μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

Οι γενναίοι του Buffalo γονατίζουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Colin Kaepernick – The ‘woke tailgate’: The brave of Buffalo kneel in solidarity with Colin Kaepernick

2016/10/22

του Dave Zirin

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, ήταν η 48η επέτειος εκείνης της ανεξίτηλης στιγμής του 1968 όταν ο John Carlos και ο Tommie Smith έσκυψαν τα κεφάλια τους και σήκωσαν ψηλά τις γροθιές τους στην απονομή μεταλλείων στους ολυμπιακούς ενώ έπαιζε ο εθνικός ύμνος, ο Αυστραλός φίλος τους νικητής του αργυρού μεταλλείου Πήτερ Νόρμαν στάθηκε αλληλέγγυος στην διαμαρτυρία τους. Σαρανταοκτώ χρόνια μετά από εκείνη την μέρα, στο Buffalo της Νέας Υόρκης, Ο Colin Kaepernick έκανε την πρώτη του εμφάνιση της σεζόν 2016 καθώς η ομάδα του, το San Francisco κυριάρχησε πάνω στους Bills.

Colin Kaepernick arrived at the Bills game in Buffalo, where he was starting quarterback for the 49ers, wearing a Muhammad Ali T-shirt.

Colin Kaepernick arrived at the Bills game in Buffalo, where he was starting quarterback for the 49ers, wearing a Muhammad Ali T-shirt.

Έφτασε στο παιχνίδι διαλέγοντας »afro»κόμμωση και φορώντας μπλούζα με τον Muhammad Ali. Έξω από το στάδιο, σε ένα απ’ τα πιο περιβόητα σημεία με συνωστισμό [ tailgating] του NFL [National Football League], πουλούσαν μπλουζάκια δείχνοντας τον αθλητή ως πεδίο βολής και έναν στόχο από τουφέκι να σημαδεύει το σώμα του με την εξής φράση: »ΚΑΤΑΖΗΤΕΊΤΑΙ»: Διαβόητη ντροπή για την Αμερική; Λευκοί οπαδοί πιάστηκαν στην κάμερα να »τρυπούν» ομοιώματα του Kaepernick, τα οποία ήταν ολοκληρωμένα με τεράστια »αφρο» μαλλιά. Στα κοινωνικά μέσα υπήρχε ταινία ενός οπαδού ο οποίος φώναζε, πριν από ένα »τρύπημα», »Πιάστε τον Μουσουλμάνο!».

Μέσα στο στάδιο οι οπαδοί των Billis επίσης δεν τον καλωσόρισαν. Ο προπονητής της ομάδας Rex Dylan είναι υποστηρικτής του Trump ο οποίος έχει μιλήσει σε συναθροίσεις δίπλα στον επίδοξο τύραννο και τον υποστηρίζει γιατί »έχει το κουράγιο να λέει αυτό που είναι μες το μυαλό του». Ο guard των Buffalo Bills Richie Incognito, ο οποίος αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα για »νταηλίκι», σε μια δίκη για σεξουαλικών επιθέσεων κατηγορίες, και αποκαλώντας τον συμπαίκτη του Jonathan Martin, όλα στα αστεία, »μισό ν…[νέγρο], ήταν [στις ειδήσεις] στο περιθώριο. Κι αυτός επίσης υποστηρίζει τον Trump για πρόεδρο. Και μετά είναι και ο σταρ των Bills  LeSean McCoy, o oποίος χλεύασε τον Kaepernick καλώντας την τοπική αστυνομία στο παιχνίδι.

Κάποιος θα έμπαινε στον πειρασμό να αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου των Buffalo Bills και των οπαδών τους εντελώς. Αλλά δεν ήταν όλοι οι οπαδοί έτσι. Μια ομάδα ανθρώπων επονομαζόμενη Just Resisting (JR), Απλά Αντιστέκομαι, μια συλλογικότητα από διοργανωτές και καλλιτέχνες των Μαύρων ανθρώπων και άλλου χρώματος, και η Εκδήλωση για φυλετική δικαιοσύνη, Showing Up for Racial Justice (SURJ) Buffalo, ένα κεφάλαιο της εθνικής οργάνωσης λευκών οι οποίοι οργανώνουν άλλους λευκούς ανθρώπους για την φυλετική δικαιοσύνη, – περίπου 100 στο σύνολο – ανέλαβαν στο στάδιο να αντεπιτεθούν με αυτό που ονομάζουν “a woke tailgate.”

