ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

ΕΡΥΘΡΈΣ ΤΑΞΙΑΡΧΊΕΣ BRIGATE ROSSE, β

image

Maria

Η ποίηση της πειθαρχίας και της τάξης είναι ποίηση μιας τάξης που καταρρέει, μιας άμυνας που συντρίβεται, […] και είναι ποίηση της αντίστασης στην επιδρομή που συντρίβει συνεχώς τη ζωή. Η μικρή περιπλανώμενη και γητεύτρα ψυχή εισχωρεί στο σκοτάδι και εμπιστεύεται τον εαυτό της στην καρδινάλια αρετή του σθένους για να μην κυριευτεί από τον φόβο και το θάνατο, για να αντέξει την αναγκαιότητα της Ιστορίας – που αυτή εννοείται ως μια ταραγμένη ιστορία της σωτηρίας ή σαν παράλογη καταστροφή – και να μην χάσει τα ίχνη της, ακόμα και αν, μέσα στο σάστισμα της μάχης, εκείνα τα ίχνη αλλοιωθούν και σπάσει το νήμα.

 

Claudio Magris, Microcosmi

Όσες προσπάθειες κι αν κάνω δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν θυμάμαι ούτε μια στιγμή από τα πρώτα πρώτα χρόνια μου. Μήπως είναι επειδή τότε και μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι, ούτε μια φορά δεν ένιωσα τα χάδια σου μητέρα; Για μένα, που μεγάλωσα ευτυχέστατη στο δρόμο, ήσουν αυτή που θα πρέπει να αποφύγω κάθε βράδυ όταν γυρνούσες από το εργοστάσιο. Εκείνη της συνηθισμένης ιεροτελεστίας του σαββατιάτικου λουτρού στην διάρκεια του οποίου πάντα θύμωνες γιατί δεν συνεργαζόμουν με ζέση, ειδικά την στιγμή που έπρεπε να φορέσω τα καλτσάκια μου επάνω στο υγρό ακόμη δέρμα. Εσύ η ξένη, η απόμακρη που δεν καταλάβαινα γιατί είχες την απαίτηση να ασκείς μια κάποια εξουσία πάνω μου και κάθε φορά αναρωτιόμουν ποια να είναι αυτή, μέσα σε κείνη την αοριστία της κατάστασης σύμφωνα με την οποία ήξερα ότι είμαι ένα από τα παιδιά της.

Πέφτει στα χέρια μου μια παλιά φωτογραφία και, μ’ ένα χτύπημα, ξαναβρίσκω την μικρούλα που υπήρξα. Η έκφραση είναι κατηφής, το βλέμμα ξεφεύγει από το φακό, δεν φαίνεται χαρούμενη που απαθανατίστηκε. Ποιος ξέρει; ίσως στο κεφάλι της εξακολουθεί να αντηχεί η παλιά φοβία της κλοπής της ψυχής που συνδέεται με εκείνη της δικής της εικόνας. Προειδοποιητικά σημάδια για τις τόσες πολλές φορές που η ίδια θα υπέφερε, χρόνια αργότερα, για το τυπωμένο της πρόσωπο επάνω στις σελίδες κίτρινων φυλλάδων της δεκάρας: Εδώ είναι, να τη η δολοφόνος με τα παγωμένα μάτια, η κορυφή της επαγγελματικής σοβαρότητας αυτών που πουλάν και διακινούν πρωτότυπα τεράτων δίχως ψυχή.

Όχι, εκείνη η παιδούλα δεν μπορούσε καν να φανταστεί πως θα ήταν η ζωή της, ούτε κατά διάνοια. Προσπαθώ να πάω να την αναζητήσω και να μάθω για την αίσθηση βαριάς αρχαίας τραγωδίας που κρέμεται επάνω σε εκείνη την μικρή φιγούρα που την έκανε ένα κουβάρι από ανασφάλειες και αποφασιστικότητα να αγωνιστεί για το λίγο αληθινά της.

Της είχαν διδάξει όχι τόσο την αναζήτηση της αγάπης άλλων, όσο, την αποδοχή των κανόνων που επιβάλλονται, για τον σεβασμό του άλλου. Και, μες την ασάφεια με την οποία προσπαθούσε να κάνει δικό της έναν τέτοιο κώδικα συμπεριφοράς, τάϊζε τον εαυτό της με την επίγνωση πως τίποτα δεν θα ήταν εύκολο, πως η ζωή θα ήταν σκληρή (αχ, αυτά τα αγκάθια στο συζυγικό κρεβάτι), και πως πάντα και σε κάθε περίπτωση θα της παρουσίαζε τον λογαριασμό.

