ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

ΕΡΥΘΡΈΣ ΤΑΞΙΑΡΧΊΕΣ BRIGATE ROSSE, α

Compagna Luna η Σύντροφος Λούνα

https://compagnograber.wordpress.com/2015/03/05/compagna-luna/comment-page-1/

image

Η ένταση της αφήγησης ενός έντονου εσωτερικού διαλόγου εναλλάσσεται σε αυτό το βιβλίο με την ιστορία αυτής που παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα των «μολυβένιων χρόνων». Έτσι, στα αγωνιώδη ερωτήματα μιας γυναίκας που ρωτά τον εαυτό της εναλλάσσονται εκείνα , εξίσου επώδυνα, αυτής η οποία διαβάζει ξανά και σκέφτεται ξανά τα χρόνια των ιδανικών και των ελπίδων που έχουν αφήσει στην καρδιά της μια πικρή και κρατημένη ανάσα – ανάσα που τείνει προς τη ζωή, σαν αυτόν που περπατεί στο δροσερό νυχτερινό αεράκι κάτω απ’ το φως μιας αχτίδας φεγγαριού. Ένας αρχαίος πόνος έρχεται στα λόγια, μέχρι να σπάσει έναν κώδικα που θέλει τους ηττημένους καταδικασμένους να ζουν με το φόβο και να τον παρουσιάζουν ως σφάλμα. Επειδή αυτή είναι η αφήγηση εξαιρετικών γεγονότων που βίωσε ένα άτομο καθόλα κοινό, και αυτό είναι ίσως το μόνο, σκανδαλώδες ερώτημα που το βιβλίο διεγείρει.

φωτογραφία εξώφυλλου: foto di Sara Valentini.

“Ναι, φυσικά. Η πολιτική με τις ανάγκες της και τις αμέτρητες αναβολές. Στη συνέχεια, η φυλακή και η εξάχνωση κάθε επιθυμίας, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να πονάς σαν το σκυλί λόγω της αναπάντεχης μυρωδιάς στο ζάρωμα του ενός μπράτσου – και είσαι ζώο, δέντρο, αεράκι”

Η Barbara Balzerani (Colleferro, Roma, 1949), με καταγωγή από εργατική οικογένεια , παίρνει πρώτα μέρος στο ρωμαϊκό φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια στην εργατική Εξουσία, Potere operaio. Μετά τη διάλυση της οργάνωσης αυτής προσχωρεί στις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Το 1978 περνά στην παρανομία, μέχρι που συνελήφθη το 1985. Κατά τη διάρκεια της δίκης που ονομάστηκε «Moro ter» προσχωρεί στην «Μάχη της ελευθερίας», η οποία σηματοδοτεί το τέλος της ταξιαρχίτικης εμπειρίας μονομερώς, σε μια προσπάθεια να προκληθεί μια κριτική σκέψη για αυτό το κομμάτι της ιστορίας έξω από τη λογική του διαχωρισμού και της μετάνοιας. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ήδη πτυχιούχος στη φιλοσοφία, αποφοίτησε στην ανθρωπολογία μέσα στη φυλακή. Αυτή τη στιγμή είναι υπό καθεστώς «εργασίας στο εξωτερικό» σε ένα συνεταιρισμό που ασχολείται με την πληροφορική.

Barbara Balzerani Compagna luna, [luna στην ιταλική γλώσσα σημαίνει φεγγάρι, σελήνη]

Feltrinelli

© Giangiacomo Feltrinelli Εκδόσεις, Milano Πρώτη έκδοση in “Serie Bianca” μάιος 1998

 

…Κάνω το τεστ του πόνου. Όπως ο γιατρός τσιμπά ένα άκρο για να ελέγξει αν είναι αναίσθητο, έτσι κι εγώ κεντρίζω τη μνήμη. Προτού πεθάνουμε, ίσως πεθάνει ο πόνος. Αν ναι, αυτό θα πρέπει να το διηγηθούμε, αλλά σε ποιον; Εδώ κανείς, εκτός από εκείνους που θα πεθάνουν μαζί μου, μιλά τη γλώσσα μου…

Christa Wolf, Cassandra

Όλα ξεκίνησαν τυχαία. Μες την προσπάθεια να αποτινάξω το επώδυνο κουβάρι της σιωπής και να μιλήσω με τον εαυτό μου, κοιτάζοντας και διαλέγοντας μέσα στην υλικότητα των σημείων. Καθησυχαστική επιχείρηση, τόσο μεγάλη είναι η αγωνία για την πλεονάζουσα ηχώ της αριστερής ποιητικής μου προσπάθειας που σαρώνει την επαναληπτικότητα της αναπόλησης μου. Τόσο μεγάλη είναι η δυσανεξία μιας εκκωφαντικής σιωπής όταν απαγορεύεται η μνήμη και ο ελεύθερος λόγος αλλά όχι κάθε φλύαρη ανοησία.

