διεθνισμός, internazionalismo

Συνέντευξη στο Ypg International: “Το αντίτιμο θα είναι υψηλό, μα η Menbij θα πέσει”

 

ypg tsk rojavaya

Ενώ οι μάχες μαίνονταν στην πόλη της Menbij, προπύργιο του ισλαμικού κράτους στα βόρεια του Χαλεπίου και τελευταίο διάδρομο ανάμεσα στον Ίσις και τον έξω κόσμο (μέσω Τουρκίας), οι YPG εγκαινιάζουν μια νέα ιστοσελίδα, «YPG International» (με συνημμένη σελίδα fb), που διευθύνεται τόσο από Κούρδους συντρόφους όσο και διεθνείς, για να δώσει ώθηση στην διεθνή συμμετοχή στην αντίσταση της Rojava και να μεταφέρει την υποστήριξη των υποψήφιων ξένων μαχητών που φιλοδοξούν σε ένα νέο επίπεδο της πολιτικής συνείδησης.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός διεθνών μαχητών στηρίζει την προσπάθεια των YPG-YPJ τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δείχνουν και οι θάνατοι των δύο «ξένων μαχητών», “foreign fighters”, που φόρεσαν τα χρώματα των λαϊκών μονάδων προστασίας, Jemie Bright και Levi Shirley, από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα. Η Συρία είναι, όπως γνωρίζουμε, η σκηνή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, τόσο λόγω των νεο-αποικιακών εμπλεκομένων συμφερόντων (από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, από τη Ρωσία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Γαλλία στην Αγγλία και τη Γερμανία) όσο και εξ αιτίας της συμμετοχής των μη-Συρίων μαχητών που υποστηρίζουν από την μια το αραβικό εθνικιστικό καθεστώς, από την άλλη την παγκόσμια τζιχάντ σαλαφικής προσέγγισης, όπως επίσης και τους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται στα βόρεια από το κίνημα συνομοσπονδίας.

το YPG International είναι έκφραση ενός νέου συστήματος πληροφόρησης, φιλοξενία και επαφή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να υποστηρίξουν τις YPJ ή τις YPG. Κάποιοι σύντροφοι του YPG International μας συνάντησαν σε μια τοποθεσία της Rojava και απάντησαν στις ερωτήσεις μας σχετικά με αυτό το έργο, για τους ξένους μαχητές στην Rojava και για την κατάσταση στην Menbij.

Αυτή τη στιγμή οι YPG-YPJ έχουν εμπλακεί σε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη του Menbij. Είναι σχεδόν δύο μήνες που αγωνίζεστε. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Στην Menbij η επιχείρηση είναι διαφορετική από άλλες που αντιμετωπίσαμε προηγούμενες φορές, για παράδειγμα, διαφορετικά απ’ ότι στην Shaddadi τον Φεβρουάριο. Η διαφορά είναι ότι η πόλη είναι μεγάλη και πάνω απ ‘όλα στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για το άνοιγμα του δρόμου ανάμεσα στο Κομπάνι και την Afrin και της επίλυσης του προβλήματος της εχθρικής περικύκλωσης του καντονιού της Afrin. Είναι επίσης ο τελευταίος διάδρομος ανάμεσα στην Τουρκία και το Daesh, να το κλειδώσουμε σημαίνει πως θα έχουμε δώσει ένα θανάσιμο πλήγμα στο Daesh.

Και ο εχθρός γνωρίζει ότι πρόκειται για μια στρατηγική μάχη και ετοίμασε μια μεγάλη αντίσταση, υπάρχει μια πολύ σκληρή μάχη εκεί. Το τίμημα που πληρώνουμε είναι υψηλό, αλλά έτσι είναι ο πόλεμος. Είναι μια στρατηγική μάχη και σημαντική για εμάς και τον εχθρό, όλοι δίνουν τα πάντα, το Daesh ξέρει ότι αν χάσει είναι ξοφλημένο, αλλά και εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την επιχείρηση και θα κερδίσουμε, όλοι γνωρίζουν ότι ο αγώνας είναι σκληρός και πως η τιμή θα είναι υψηλή αλλά πρέπει να την πληρώσουμε: δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση.

