σύγχρονη σκέψη

Στοχασμοί του Brian Eno για την χρονιά που έφυγε και αυτήν που έπεται

Ομόφωνα μεταξύ των φίλων μου φαίνεται ότι το 2016 ήταν μια τρομερή χρονιά και η αρχή μιας μακράς πτώσης σε κάτι το οποίο δεν θέλουμε καν να φανταστούμε .

Το 2016 πράγματι ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά , αλλά αναρωτιέμαι αν είναι το τέλος -όχι η αρχή-μιας μακράς πτώσης . Ή τουλάχιστον η αρχή του τέλους…διότι θεωρώ ότι είμαστε σε πτώση εδώ και περίπου 40 χρόνια , καρτερώντας μιαν αργή διαδικασία αποπολιτισμού , την οποία δεν είχαμε προσέξει μέχρι σήμερα . Μου θυμίζει τον βάτραχο μέσα στο τηγάνι που σιγοβράζει…

Αυτή η πτώση περιλαμβάνει την μετάβαση από την ασφαλή εργασία στην αβέβαιη εργασία , την καταστροφή των συνδικάτων και την συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων , συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο εργαζόμενος θα απασχολείται από τον εργοδότη όπως και όποτε απαιτεί εκείνος , την διάλυση της αυτοδιοίκησης , το σύστημα υγείας να καταρρέει , ένα υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα που το διέπουν ανούσια αποτελέσματα εξετάσεων και πίνακες πρωταθλήματος , τον ολοένα και πιο αποδεκτό στιγματισμό των μεταναστών , τον σπασμωδικό εθνικισμό και την συγκέντρωση προκατάληψης η οποία επιτρέπεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ιντερνετ .

Αυτή η διαδικασία αποπολιτισμού προέκυψε από μια ιδεολογία η οποία χλεύασε την κοινωνική γενναιοδωρία και υπερασπίστηκε ένα είδος δίκαιου εγωϊσμού . ( Thatcher : » Η φτώχεια είναι ένα ελάττωμα προσωπικότητας » . Ayn Ryand : » Ο αλτρουϊσμός είναι κακός » . Η έμφαση στον ανεξέλεγκτο ατομικισμό είχε δύο αποτελέσματα : τη δημιουργία ενός τεράστιου ποσού πλούτου και  τη διοχέτευση αυτού σε όλο και λιγότερα χέρια . Αυτή τη στιγμή οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι τόσο πλούσιοι όσο το μισό του πληθυσμού σε συνδιασμό . Η φαντασία Thatcher / Reagan ότι όλος αυτός ο πλούτος θα << κατηφόριζε >> εμπλουτίζοντας τους πάντες απλά δεν έχει αναδυθεί . Στην πραγματικότητα έχει συμβεί το αντίθετο : οι αληθινοί μισθοί των περισσοτέρων είναι σε πτώση εδώ και 2 δεκαετίες τουλάχιστον , ενώ συντοχρόνως οι προοπτικές τους -και οι προοπτικές για τα παιδιά τους – φαίνονται όλο και πιο σκοτεινές .

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και στρέφονται μακριά από την συνηθισμένη κυβέρνηση για λύσεις . Όταν οι κυβερνήσεις δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή σε όποιον έχει περισσότερα χρήματα , οι τεράστιες ανισότητες πλούτου βλέπουμε τώρα ότι είναι μια παρωδία της ιδέας της δημοκρατίας .  Όπως είπε ο George Monbiot : » Η πένα μπορεί να είναι ισχυρότερη από το σπαθί , όμως το πορτοφόλι είναι ισχυρότερο από την πένα » .

Πέρυσι οι άνθρωποι άρχισαν να ξυπνούν όσον αφορά αυτό . Πολλοί από αυτούς , στον θυμό τους , άρπαξαν το πλησιέστερο αντικείμενο που θύμιζε Trump και χτύπησαν το κατεστημένο με αυτό . Αλλά αυτό το είδος αφύπνισης ήταν μόνο της αρεσκείας των ΜΜΕ . Εν τω μεταξύ , ,έχει υπάρξει μια πιο ήσυχη αλλά εξίσου ισχυρή ανακίνηση : οι άνθρωποι επανεξετάζουν το τι σημαίνει δημοκρατία , κοινωνία και τι πρέπει να κάνουμε για να επαναλειτουργήσουν . Σκέφτονται σκληρά και το σημαντικότερο , σκέφτονται φωναχτά , μαζί . Θεωρώ ότι υποβληθήκαμε σε μια μαζική απογοήτευση το 2016 και τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι ήρθε η ώρα να πηδήξουμε έξω από την κατσαρόλα .

Αυτή είναι η αρχή για κάτι μεγάλο . Θα περιλαμβάνει δέσμευση : όχι μόνο tweets , likes και swipes , αλλά προσεκτική , δημιουργική , κοινωνική και πολιτική δράση επίσης . Θα περιλαμβάνει , συνειδητοποιώντας ότι κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα – για να πούμε την αλήθεια , ως παράδειγμα – ότι πλέον δεν θα αναμένονται δωρεάν . Αν θέλουμε καλή αναφορά και καλή ανάλυση θα πρέπει να πληρώσουμε γι αυτήν . Αυτό σημαίνει ΧΡΗΜΑ : άμεση οικονομική υποστήριξη για τις δημοσιεύσεις και τις ιστιοσελίδες που αγωνίζονται λέγοντας την μη εταιρική , την μη καθιερωμένη πλευρά της ιστορίας . Με τον ίδιο τρόπο , αν θέλουμε ευτυχισμένα και δημιουργικά παιδιά θα πρέπει να αναλάβουμε την εκπαίδευση , όχι να την αφήσουμε σε ιδεολόγους και κερδοσκόπους . Αν θέλουμε κοινωνική γενναιοδωρία , τότε πρέπει να πληρώσουμε τους φόρους μας και να απαλλαγούμε από φορολογικούς παραδείσους . Κι αν θέλουμε στοχαστικούς πολιτικούς , θα έπρεπε να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε απλώς τους χαρισματικούς .

Η ανισότητα κατατρώει την καρδιά της κοινωνίας , γεννάει περιφρόνηση , αγανάκτηση , φθόνο , καχυποψία , εκφοβισμό , αλαζονεία και αναισθησία . Αν θέλουμε κάθε αξιοπρεπούς είδους μέλλον θα πρέπει να απωθηθούμε μακριά από αυτό και θεωρώ ότι έχουμε αρχίσει να το κάνουμε .

Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε , τόσες δυνατότητες . Το 2017 πρέπει να είναι μια καταπληκτική χρονιά .

– Brian

https://web.facebook.com/brianenomusic/posts/1543156529031866

548186_532618870085642_685608967_n

O Brian Eno είναι Άγγλος μουσικός και παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής , ιδρυτικό μέλος των Roxy Music . Θεωρείται ο εφευρέτης της ατμοσφαιρικής μουσικής γνωστή ως ambient .

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στοχασμοί του Brian Eno για την χρονιά που έφυγε και αυτήν που έπεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s