Δεν ήθελαν μοναχά να δείξουν αλληλεγγύη στον  Colin Kaepernick αλλά και να ανυψώσουν το ζήτημα το οποίο ήταν ο καταλύτης για τις διαμαρτυρίες του Kaepernick: η αστυνομική βία και η υποτίμηση των μαύρων ζωών. Συγκεντρώθηκαν τρεις ώρες νωρίτερα από  την σέντρα »στο σημείο του πάρκινγκ 4α πίσω από τα Louie’s Hot Dog». Το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν τυμπανίζοντας και φωνάζοντας δίπλα στην πύλη 5, με ταμπέλες που έγραφαν #BillsFansForBlackLives, Οπαδοί των Bills για τις Μαύρες Ζωές.

A mural appeared recently at Hudson and Newhall in Bayview Hunters Point in tribute to Kaepernick and his protest of the national anthem. – Photo: Meaghan M. Mitchell, Hoodline

A mural appeared recently at Hudson and Newhall in Bayview Hunters Point in tribute to Kaepernick and his protest of the national anthem. – Photo: Meaghan M. Mitchell, Hoodline

»Αυτή η διαμαρτυρία είναι για τις αξίες που έχουμε ως άνθρωποι» είπε η οργανώτρια των JR  Shaketa Redden. Ο προπονητής της ομάδας μας στο NFL υποστηρίζει έναν ανοικτά ρατσιστή υποψήφιο. Ο  Rex Ryan μπορεί να πάει σπίτι και να ξεκουραστεί μετά το παιχνίδι, αλλά, ως Μαύροι στην Αμερική, εμείς δεν διαθέτουμε αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε μια απ’ τις πιο διαχωρισμένες και φτωχότερες πόλεις της χώρας. Γι αυτό θα »γονατίζω». [εννοεί την κίνηση διαμαρτυρίας του Kaepernick].

Αν έχεις ποτέ προσπαθήσει να φέρεις μια διαμαρτυρία σε κάποια tailgate ποδοσφαίρου, τότε ξέρεις πόσο γενναίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Η απειλή της βίας ήταν πάντα παρούσα, αλλά ήταν έτοιμοι. Πάνω από 75 άτομα εκπαιδεύτηκαν στην αποκλιμάκωση για να αποτρέψουν να κακοποιηθούν από επιθετικούς μέθυσους του Bills-έθνους. Είναι δύσκολο να μην σκεφτείς τους πρόσφατους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων που ασκήθηκαν για να αποδεχτούν το τέλος των χειμάρρων κακοποίησης και καταχρήσεων στις υπόγειες εκκλησίες σε -για λευκούς μόνο- πάγκους γευμάτων. Βέβαια σίγουρα η κατάχρηση ήρθε, αλλά όχι διαφορετική απ’ αυτές του προπονητή των Bills ή του Trump, αυτές ήταν περισσότερο πόζες σκληρού άντρα παρά κάποια πραγματική καρδιά ικανές να προκαλέσουν τους ανθρώπους που είχαν φτάσει ενωμένοι και έτοιμοι να ορθώσουν το ανάστημα τους

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε μια απ’ τις πιο διαχωρισμένες και φτωχότερες πόλεις της χώρας. Γι αυτό θα »γονατίζω»είπε η οργανώτρια των JR Shaketa Redden.