Εδώ και κάποιες ημέρες υπάρχει ένα νέο online site, το YPG International. Μπορείτε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται και ποια είναι η σημασία για την Rojava αυτής της νέας πραγματικότητας;

Το YPG-I είναι ένα νέο επίσημο σχέδιο των YPG, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει μια πολιτικά πιο συνειδητή προσέγγιση για τους διεθνείς που επιθυμούν να ενταχθούν στις YPG. Προηγουμένως, η κατάσταση ήταν αρκετά χαοτική, στην πραγματικότητα δεν ήταν καθολικά σαφές πώς να φτάσουν στην Rojava και να υποστηρίξουν τις YPG. Το μέσο που είχαμε θέσει στον αγωνιστικό χώρο, η ιστοσελίδα «Λιοντάρια της Rojava», παρήγαγε μια εικόνα πολύ απολιτική, έτσι ώστε να έρχονται εδώ και άνθρωποι που πραγματικά δεν τους θέλαμε, άνθρωποι που δεν αποδέχονταν τη φιλοσοφία που εμπνέει την πάλη των YPG-YPJ και γι αυτό προκαλούσαν προβλήματα. Τώρα θέλουμε να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση σε αυτό όλο, με μεγαλύτερη επίγνωση για αυτό που είναι οι YPG και γι αυτό που είναι η Rojava.

Πώς αξιολογείτε την εμπειρία της σχέσης μεταξύ των jpg και των διεθνών μαχητών μέχρι τώρα;

Όπως είπα, αρχικά οι άνθρωποι έρχονταν με τρόπο ανοργάνωτο, με βάση τις ατομικές επιλογές. Με τον καιρό υπήρξε απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα προετοιμασίας για την σύγκρουση, μια δομή, ένα σύστημα γι αυτούς. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να βελτιωθεί το σύστημα και να το υψώσουμε σε ένα άλλο επίπεδο συνείδησης. Η πρόθεσή μας δεν είναι να αποκλείσουμε ανθρώπους, αλλά μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε περισσότερη πολιτική συνείδηση. Μέχρι τώρα το κύριο σημείο για τους λεγόμενους «ξένους μαχητές» ήταν ο πόλεμος ενάντια στο Daesh, το δεχτήκαμε και θα το αποδεχόμαστε, αλλά θέλουμε να δοθεί περισσότερο βάρος στην πολιτική πτυχή. Αυτός δεν είναι μοναχά ένας πόλεμος, είναι μια επανάσταση.

Ένα ζήτημα που προκύπτει μερικές φορές στις YPG είναι η ρητά αποικιακή νοοτροπία ορισμένων ξένων μαχητών, που αναπαράγουν άκριτα τα κλισέ σύμφωνα με τα οποία η Δύση θα ήταν σε θέση να φωτίσει, να απελευθερώσει ή κάνει καλύτερη ή πιο δημοκρατική την ανατολή. Συμφωνείτε;

Ναι, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιος ήρθε εδώ με αυτό το σκεπτικό, αλλά πρέπει να πούμε ότι πολλοί άλλαξαν βλέποντας την πραγματικότητα της περιοχής αυτής και της επανάστασης της. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δημιούργησαν προβλήματα και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφιερώσουμε χρόνο για να λύσει αυτού του είδους τα προβλήματα, είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που αποφασίσαμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και να την καταστήσουμε πιο αποτελεσματική μέσω αυτής της πύλης και της σχετικής σελίδας facebook, που θα αποτελέσουν το μόνο κανάλι για να υποστηρίξει τιςYPG στην Rojava. Έχουμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο και να οικοδομήσουμε μια επανάσταση, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα προβλήματα …

Πιστεύετε ότι υπάρχει επίγνωση, μεταξύ των συντρόφων που ζουν εκτός του Κουρδιστάν, για το τι πραγματικά συμβαίνει, σχετικά με το κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στην Rojava;

