αυτονομία, autonomia

Μετά τον Μάρξ απρίλης, 3 – χρονικό του Κινήματος ’77

VIII IX

ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ

«Οι εργασίες επάνω σε κείμενα του Μαγιακόφσκι και η επεξεργασία αυτών έχει γίνει σήμερα μια μαζική δραστηριότητα: οι νεαροί προλετάριοι, οι οποίοι είναι η κοινωνική φιγούρα του απελευθερωμένου χρόνου – και όχι τα θύματα της ανεργίας, όπως αρέσει να τους παρουσιάζει η παλαιο-σοσιαλιστική ιδεολογία – έχουν αρχίσει να γράφουν, γράφουν στη μητρόπολη, με τις μαζικές jam-session, γράφουν στους τοίχους, με την καταστροφή των μηχανισμών του θεάματος, με την απαλλοτρίωση των εμπορευμάτων. Μια γραφή ακόμα μόνο αρνητική , συμπτωματική, ένα λεξιλόγιο ακόμη ως επί το πλείστον σιωπηλό. Αλλά αρχίζει να γίνεται σαφής και συνειδητή η συλλογική γραφή: όχι για να αφήσει ένα ίχνος, εντυπωσιακό και ξεχωριστό (…). Αλλά για να αλλάξει την μορφή των μητροπόλεων, για να αναστατώσει την κωδικοποιημένη επικοινωνία, για να μεταμορφώσει τη ζωή» (Συλλογικότητα A/traverso, η Alice είναι ο διάβολος, Μιλάνο, L’Erba Voglio, 1976, σελ. 122).

“ΚΑΤΩ Η ΗΘΙΚΗ ΣΑΣ / ΚΑΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΑΣ / ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ / ΚΑΤΩ Η ΤΕΧΝΗ ΣΑΣ // για όλους εκείνους που μέσα στα οικονομικά σας σχέδια πρέπει να δουλεύουν και να μην απέχουν /να μην εξεγείρονται ενάντια στους λοχίες της εθνικολαϊκής κουλτούρας / θα τους αρκούν ακόμη τα σκατά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας / της οικογενειακής μεταρρύθμισης / οι ταινίες του petri / η καθεστωτική κουλτούρα / οι δικοί σας salinarisciasciavolponi. [Paolo Volponi, Carlo Salinari, Leonardo Sciascia] // Αλλά εσείς όχι / για εσάς τα αυτοκίνητα (ανεπιθύμητα) του ronconi / σίγουρα / υπό την προϋπόθεση οι κώλοι σας να κάθονται δίπλα σε εκείνους της μπουρζουαζίας του νέου καθεστώτος, / για εσάς δεν χρειάζεται λεξιλόγιο, κατανοητό / τόρνοςαλυσίδα που τρέχει -δουλειά με το κομμάτι- παραγμένα προϊόντα / μηχανές άνευ λειτουργίας. O.K. / όποιος δεν έκανε τα καινούργια πειράματα ανακαλεί κριτικά τα παλιά. / η RADIO ALICE επαναλαμβάνει κάτω / στέλνει μηνύματα ακατανόητα / μέσα στην τάξη της γλώσσας που παράγει / μιλά για το πόσες ώρες είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε στο εργοστάσιο / λέει για τους πολλούς συντρόφους που σκοτώνει η αστυνομία μέσα σε μια εβδομάδα / λέει zut / μιλά για τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς που κοστίζει ένα κιλό κρέας / λέει για τις πολλές φορές που θα θέλαμε να βγούμε έξω το βράδυ  και ο μπαμπάς- διατάγματα-εκπρόσωποι λέει πως αυτό δεν είναι καλό για μια γυναίκα / λέει W Verdi λέει το υπερεγώ πηγαίνει διακοπές. / δεν επιβεβαιώνουμε αμέσως πως πρόκειται για ηλιακές μηχανές προσπαθούμε / πρώτα να αποδείξουμε πως δεν είναι τηγανητά ψάρια. / Δεν μας πληρώνει ούτε ο Agnelli ούτε ο Conti ούτε ο James Brook / γι αυτό η RADIO ALICE έχει ανάγκη από χρήματα / γι αυτό η RADIO ALICE ήθελε να κάνει μια συναυλίαγιορτή / στο Palasport / αλλά για όλους αυτούς τους λόγους της το αρνήθηκαν. // Η RADIO ALICE είναι η φωνή ενός σωρού ανθρώπων και μπορεί να γίνει μια μεγάλη βροντερή φωνή, / έτσι όπως όταν είπε / ΚΑΤΩ Η ΤΕΧΝΗ ΣΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΗΘΙΚΗ ΣΑΣ. RADIO ALICE” (φυλλάδιο που αναπαράγεται στο Collettivo A/ traverso, η Alice είναι ο διάβολος, Milano, L’Erba Voglio, 1976; σελ. 39).

Σάββατο / Τρίτη 26-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1976. Milano, Parco Lambro: VI Γιορτή του Νεανικού προλεταριάτου    “To «ευτυχισμένο νησί» που μετατράπηκε σε έδαφος ανταρτοπόλεμου, με τα δακρυγόνα που ίπτανται μέσα στα δέντρα και την απειλή μιας εισβολής της αστυνομίας για την εκκένωση του πάρκου, οι προλεταριακές απαλλοτριώσεις στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και η έφοδος στο ψυγείο φορτηγό της εταιρείας Motta, η επιθετικότητα που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους: ενάντια στους οργανωτές, ενάντια στους τραγουδιστές, ενάντια στα κοτόπουλα (που χρησιμοποιήθηκαν για να κορεστεί η πείνα, αλλά επίσης και για να παιχτεί ποδόσφαιρο), ενάντια στους ομοφυλόφιλους των οποίων το stand καταστράφηκε, ενάντια στις φεμινίστριες, που αμύνθηκαν όμως εξαιρετικά, με χτυπήματα κιθάρας, ενάντια στους διακινητές ηρωίνης, μα επίσης και στους ίδιους τους ηρωινομανείς” (βρίσκεται στο βιβλίο  Marisa Rusconi, La festa del Parco Lambro, Padova, Mastrogiacomo, 1978; σελ. 10).

ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ / ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ / ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ/

ΖΗΤΩ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΑΠΟΧΗ / ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ / ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

https://aenaikinisi.files.wordpress.com/2017/04/dopo_marx_aprile.pdf

https://www.academia.edu/6711257/Dopo_Marx_aprile

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s