Αυτή δεν είναι η ιστορία των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι αυτή που θα την κάνει. Είναι μονάχα ένα μέρος όσων έζησα και πώς. Είναι το αποτέλεσμα των πιο πιεστικών μου ερωτημάτων. Είναι το αίτημα βοήθειας για να προσπαθήσω να τα διαλύσω. Είναι η ελπίδα ότι μπορούμε επιτέλους να την φτιάξουμε αυτή την ιστορία, έξω από τα απρόοπτα της διαχείρισης του παρόντος.

Αυτές οι σελίδες, ως εκ τούτου, δεν απευθύνονται σε αυτούς που κάνουν την πολιτική ένα διαγώνισμα με όμορφες φόρμουλες για να περιφέρονται στους χώρους όπου απαγορεύεται κάθε κριτικό πνεύμα. Όπου ήδη όλα έχουν ειπωθεί και όλα διαλύθηκαν μέσα στην Αλήθεια επίσημων τελετών μέσα στις οποίες σπάνια φιλοξενείται η προσπάθεια, ο κόπος του προβληματισμού και η προσωπική δέσμευση με το αληθινό.

Όχι σε αυτούς που σκανδαλίζονται επειδή εκτός από την επιβίωση μου επιτράπηκε επίσης η ζωή, δηλαδή ο λόγος.

Όχι σε αυτούς που μεταφράζουν κάθε συλλογιστική σε πολεμική προκατειλημμένων συμμαχιών.

Όχι σε αυτούς που ήδη ξέρουν τα πάντα.

Όχι στους αθώους, στους νικητές και στις όμορφες ψυχές.

Όχι στους γυρολόγους της εγγυημένης σταδιοδρομίας.

Όχι μόνο στους φίλους, όχι στους εχθρούς.

Όχι στους περίεργους συλλέκτες εθιμοτυπίας.

Αλλά σε όλες τις άλλες και τους άλλους. Κι ας μην τους γνωρίζω, που δεν με ξέρουν, αλλά που, όπως εγώ, γνωρίζουν για την ανησυχία ενός κόσμου εκπροσωπήσεων που σημαίνουν όλο και λιγότερο τη μνήμη και την εμπειρία καθενός.

Οι σελίδες αυτές δεν έχουν έναν πολιτικό στόχο για να διεκδικήσουν. Δεν θέλουν να ενθαρρύνουν ούτε να αποθαρρύνουν αποφάσεις, πράξεις και τοποθετήσεις αυτών που διαφεντεύουν τη μοίρα εκείνων που εκτίουν με την φυλάκιση την ευθύνη που είχαν στην κοινωνική σύγκρουση της δεκαετίας του εβδομήντα και την τελευταία απαλειπτική λέξη για τα πώς και τα γιατί. Αυτή δεν είναι η εποχή για τέτοιες προσπάθειες. Και μετά οι πολιτικοί έχουν άλλα πράγματα να σκεφτούν και όχι την επίλυση ζητημάτων τα οποία δεν φέρουν ψήφους ούτε συναινέσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ώρα που μεταφέρουν όλη την ταραχή της πιθανότητας να έρθει ξανά στο προσκήνιο η περίπτωση να εμποδιστούν ανυπόμονες αρχειοθετήσεις και ανάθεση ευθυνών μονής κατεύθυνσης.

Η τόσο πολυδιαφημισμένη ανανέωση της πολιτικής αναφέρεται προφανώς σε κάτι άλλο και περνά γρήγορα ακριβώς από εκεί όπου θα πρέπει περισσότερο να αναζητηθεί το κλειδί για να προσπαθήσουμε να βγούμε από την σημερινή αδιαφάνεια του όλου και του αντίθετου του. Και δεν σημαίνει πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός των ηρεμιστικών συντομεύσεων που εκτρέπονται όπως ήταν αναμενόμενο προς τα αδιέξοδα της πεποίθησης ανάμεσα στο τώρα φρουροί και τώρα κλέφτες.

Αυτές οι σελίδες δεν θέλουν να προσβάλουν κανέναν, ειδικά εκείνους που θα αισθανθούν προσβεβλημένοι.

Εάν υπάρχουν ακόμη, θα ήθελα κυρίως να τις διαβάσουν η μητέρα μου και ο πατέρας μου.

 

συνεχίζεται

https://compagnograber.wordpress.com/2015/03/05/compagna-luna/comment-page-1/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s