Πολλοί μιλούν για την Rojava και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η σωστή προσέγγιση είναι πάντα το να είμαστε προσεκτικοί με τις περιγραφές του τι συμβαίνει σε έναν άλλον τόπο, αν δεν τον έχουμε δει με τα μάτια μας. Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να έρθουν εδώ σε πρώτο πρόσωπο, να βοηθήσουν και να δουν την κατάσταση με τα μάτια τους, να κατανοήσουν την επανάσταση και να είναι μέρος αυτής της επανάστασης. Υπάρχουν, επίσης, και εκείνοι που επικρίνουν από μακριά, μερικές φορές χωρίς την επίγνωση και την κατανόηση. Εμείς όχι μόνο είμαστε «ανοικτοί» στην κριτική, αλλά αγαπάμε την κριτική, και η κριτική έχει τεράστια σημασία για εμάς. Ακριβώς για το λόγο αυτό θέλουμε οι άνθρωποι να έρθουν εδώ και να είναι αναπόσπαστο μέρος της επανάστασης, βοηθώντας την να βελτιωθεί.

 

Μερικοί από εσάς προέρχονται από την Ευρώπη. Ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και των »ριζοσπαστικών» οργανώσεων της Δύσης και της Ευρώπης ειδικότερα;

Μπορώ να απαντήσω ότι οι Ευρωπαίοι σύντροφοι θα έπρεπε να λεν αυτό που σκέφτονται και να κάνουν αυτό που λένε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά, αυτή την εποχή, μεταξύ της Ευρώπης και του Κουρδιστάν. Μια άλλη πτυχή είναι πως η «ριζοσπαστική» αριστερά, ή μάλλον επαναστατική, θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία : να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οργανωτικής δομής, να ξεκαθαρίσει ποια είναι η φιλοσοφία της και η ιδεολογία της, να προτείνει μια καθολική ανάλυση του καπιταλιστικού συστήματος, ολοκληρωτική, όπως έκανε ο Οτσαλάν μέσω της έννοιας της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Μια τρίτη πτυχή είναι η έλλειψη πίστης, επαναστατικής πίστης στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία προοπτική, διότι η πίστη στην επανάσταση χάθηκε.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική συμβολή που οι αλληλέγγυοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν στην αντίσταση της Rojava;

Η επανάσταση εξακολουθεί να κινείται μέσα στην κρίσιμη διαδικασία της, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, αλλά την ίδια στιγμή να οικοδομήσει την κοινωνική επανάσταση, την πραγματική επανάσταση. Ελπίζουμε να έχουμε βοήθεια και για τις δύο αυτές πτυχές, αλλά κυρίως στο επίπεδο της στρατιωτικής άμυνας της Rojava θα εκτιμούσαμε μεγαλύτερη διεθνή αλληλεγγύη. Έτσι το πρώτο βήμα για εκείνους που φτάνουν στη Rojava μέσω του YPG-Ι θα είναι αυτό το είδος της συνεισφοράς για έξι μήνες, στην συνέχεια εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν θα μπορούν να αποφασίσουν εάν θα αφοσιωθούν στην πολιτική εργασία ή θα συνεχίσουν το έργο της λαϊκής προστασίας.

Υπάρχει κάποια συμβολή που η Rojava μπορεί να δώσει στον υπόλοιπο κόσμο, από την άποψη της επαναστατικής ανταλλαγής;

Ναι. Πιστεύουμε πράγματι ότι αυτή η πτυχή βρίσκεται στην πρώτη θέση, πως είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική. Είναι θεμελιώδες να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των συντροφισσών και των συντρόφων στον αγώνα ενάντια στο Daesh και τον φασισμό, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι οι σύντροφοι να δουν την πραγματικότητα της επανάστασης και να την κατανοήσουν, να καταλάβουν πώς είναι φτιαγμένη και πώς λειτουργεί, κ.λπ. Θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα, γιατί είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος από έξω. Αν οι άνθρωποι έρθουν εδώ και είναι μες το κίνημα, μαθαίνοντας την κουλτούρα και τη γλώσσα του, είναι επίσης πιθανό να δεσμευτούν για την οικοδόμηση της κοινωνικής επανάστασης. Για αυτό η εμπειρία μέσα στις YPG-YPJ είναι σε πρωταρχικά ουσιώδης, επειδή σφυρηλατεί δεξιότητες με γλωσσικούς και πολιτιστικούς όρους, και τους δίνει την δυνατότητα στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε όλα τα θέματα και κάτω απ’ όλες τις πτυχές.

 

Από τον ανταποκριτή του Infoaut και Radio Onda d’Urto στην Rojava, Siria

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s