ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

Αεράκι, και μετά επίλογος

2008

Στίχοι:  

Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Μουσική:

Θέμης Καραμουρατίδης

 

Ένα αεράκι θα φυσήξει στην Αθήνα
θα ταξιδέψουμε ξανά σ’ εκείνα
με μια ανάγκη σαν μεγάλη πείνα
για τη χαμένη μας ισχύΈνα αεράκι θα μας φέρει κάτι
που `χουμε κρύψει κάτω απ’ το κρεβάτι
αφού μοιράσαμε με το κομμάτι
ό, τι μπορεί κι ανησυχείΈνα αεράκι
σε σκόρπια φύλλα και ζωές
θα δώσει λύση…
από ένα τόσο δα μικρό παραθυράκι
που κάποιος ξέχασε να κλείσειΈνα αεράκι ξαφνική ανάσα θα `ρθει
και θα αλλάξει τις γραμμές του χάρτη
ένας Γενάρης αγκαλιά στο Μάρτη
κι εμείς θα ψάχνουμε παλτόΈνα αεράκι θα μας πει την ιστορία
σα μια μεγάλη και τυχαία συγκυρία
κι εμείς θα μπούμε τη μεγάλη τιμωρία
γιατί δεν έχουμε εαυτό…
ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ, Η ΜΈΡΑ ΕΚΕΊΝΗ, 1560 ΏΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΉ
– Τι απ αυτά που λέμε ή σκεφτόμαστε είναι δικό μας, πότε εκφράζουμε πραγματικά τη δική μας θέληση,τι πράττουμε ή διατυπώνουμε έχοντας επίγνωση ή έστω χωρίς επιπολαιότητα, ποιες ενέργειες μας δεν προέρχονται από εμβόλιμες παραστάσεις αλλά από δική μας διεργασίας, πότε είμαστε ειλικρινείς και πότε λέμε ή αποδεχόμαστε κάτι από συμφέρον, ακόμα και όταν μας ενοχλεί η συνείδηση μας, τι υποστηρίζουμε από μόδα για να μη μας διαχωρίσουν και τι διαδίδουμε από επίδειξη για να ξεχωρίσουμε.
-Εγκλωβισμένοι σε κάποιον κοινά αποδεκτό τρόπο σκέψης, κινούμαστε καθημερινά χρησιμοποιώντας καθορισμένο δίκτυο συλλογισμών, για μια συμπεριφορά εκ του ασφαλούς, εξοβελίζουμε την κρίση, φοβόμαστε το λάθος, φοβόμαστε την απόρριψη, φοβόμαστε τη σκέψη, δεν έχουμε τόλμη, αποδιώχνουμε την πρωτοβουλία, τη βούληση, με τυποποιημένα υποδείγματα ακολουθούμε το ρεύμα, λειτουργούμε μηχανικά, αποκτούμε στρεβλή συνείδηση, δυσανάλογα ανταποκρινόμενα συναισθήματα, κατευθυνόμενη ηθική.
– Η παθητική αποδοχή δεδομένων είναι αρκετή για τον έλεγχο και την καθοδήγηση, η αδράνεια μας και μόνο αρκεί για την χειραγώγηση μας.
– Σίγουρα κάποιοι διαφεύγουν. Κάποιοι θα μείνουν ανυπότακτοι.Άλλοτε με την πανουργία, άλλοτε με την βία, ο  εχθρός καταπατά εδάφη, διακηρύσσει θριάμβους. Επειδή…
– Χωρίς πορεία δεν πέφτουμε σε λάκκο, χωρίς αντίσταση δε θα βρούμε εμπόδιο και χωρίς μάχη δε θα γνωρίσουμε ποτέ μια ήττα. Πλην όμως…
– Από λίγους αιχμαλώτους δεν κρίνεται η έκβαση μιας μάχης κι αν πάλι χαθεί μια μάχη, δεν χάθηκε κι ο πόλεμος.
– Μια αμερόληπτη βόμβα δημιούργησε τόσες ρωγμές στο σύστημα, ώστε να αποκαλυφθούν αδιέξοδα και πρακτικές, που καταδεικνύουν το ηθικό του βάραθρο, όταν »δρυός πεσούσης» κατατροπώνει αλαζονικά και ανυπόμονα τον πολιτικό του αντίπαλο.
-Εφαρμόζει μεθόδους βασανιστηρίων και ανακρίσεις τύπου Γουαντανάμο σε κάποιον που ανατινάχτηκε, πέθανε, αλλά όμως έπρεπε να ζήσει για να τις υποστεί.
– Δημοκρατία, Σύνταγμα, Νόμος, Δικαιοσύνη.Όμορφες λέξεις, θεσμοί που επαγγέλλονται ευημερία και υπηρετούν την εκμετάλλευση και εξουθένωση.
– Ένα μονοκομματικό καθεστώς, με άλλοθι την πάλη των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών, για την υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου.
– Ένα υποκριτικό σύστημα, που σαν τέτοιο νομοτελειακά έλκει υπηρέτες, που επαγγέλλονται ότι υπόσχονται οι λέξεις, ενώ πράττουν ότι στηρίζει τα συμφέροντα των πατρόνων.
– Ένα σύμπλεγμα από νόμους, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, εξασφαλίζει την ανισότητα, μια δικαστική εξουσία τη διαφυλάττει, τιμωρώντας αυστηρά τους παραβάτες της αδικίας.
– Μονόπλευροι τιμητές των πάντων, στυλοβάτες του συστήματος, με λογική υποταγμένη στα πάθη τους, παρουσιάζουν σαν αυτονόητο για τις λέξεις-περιτύλιγμα, ότι αυτές δηλώνουν, αρκούμενοι στην ερμηνεία ενός ετυμολογικού λεξικού. Όμως ακόμα και σ’ όσους αγωνίζονται για καλύτερους όρους εκμετάλλευσης, πως επιβάλλει την εξουσίας του το κράτος, αν όχι με τη βία; Το στήριγμα του, η δικαστική εξουσία, πως επιβάλλεται, αν όχι με την απειλή των όπλων; Κι αυτό δεν είναι, άραγε, η ετυμολογία του όρου τρομοκρατία;
– Όσο εμπιστευόμαστε τις λέξεις, όσο αγνοούμε την πραγματικότητα, τόσο θα απορούμε γιατί κάποιος να διαλέξει άλλο δρόμο. Όσο αγνοούμε τις αιτίες, τόσο θα μεγαλώνουν τα ερωτήματα και η αντίσταση, όσο ερευνούμε τις αιτίες, τόσο οι ρόλοι κατηγορούμενου και κατήγορου θα αντιστρέφονται.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s