αυτονομία, autonomia

Οι αυτόνομοι, Gli autonomi – τόμος IV

Gli autonomi – volume IV

,

L’Autonomia operaia romana , η ρωμαϊκή εργατική Αυτονομία

€ 18.00 in uscita
 Ο τέταρτος τόμος της επιτυχημένης «σειράς» οι Αυτόνομοι εστιάζει στην πολιτική εμπειρία της ρωμαϊκής εργατικής Αυτονομίας, της πιο σημαντικής (μαζί με την Ενετική, con quella veneta ) σε αριθμό αγωνιστών οργανωμένων εργατικών πραγματικοτήτων, φοιτητικών και εδαφικών, γειτονιάς, κοινωνικού ριζώματος,  όγκου αγώνων που ανέλαβαν και διεξήγαγαν .
  Η αφήγηση αφορά το τμήμα των αυτόνομων εργατικών Επιτροπών, τους περίφημους «Volsci», που πήραν το όνομά τους από τον δρόμο στην συνοικία του San Lorenzo που στέγαζε την έδρα τους. Μα επίσης αφορά το σύνολο των ποικίλων διαρθρώσεων των δεκάδων και δεκάδων συλλογικοτήτων που βρίσκονταν διάσπαρτες στις γειτονιές της πόλης, στα προάστια και τις γύρω πόλεις.
Η περίοδος που λαμβάνεται υπόψη αφορά είκοσι χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του Εβδομήντα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, με επίκεντρο το ’77, το «εξεγερσιακό» έτος. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης τις σημαντικές θεωρητικές εκτιμήσεις σχετικές με τη συζήτηση ανάμεσα στους «ρωμαίους» και τις υπάρχουσες αυτόνομες συνιστώσες και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Και αυτό δίνει στο έργο έναν χαρακτήρα που δεν έχει τοπικότητα.Τα θεωρητικά επιχειρήματα υπερβαίνουν τη χρονική οριοθέτηση του παρελθόντος γνωρίζοντας πώς να αναμετρηθούν με την πιο συναρπαστική επικαιρότητα των κινημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
UN ASSAGGIO ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ

 

«Όταν η έδρα της via dei Volsci άρχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς, η ρωμαϊκή πολιτική κατάσταση κατέγραφε την παρουσία όλων των ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αν και η πολιτική εκπροσώπηση ήταν σταθερά στα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μόνο σε ορισμένους τομείς των υπηρεσιών αμφισβητούνταν η ηγεμονία του κομμουνιστικού Κόμματος και των συνδικάτων. Οι σιδηροδρομικές επιτροπές βάσης Cub είχαν ασκήσει μορφές αγώνα πολύ σκληρές, παραλύοντας επανειλημμένα τον σιδηροδρομικό σταθμό Roma Termini, στην SIP ( τηλεφωνική υπηρεσία εθνικού χαρακτήρα) ενεργούσε ένας σημαντικός πυρήνας εργατών.

Στον τομέα της υγείας υπήρχε η αναφορά της Συλλογικότητας εργαζομένων και σπουδαστών του Γενικού Νοσοκομείου, Collettivo lavoratori e studenti del Policlinico και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η πολιτική επιτροπή της Enel, Comitato politico Enel.
Αυτοί οι οργανισμοί  αποτελούνταν αποκλειστικά από εργαζομένους: υπάλληλοι, τεχνικοί ή διοικητικοί, και εργάτες. Ακριβώς, εργάτες, είτε φορούσαν την μπλούζα σαν νοσηλευτές, την στολή των μεταφορέων ή την φόρμα της Enel, ήταν εργατική δύναμη που την εκμεταλλεύονταν όπως τους άλλους που βρίσκονταν στα εργοστάσια, ακόμη και αν τους έλειπαν τα «στίγματα» των ροζιασμένων χεριών. Ήταν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Volsci να επιβάλουν στην προσοχή του κινήματος εκείνες τις φιγούρες που σνόμπαραν oi ερμηνευτές της εργατικής τάξης, σαν να ήταν αντιπαραγωγικές ή παρασιτικές, που εξακολουθούσαν να θεωρούνται αμελητέες, περιθωριακές σε σχέση με την ερμηνεία της σύγκρουσης κεφαλαίου-εργασίας.
Δεν υπήρχε άλλη πολιτική οργάνωση στη Ρώμη που να είχε αυτή την αγωνιστική και στρατευμένη σύνθεση σε σχέση με την οργανωτική δομή, και αυτός ήταν ένας άλλος παράγοντας που έκανε τη διαφορά με τις άλλες εμπειρίες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αλλά δεν υπήρξε εύκολο να γίνει αποδεχτή εκείνη η πολυμορφία και διαφορετικότητα, η οποία ήταν επίσης διαφορετικότητα στην γλώσσα, στο λεξιλόγιο και στις συμπεριφορές »

http://www.deriveapprodi.org/2017/03/gli-autonomi-volume-iv/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι αυτόνομοι, Gli autonomi – τόμος IV

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s