αυτονομία, autonomia

Μετά τον Μάρξ απρίλης, 17 – χρονικό του Κινήματος ’77

XXII                         COVARE OOH! COVARE, OH OH OH OH!                                           ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ Ο Ο! ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ Ο Ο Ο Ο!    [στον ρυθμό του τραγουδιού Volare του Domenico Modugno]

Παρασκευή 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1977                                                                                                 “11 Φεβρ. ‘77. Εδώ και πέντε ημέρες το πανεπιστήμιο είναι κατειλημμένο. H ιδέα είναι για μιαν αυξανόμενη πλημμυρίδα που μεγάλωνε μέρα με την μέρα, μια έκρηξη δημιουργικότητας και χαράς. Την Τετάρτη στη διαδήλωση βρεθήκαμε καμιά δεκαπενταριά μεταμφιεσμένοι, με μαριονέτες και μουσικά όργανα και γίναμε, μαζί με το μπλοκ των φεμινιστριών, περισσότεροι απ’ το μισό της πορείας. Αλλά αυτό είναι το χρονικό είναι πράγματα για να θυμόμαστε. Η παράνοια που είχα τις προηγούμενες μέρες έγινε θέληση να είμαι με τους άλλους, οι φασαρίες είναι ακόμη πολλές και περνούν μπροστά μου. Γνώρισα πολύ κόσμο, με ευκολία, μιλώντας και ζώντας όλοι μαζί στην κατάληψη. Υπάρχουν και οι στιγμές παράνοιας, μα είναι φυσικό, οι αντιθέσεις μας είναι δυνατές και τρομερές αλλά πραγματικά ξεπεράσιμες. Που θα καταλήξουμε; Ποιος ξέρει, ποιος θέλει να το ξέρει. Η έκρηξη είναι γενικευμένη όσο και απρόβλεπτη, έφτασε μια σπίθα, μια αφορμή, και όλα τινάχτηκαν στον αέρα έτσι ξαφνικά. Απ’ έξω σιωπούν, περιμένουν το σκάσιμο της φούσκας, αλλά εμείς δεν είμαστε μια φούσκα, είμαστε πραγματικότητα, δύναμη της απόγνωσης, της περιθωριοποίησης, είμαστε η ισχύς της θέλησης να ζούμε. Οι εκδιωχθέντες γραφειοκράτες στέκονται σε απόσταση ή γυρνούν σαν τις τίγρεις στα κλουβιά αναμένοντας την μικρή και απαίσια εκδίκηση τους. ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΤΕ ΦΡΙΚΙΑ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΝΤΥΘΕΙΤΕ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ, ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ, ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ… ΑΛΛΑ  Ο ΘΥΜΟΣ ΜΑΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ” (βρίσκεται στο Gandalf il Viola, Di versi, Δια φορετικοί, Roma, Βιβλιοπωλείο Arzak, 1977; σελ. 4).

