ιστορία, storia

Aυτοί που πρόδωσαν τον Γκεβάρα – I traditori di Che Guevara

Όταν το Οκτώβριο του 1967 ο Ερνέστο «Τσε Γκεβάρα» συνελήφθη και σκοτώθηκε στην ζούγκλα της Βολιβίας , δύο άνθρωποι έρχονται στο προσκήνιο της ιστορίας: ο Ciro Μπούστος και ο Ρεζί Ντεμπρέ. Πως πήγαν πραγματικά τα πράγματα; τι συνέβη τελικά; Ο Ciro Roberto Bustos Marco ήταν ένας αργεντινός επαναστάτης που ενώθηκε με τον »Τσε». Οι χρονικογράφοι μάς λένε ότι ο Μπούστος, ο οποίος συνελήφθη τον απρίλιο του 1967 στην Muyupampa, συνεργάστηκε με την CIA παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ELN, συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων και ονομάτων των μελών του ELN (συμπεριλαμβανομένου του Τσε). Όταν την 9η οκτωβρίου οΤσε σκοτώθηκε στην La Higuera, ο Μπούστος κατηγόρησε τον Φιντέλ Κάστρο και τον Regis Debray πως είχαν ενημερώσει τη CIA για την παρουσία του Τσε στη Βολιβία. Είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Ciro Μπούστος καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή, αλλά τρία χρόνια αργότερα έλαβε από τον Πρόεδρο Juan José Torres αμνηστία. Η Αργεντινή τον κήρυξε persona non grata, ανεπιθύμητο, κατόρθωσε να διαφύγει στην Σουηδία. fl20_bk_Ernesto_jp_1571801gH άλλη φιγούρα επάνω η οποία επιβαρύνεται με υποψίες είναι ο γάλλος δημοσιογράφος Ρεζί Ντεμπρέ, ο οποίος έλαβε μέρος, μαζί με άλλους πενήντα περίπου αντάρτες στην αποτυχημένη απόπειρα επανάστασης στη Βολιβία του Ερνέστο Γκεβάρα. Ο Debray συνελήφθη μαζί με τον Ciro Μπούστος σχεδόν ένα μήνα πριν από τη σύλληψη και το θάνατο του Γκεβάρα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι και οι δύο θα είχαν συνεργαστεί γαποκαλύπτοντας την παρουσία του Γκεβάρα στη Βολιβία.
url-1 Είναι αλήθεια ότι πολλές βιογραφίες για τον Τσε απαλλάσσουν από αυτή την κατηγορία τον Debray και υποδεικνύουν στον Μπούστος τον πληροφοριοδότη που επέτρεψε την σύλληψη του αργεντινού επαναστάτη, η οποία ακολουθήθηκε από την θανάτωση του. Γι αυτή την περίπλοκη ιστορία, το 2001 οι Erik Gandini, Τάρικ Σαλέχ, Marten Nilsson, Lukas Eisenhauer και Johan Soderberg πραγματοποίησαν την ταινία «Θυσία. Ποιος πρόδωσε τον Τσε Γκεβάρα; » Η ταινία υποστηρίζει τη θέση ότι ο πραγματικός προδότης ήταν ο Ρεζί Ντεμπρέ. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία θεωρεί πως έχει αποδειχθεί αυτό το γεγονός από μια ιδιωτική επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο Debray στον δικηγόρο του κατά τις ημέρες της σύλληψης, στην οποία δήλωνε ότι «είχε φτάσει σε μια μυστική συμφωνία με τον βολιβιανό στρατό».

http://srv.juiceadv.com/banner_iframe.asp?user=4407&tipo=10url

Ο δικηγόρος αποφάσισε να δημοσιεύσει αυτό το γράμμα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ταινίας «η πολύ μικρή διαθεσιμότητα και οι υπεκφυγές στην συμπεριφορά του Debray , η σύντομη συνέντευξη που περιέχεται στο ντοκιμαντέρ φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αυτή.» Το βιβλίο: Θυσία. Ποιος πρόδωσε τον Τσε Γκεβάρα; με DVD της ταινίας Δημιουργοί Erik Gandini Τάρικ Σαλέχ Εκδότης Rizzoli, 2007

Του Daniele Ceccarini 

Αυτό είναι το link του ντοκιμαντέρ στο youtube:

Advertisements

2 thoughts on “Aυτοί που πρόδωσαν τον Γκεβάρα – I traditori di Che Guevara

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s