Σε εκείνο το παιδιάστικο πρόσωπο υπήρχε ο θάνατος κάθε αθωότητας.

Σε εκείνο το κορμάκι που έμοιαζε να στέκεται σε στάση αμυντική, βάρυναν ευθύνες πολύ επαχθείς και, σχεδόν όλες, σκοτεινές και μυστηριώδεις. Φόβος και μια αόριστη αίσθηση ενοχής, ενσταλαγμένες για να στηρίξουν την μητρική προειδοποίηση που δείχνει τη μόνη διέξοδο: Μείνε στη θέση σου. Μη δίνεις σε κανέναν την ευκαιρία να σε κοιτάξει μια δεύτερη φορά. Και όταν οι ρόλοι αντιστράφηκαν τελείως, δεν μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι υπήρξε πολύτιμη, ιδιαίτερα στην διάρκεια των χρόνων της μακριάς παρανομίας. Μερικές φορές η ζωή μοιάζει να διασχίζει μεγάλους γύρους για να επιστρέψει στη συνέχεια στο σημείο εκκίνησης. Και, αν δεν συμβαίνει τίποτα μόνο επειδή το θέλουμε, δεν συμβαίνει τίποτα τυχαία.

Η πρώτη μεγάλη κουραστική προσπάθεια, να αφήσω πίσω μου τον κόσμο των πρώτων χρόνων.

Τα λιβάδια και την μεγάλη ελευθερία των ημερών που αμφισβητούσαν τα όρια της πραγματικότητας στις πιο ευφάνταστες εξερευνήσεις. Είναι η καθημερινή περιπέτεια που έρχεται να αποζημιώσει γενναιόδωρα την έλλειψη παραμυθιών, παιχνιδιών και παρουσιών. Πάρα πολύ δουλειά και πολύ λίγα χρήματα για ενήλικες που έχουν σκληρύνει από την κούραση και από μια μη γενναιόδωρη ζωή. Και έτσι καλύτερα να αποφεύγουμε την πιθανότητα χαμόγελα και τρυφερότητες να διαφθείρουν και να εξουθενώσουν τους μικρότερους προκαλώντας τους να σκεφτούν ότι μπορούν να επιτρέψουν στους εαυτούς τους τέτοιες πολυτέλειες. Αλλά αυτή μπορούσε να κάνει και χωρίς. Για να αντισταθμίσει, τριγύριζε πάνω κάτω ακούραστη εξερευνώντας τους χώρους εκείνου του μικρού απέραντου κόσμου που χάριζε εκπλήρωση των επανεφευρέσεων και συνεχείς ανακαλύψεις, απροσδόκητων θησαυρών και ευκαιριών, όσο μπορούσε να αντέξει και να υποστηρίξει η φαντασία. Κάθε μέρα απ’ τη αρχή. Ήταν αρκετό να προσέχει να μην προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στις άκρες των παπουτσιών, όλα τ’ άλλα μέσα στα συνηθισμένα όρια των ικανοτήτων της να τα σκεφτεί και να τολμήσει να τα πράξει.  Πρώτα απ ‘όλα η χαρά που δίνει, σε αυτή την ηλικία, να ζει σαν πρωταγωνιστής συνωμοσίες των χιλίων τρόμων και κινδύνων … φρίκες τρομακτικές να τις ξεφύγει … μέχρι να φτάσει στο απαγορευμένο δάσος … που είχε μέσα του το μυστηριώδες σπίτι … της κακιασμένης γριάς που κυβερνά το ξόρκι … που μόνο η πράξη του ακραίου θάρρους διαλύει … Και όλη η φρίκη της ψυχής ενσαρκωμένη και έξω πεταγμένη απ’ τον εαυτό της. Με την επιμονή και τη σοβαρότητα ενός έργου που δεν είναι ποτέ πλήρες και ο χρόνος που λήγει και πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα και να είναι καλά καμωμένα. Και οι μεγάλοι, αγνώμονες συνεργοί εκείνων των καταραμένων, που δεν καταλαβαίνουν και προσπαθούν να επιβάλουν χίλιες άλλες ανόητες ασχολίες, αυτές που απλά είναι άχρηστες τελείως σε εκείνη την κορυφογραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

 

συνεχίζεται

https://compagnograber.wordpress.com/2015/03/05/compagna-luna/comment-page-1/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s