Σάββατο 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1977.                                                                                               Δεν ξαναθάψουμε ποτέ το τσεκούρι του πολέμου… “AUGH!! η εποχή των μεγάλων βροχών τελειώνει: τα χρώματα της φύσης αναδεικνύονται, για να εξαλείψουν το γκρίζο και την ανία, το ψύχος και τον φόβο των κορμιών μας. Πολλές φορές ο κόσμος των ανθρώπων έχει, μέσα σ’ αυτό τον χειμώνα, συγκεντρώσει όλες τις φυλές για να ψάξει ξανά και να βρει την χαρά και την ευτυχία, την αγάπη και το φως, την ζεστασιά και την φαντασία. Χορέψαμε επί μακρόν γύρω από την φωτιά της φαντασίας μας, χορέψαμε πολύ γύρω από το totem της διαυγούς τρέλας μας, μετά, ο λαός των ανθρώπων διασκορπίστηκε… τα μπλε σακάκια τραγούδησαν τη νίκη, πιστεύοντας πως ηττηθήκαμε οριστικά, πως μας έσπρωξαν με τη δύναμη των βροντερών ραβδιών τους, πίσω στα εδάφη μας. ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ! Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ ΠΟΤΕ!! ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΚΡΑΓΕΙ ΞΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!! Augh! Την Τετάρτη που μας πέρασε, το νέο φεγγάρι φώτισε τα πρόσωπα μας με νέα χρώματα πολέμου, τα μυαλά μας έχουν εκραγεί στα χιλιάδες χρώματα της αγωνίας, της ευτυχίας, της αγάπης… Είναι ώρα όλες οι φυλές των ανθρώπων να ενωθούν γύρω απ’ το μεγάλο τοτέμ για να τραγουδήσουν με περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη χαρά τα πολεμικά και γιορτινά μας τραγούδια… ήρθε η ώρα ο λαός των ανθρώπων να κατέβει στις κοιλάδες και να πάρει πίσω ξανά όλο εκείνο που τα μπλε σακάκια μας έχουν αρνηθεί… ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ!! ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΑΥΓΗ. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ TAM TAM ΝΑ ΗΧΗΣΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ … Δευτέρα ώρα 16 – αίθουσα VI’ di Lettere, στην σχολή Γραμμάτων για να οργανώσουμε το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του λαού των ανθρώπων για να καταστρέψουμε τα μπλε σακάκια με τα χρώματα της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ μας… AUGH! Οι ινδιάνοι”  (Non sotterreremo mai più l’ascia di guerra!!, Δεν θα θάψουμε ποτέ ξανά το πολεμικό μας τσεκούρι!! φυλλάδιο που δημοσιεύτηκε στην Ρώμη, βρίσκεται στο AA.VV., Le radici di una rivolta. Il movimento studentesco a Roma…, Οι ρίζες μιας εξέγερσης. Το φοιτητικό κίνημα στη Ρώμη…,Milano, Feltrinelli, 977; σελ. 103).

Κυριακή 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1977. Ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Francesco Cossiga για τις γιάφκες   Ανακοίνωση του υπουργού                                                               Cossiga: “Μου ζητήθηκε να κλείσω τις γιάφκες, i covi,  απ’ όπου ξεκινούν τα φασιστικά raid, όποιο κι αν είναι το χρώμα τους, μα στη βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν είναι δυνατό να τις κλείσουμε” (AA.VV., I non garantiti, Οι επισφαλείς, Roma, Savelli, ιούλιος 1977; σελ. 141). Στη Ρώμη λαμβάνει χώρα η τρίτη γιορτή του κινήματος στην πανεπιστημιακή πόλη. Στην Bologna το βράδυ η αστυνομία επιτίθεται σε μια πορεία που βγήκε από την πανεπιστημιούπολη.

Δευτέρα 14 Φεβρουαριου 1977. Απάντηση στη δήλωση του υπουργού Cossiga για τις γιάφκες “Το Υπουργείο Εσωτερικών στους πολίτες (μπροσούρα που διανεμήθηκε στο πανεπιστήμιο). Τον τελευταίο καιρό πολλά επεισόδια παραβίασης των βασικών κανόνων της πολιτικής συμβίωσης σημειώθηκαν παντού με ανησυχητική συχνότητα, έτσι ώστε να εμφανίζεται πλέον η παράβαση κανόνας, και η υπερβολική τάξη παράβαση. Στην πόλη λεηλασίες και βανδαλισμοί από διάφορες μπάντες απροσάρμοστων που έφτασαν στο σημείο να ρυπαίνουν τους τείχους της πόλης με γραπτά όπως «είμαι στο σινεμά, αν θέλεις έλα να με συναντήσεις εκεί». Στις φάμπρικες εργάτες με αποκλίνουσα συμπεριφορά, που δεν τους νοιάζει η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξεγείρονται ενάντια στα πρόσφατα μέτρα που αποσκοπούν να αποκαταστήσουν, σύμφωνα με το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας, την δίκαιη ανταμοιβή των επενδύσεων και τη μείωση της σπατάλης, κυρίως την σπατάλη χρόνου, δηλαδή ζωής, δηλαδή αξίας, δηλαδή κεφαλαίου.

COVI/AMO ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ COVI/AMO ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

VIETATO APRIRE SIAMO TUTTI A COVARE [Bologna, Dams, scritto sopra un armadietto] σε πολύ ελεύθερη μετάφραση: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ν’ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΠΗΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΜΕ [στην Bologna, Dams, γραμμένο επάνω σε ένα ντουλαπάκι]

https://aenaikinisi.files.wordpress.com/2017/04/dopo_marx_aprile.pdf

https://www.academia.edu/6711257/Dopo_Marx_aprile

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s