ιστορία, storia

26 Ιουλίου 1953: επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα

alt

Στις 26 ιουλίου 1953: Κούβα, Σαντιάγο, ο κουβανικός επαναστατικός στρατός  κάνει την πρώτη του επίθεση στο καθεστώς Μπατίστα. Η επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγκο είναι το γεγονός που εξ αιτίας πολλών παραγόντων, δίνει το έναυσμα για την έναρξη της κουβανικής επανάστασης. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται τόσο σημαντική και συμβολική που δίνει το όνομά της στο κουβανικό επαναστατικό κίνημα που θα οδηγήσει τον κουβανικό λαό να πάρει την εξουσία μέσα σε λίγα χρόνια. Το κίνημα «26 Julio» γεννήθηκε ακριβώς από αυτή την στρατιωτική δράση.

Το στρατόπεδο Moncada είναι ένα από τα κουβανικά στρατιωτικά προπύργια, και επιλέχθηκε μετά από μια πολιτική λογική που θα έπρεπε να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της κινητοποίησης κατά του καθεστώτος και εξεγερτική. Η επίθεση προετοιμάζεται για μήνες και κρυφά, από το επαναστατικό κίνημα το οποίο έχει πλέον εκπαιδεύσει πολλές εκατοντάδες μαχητές να χρησιμοποιούν τα όπλα. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσα σε αγροκτήματα, κατοικίες και τα πανεπιστήμια. Στην Κούβα, από το πραξικόπημα της 10ης Μαρτίου του ’52, ευδοκιμούν όλο και περισσότερες οπλισμένες επαναστατικές οργανώσεις για την ανατροπή του καθεστώτος.

Η επίθεση στο Μονκάδα οδηγείται από τους Φιντέλ Κάστρο, Abel Santamaría, José Luis Tasende, Renato Guitart Rosell, Antonio López Fernández (Nico), Pedro Miret και Jesús Montané Oropesa, οι οποίοι είναι επίσης οι ηγέτες της επαναστατικής οργάνωσης. Η επίθεση ξεκίνησε την επομένη ημέρα της γιορτής του πολιούχου του Σαντιάγο για να είναι σε θέση να υπολογίζει στην κόπωση των στρατιωτών. Ταυτόχρονα επιτέθηκαν στο Δικαστικό μέγαρο με μια δεκαριά άνδρες με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, και στο στρατιωτικό νοσοκομείο με είκοσι άντρες υπό την διοίκηση του Abel Santamaria.

Είναι ο Φιντέλ Κάστρο που οδηγεί την επίθεση στο στρατώνα. Ενώ οι άλλες δύο δράσεις έχουν πλήρη επιτυχία, η κύρια, και με περισσότερους από εκατό άνδρες να συμμετέχουν: είναι μια ολική αποτυχία τόσο σε τακτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο. Πολλοί επαναστάτες σκοτώθηκαν, άλλοι αιχμαλωτίστηκαν, και σχεδόν εξήντα καταφέρνουν να ξεφύγουν. Ο Φιντέλ Κάστρο φυλακίστηκε και κατά τη διάρκεια της δίκης θα κάνει την ιστορική ομιλία του:»η Ιστορία θα με απαλλάξει».

Η δράση της 26ης Ιουλίου και η δικαστική διαδικασία, η πολιτική όπως και της κινητοποίηση σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, είναι ένας πυροκροτητής της κουβανικής επανάστασης που από εκείνη την ημέρα αυξάνεται και εντείνεται μέχρι το 59 όταν ανατρέπει το στρατιωτικό καθεστώς. Το πρόγραμμα που είναι γραμμένο για την περίσταση της επίθεσης είναι ένα προγραμματικό πολιτικό μοντέλο για την επανάσταση, και οι αξιώσεις του θα οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να στρατολογηθούν στο κίνημα 26 Julio, και να συμμετέχουν ενεργά στην επαναστατική διαδικασία.

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “26 Ιουλίου 1953: επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s