Στις 1 μμ, όσο έπαιζε ο εθνικός ύμνος, ο Colin Kapernick γονάτισε με δυο συμπαίκτες του, τον linebacker Eli Harold και τον safety Eric Reid. Όπως άρμοζε γι αυτή την επέτειο του 1968, οι συμπαίκτες του, oι cornerbacks Keith Reaser και Rashard Robinson, οι safeties Jaquiski Tartt και Antoine Bethea, και ο running back Mike Davis ύψωσαν τις γροθιές τους. Ενώ ο Kaepernick γονάτιζε, οι οπαδοί των Buffalo φώναζαν “USA,” λιγότερο ως σημείο περηφάνιας από απειλή. Ένας αστυνομικός συνειδητά εμφανίστηκε απρόσμενα στην διαμαρτυρία του Kaepernick’s, στέκοντας από πίσω του με έναν χαιρετισμό. Οι γονείς ενός φίλου που βρισκόταν στον αγώνα μου είπαν: »Ήταν τρομακτικό. Ήταν ότι πιο κοντινό από αυτά  που θα μου είχαν συμβεί αν βρισκόμουν σε συγκέντρωση οπαδών του Trump.” Ένα μπουκάλι μπύρας εκτοξεύτηκε στον Kaepernick, αλλά δεν τον βρήκε.

Another recent mural honoring Kaepernick is at 15th and Mission in the Mission District. It was painted by an artist named Dino and reportedly commissioned by the new owner of the building, Amy Kozlowski. – Photo: Meaghan M. Mitchell, Hoodline

 Another recent mural honoring Kaepernick is at 15th and Mission in the Mission District. It was painted by an artist named Dino and reportedly commissioned by the new owner of the building, Amy Kozlowski. – Photo: Meaghan M. Mitchell, Hoodline

O Kaepernick και οι υπόλοιποι παίκτες του San Fransisco δεν ήταν μόνοι. Όσο έπαιζε ο ύμνος, οι εκατό άνθρωποι του JR και SURJ ήταν γονατιστοί.

»Το να γονατίζουμε σε αλληλεγγύη στον Kaepernick κατά την διάρκεια του ύμνου είναι μια από  τις πιο αμερικανικές και πατριωτικές πράξεις που μπορεί να κάνει κάποιος» είπε ο Cai Blue, ένας από τους οργανωτές των Just Resisting. »Εμείς θα κάνουμε μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους που έχουν υποφέρει άδικα από τα χέρια άλλων, με το να μην εφιστούμε την προσοχή στα ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να επιμένουν».

Το γεγονός ότι τόσοι λευκοί αντιρατσιστές γονάτισαν σε συμπαράσταση προς τους μαύρους ακτιβιστές, ήταν επίσης  ο κατάλληλος τρόπος όχι μόνο να θυμόμαστε τους John Carlos και Tommie Smith αλλά επίσης και τον Peter Norman και την ιδέα ότι οι λευκοί έχουν ευθύνη να υποστηρίζουν τον αντιρατσιστικό αγώνα.

Ο Kaepernick και οι άλλοι 49ers δεν ήταν μόνοι. Όσο ο εθνικός ύμνος έπαιζε, οι 100 άνθρωποι με τους JR και SURJ ήταν γονατιστοί.

Όσον αφορά το παιχνίδι, οι 49ers υπέστησαν καθίζηση και έχασαν απέναντι στους ογκώδεις Bills 45-14. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν τόσο σημαντικό όσο του John Carlos που αντί για αργυρό κέρδισε χάλκινο μετάλλιο το 1968. Ήταν κάτι πέρα απ’ τον αθλητισμό, κάτι μεγαλύτερο. Μετά το παιχνίδι, ο Kaepernick ερωτήθηκε σχετικά με την μοχθηρή αντίδραση οπαδού και απάντησε: »Δεν καταλαβαίνω τι είναι αντιαμερικανικό  στο να αγωνίζεσαι για ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους». Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο πολλοί στο Buffalo και σ’ όλη την χώρα θα έπρεπε να προσπαθήσουν να απαντήσουν.

“Δεν καταλαβαίνω τι είναι αντιαμερικανικό όταν αγωνίζεσαι για ελευθερία και δικαιοσύνη σε όλους». Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται να δώσουν απάντηση πολλοί άνθρωποι στο Buffalo και στην χώρα ολόκληρη.

https://moorbey.wordpress.com/2016/10/22/the-woke-tailgate-the-brave-of-buffalo-kneel-in-solidarity-with-colin-kaepernick/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι γενναίοι του Buffalo γονατίζουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Colin Kaepernick – The ‘woke tailgate’: The brave of Buffalo kneel in solidarity with Colin Kaepernick

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s