore che sta lanciando, e rotola sul fianco destro verso il defender.

carlo-giuliani2
I manifestanti presenti nella piazza scappano precipitosamente mentre parte un secondo colpo di pistola. I fanali della retromarcia del defender sono accesi.
Qualcuno grida “fermi, stop” al Defender che passa due volte sul corpo di Carlo, una prima volta in retromarcia sul bacino, la seconda in avanti sulle gambe.
Sono passati 5 secondi dal secondo sparo quando il defender è già in via Caffa, oltre lo schieramento della Polizia.
I giornalisti che si trovano vicino al defender cominciano a fotografare e riprendere Carlo a terra, che sta morendo.
Si avvicinano alcuni manifestanti che cercano di fermare lo zampillo di sangue che sgorga a ritmo cardiaco dallo zigomo sinistro di Carlo.
A questo punto, le forze di polizia avanzano, sparando lacrimogeni e disperdendo i pochi manifestanti ancora nei pressi.
Le forze di polizia circondano il corpo.
10 minuti dopo, un’infermiera del GSF che cerca di soccorrere Carlo sente ancora il suo cuore che batte. Arriva una seconda infermiera.
Le infermiere tolgono il passamontagna a Carlo e notano sulla fronte una grossa e profonda ferita che non sanguina, una ferita, dunque, che è stata provocata da un colpo in fronte inferto dopo l’uccisione. Sulla tempia destra di Carlo ci sono abrasioni e ferite.
Più di un testimone racconterà di aver visto rappresentanti delle forze dell’ordine che hanno preso a calci in testa Carlo prima che arrivassero le infermiere del GSF.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “20 ιουλίου 2001, Γένοβα: η δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι – 20 luglio 2001 – Genova: L’omicidio di Carlo Giuliani

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s