ιστορία, storia

18 φεβρουαρίου 1975: ο Curcio δραπετεύει από την φυλακή Casale Monferrato

Το απόγευμα της 18ης φεβρουαρίου του 1975 ο Renato Curcio δραπετεύει υποβοηθούμενος από τη φυλακή του Casale Monferrato, όπου ήταν κρατούμενος για περίπου τρεις μήνες.

 

alt
Ο Curcio συνελήφθη στις 8 σεπτεμβρίου 1974 στο Pinerolo με τον Alberto Franceschini, μετά από μια συνάντηση-παγίδα με τον Silvano Girotto, που αποκαλούνταν Frate-Mitra, Αδελφός-Πολυβόλο, που οργανώθηκε από τον Carlo Alberto Dalla Chiesa.
Ο Franceschini συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές του Cuneo, όπου είχε προσπαθήσει να διαφύγει δύο μήνες αργότερα, βοηθούμενος από τους συντρόφους που βρίσκονταν έξω από την φυλακή, ο Curcio, αντιθέτως, είχαν μεταφερθεί πρώτα στη Νοβάρα και έπειτα στο Casale Monferrato, δομή με λίγες τροφίμους όπου νόμιζαν ότι θα ήταν πιο εύκολο να τον προσέχουν.
Για πάνω από δύο μήνες οι ταξιαρχίτες είχαν μελετήσει το σχέδιο για την απόδραση: το εξωτερικό και το εσωτερικό της φυλακής, τη θέση των καλωδίων του τηλεφώνου και κυρίως τους δρόμους και τα δρομάκια για να ξεφύγουν μετά τη επιχείρηση, και να καταφέρουν να φθάσουν, αποφεύγοντας τα μπλοκ της αστυνομίας, την Λιγουρία. Λίγες μέρες πριν από την απελευθέρωση της Curcio είχαν επίσης κλαπεί μια ντουζίνα αυτοκίνητα επειδή στον δρόμο από τον οποίον είχε αποφασιστεί να διαφύγουν υπήρχε μια ισόπεδη διάβαση που θα ήταν κλειστή κατά το χρόνο διαφυγής, γι ‘αυτό ήταν αναγκαίο να διασχίσουν τις γραμμές με τα πόδια και να ανέβουν σε άλλα αυτοκίνητα.

 

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση της επιχείρησης μερικοί ταξιαρχίτες, συμπεριλαμβανομένου του Mario Moretti, είχαν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση θα είχε ξεκινήσει έναν πόλεμο μεταξύ μηχανισμών, μεταξύ του Κράτους και των BR, πόλεμο που δεν είχε ένα κοινωνικό υποκείμενο αναφοράς. Η πλειοψηφία, που θα επικρατήσει τελικά, δήλωνε ωστόσο ότι η αναφορά γίνονταν για την εργατική τάξη, διότι η πραγματική λειτουργία της φυλακής είναι να αποτρέπει αυτούς που ακόμα δεν έχουν παρανομήσει, και ο στόχος, με μια τέτοια ενέργεια ήταν η κατεδάφιση αυτής της αποτροπής.

Η δράση λαμβάνει χώρα το απόγευμα της τρίτης, ημέρα επισκεπτηρίου στη φυλακή, την προηγούμενη ημέρα οι ταξιαρχίτες είχαν προειδοποιήσει τον Curcio για την άφιξή τους με ένα τηλεγράφημα που έλεγε «το πακέτο έρχεται». Στις 16:15 περίπου, δύο αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν την επόμενη μέρα στην εφημερίδα «La Stampa», σταματούν κοντά στη φυλακή, στη Via Leardi. Κατεβαίνουν ένας άνδρας και μια γυναίκα, που προσδιορίζεται αργότερα στην Margherita Cagol.

Η γυναίκα χτυπά το κουδούνι αναγγέλλοντας πως πρέπει να παραδώσει ένα πακέτο, όταν ο δεσμοφύλακας άνοιξε την πόρτα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολυβόλο κολλημένο στο στομάχι του. Αμέσως μετά φθάνουν άλλοι τρεις άντρες, με μια σκάλα, που κόβουν τις τηλεφωνικές γραμμές στα τρία μέτρα ύψος. Η φρουρά αναγκάστηκε να καλέσει τον λοχαγό τον οποίον αναγκάζουν να ανοίξει όλες τις πόρτες μέχρι το κελί του Curcio. Ο διευθυντής και οι ανθρωποφύλακες, στη συνέχεια, κλειδώνονται σε ένα κελί, τα κλειδιά ρίχνονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη φυλακή. Οι ταξιαρχίτες φεύγουν, αφήνοντας το πακέτο μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια θα περιμένουν την ομάδα απενεργοποίησης βομβών για να το ανοίξουν και θα το βρουν γεμάτο παλιόχαρτα. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανοίξει έρευνα για να διαπιστωθούν ευθύνες. Η απάντηση του Κράτους θα είναι η δημιουργία των φυλακών ειδικών προδιαγραφών και υψίστης ασφάλειας για τους πολιτικούς κρατούμενους και η διάδοση του λεγόμενου νόμου Reale.

Για τους ταξιαρχίτες αντ ‘αυτού θα τεθεί το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης. Στις 4 ιουνίου θα απαχθεί, για το λόγο αυτό, ο βιομήχανος Gancia στο Canelli, στην επαρχία του Asti. Την επόμενη ημέρα μια περίπολος των καραμπινιέρων θα προσπαθήσει να εισέλθει στο αγρόκτημα, που έμοιαζε εγκαταλειμμένο, όπου βρίσκονταν ο όμηρος. Στην μάχη που θα ακολουθήσει θα τραυματιστεί πρώτα και στη συνέχεια θα σκοτωθεί η Margherita Cagol.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “18 φεβρουαρίου 1975: ο Curcio δραπετεύει από την φυλακή Casale Monferrato

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s