σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

Επιστολή στην Eddi – Lettera a Eddi

La rivoluzione delle donne è la rivoluzione delle rose. Lettera da una donna italiana nelle YPJ

H επανάσταση των γυναικών είναι η επανάσταση των τριαντάφυλλων. Γράμμα μιας ιταλίδας γυναίκας μαχήτριας στις YPJ

https://aenaikinisi.wordpress.com/2018/02/05/h-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

Stampa

 

1195

Μια επιστολή των συντροφισσών της Eddi μετά την απόφαση της να ενωθεί με τις Ypj, τις Μονάδες Υπεράσπισης των Γυναικών στην Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας. Qui  Εδώ τα λόγια με τα οποία η Eddi αποφάσισε να επικοινωνήσει την απόφαση της.

Γράμμα στην Eddi

Αγαπημένη Eddi,
αφού διαβάσαμε την όμορφη και δυνατή επιστολή που μας έστειλες, αισθανθήκαμε την ανάγκη να σου γράψουμε από εδώ, από αυτή που είναι η πόλη σου και ένα από τα πολλά σπίτια σου, για να συντομεύσουμε την απόσταση που μας χωρίζει.
Είμαστε οι συντρόφισσες σου, εκείνες με τις οποίες έχεις μοιραστεί πολλές μάχες: από τους αγώνες στο πανεπιστήμιο, μέχρι εκείνες του κινήματος NoTav στη Val Susa, περνώντας από τους καθημερινούς στους δρόμους των γειτονιών μας. Στους αγώνες μας, στις στιγμές που γιορτάζαμε και σε εκείνες της θλίψης, μάθαμε να σε γνωρίζουμε σαν μια γενναιόδωρη σύντροφο και φίλη, πάντα μαζί με εκείνους που αντιστέκονται, οπότε δεν μας προκάλεσε έκπληξη όταν μάθαμε την απόφασή σου να μείνεις στη Rojava στο πλευρό των YPJ.

Αυτό που θέλαμε να σου πούμε, όμως, είναι ότι τίποτα περισσότερο από τη πράξη σου μας επέτρεψε να νιώσουμε κι εμείς πιο κοντά σε αυτή την επανάσταση, που μερικές φορές μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινή. Η επιλογή σου έχει καταστήσει ακόμα πιο προφανές ότι αυτός ο αγώνας μας εμπλέκει άμεσα και μας επηρεάζει, όλες και όλους.
Με θάρρος αποφάσισες να ενωθείς με εκείνες τις συντρόφισσες που μάχονται εναντίον εκείνων που είναι και εχθροί μας και όλων των γυναικών. Με γενναιοδωρία σταμάτησες εκεί μαζί με εκείνους που επιλέγουν μια ελεύθερη ζωή ενάντια στις χίλιες μορφές βίας που προσλαμβάνει η καταπίεση του άνδρα στη γυναίκα και του ανθρώπου στον άνθρωπο. Πολλά και διαφορετικά είναι τα πρόσωπα της, αλλά γνωρίζουμε ότι εκεί αυτοί που προσπάθησαν να χτυπήσουν την αυτονομία και την ελευθερία των γυναικών, όπως έχουν κάνει οι πολιτοφυλακές του Daesh αυτά τα χρόνια, έχουν σχεδόν εξουδετερωθεί από την αποφασιστικότητα ενός οργανωμένου κινήματος όπως το κουρδικό, το οποίο έχει μάθει να αναγνωρίζει στις γυναίκες την καρδιά της δύναμής του, καθιστώντας τες την πρωτοπορία του.

Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η σύγκρουση δεν τελειώνει εδώ. Τα φασιστικά καθεστώτα όπως το τουρκικό, το συριακό καθεστώς, οι ιμπεριαλιστικές και νεοαποικιοκρατικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να απειλούν, και πλέον περισσότερο από ποτέ, το επαναστατικό σχέδιο της συνομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας. Πράγματι, είναι σε αυτά τα μέρη που κάθε μέρα εργάζονται προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός μοντέλου κοινωνίας αντίθετου με αυτό που αναπαράγουν αυτές οι δυνάμεις, δουλεύοντας συγκεκριμένα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται και να αυτοαμύνεται, μια ελεύθερη κοινωνία.
Παρέμεινες εκεί να υπερασπίζεσαι αυτήν την ελπίδα, την οποία περισσότερο από ποτέ νιώθουμε και δικιά μας. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια λιγότερο ρητή βία, λιγότερο άμεση και μερικές φορές λιγότερο αναγνωρίσιμη για να τη νικήσουμε: η βία που είναι εγγενής στο καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα, μια βία δομική, θεσμοθετημένη, στρωματοποιημένη βία, η οποία είναι η έκφραση τόσο του καθεστώτος Ερντογάν όσο και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Να πολεμάς με το κίνημα των κούρδων γυναικών σημαίνει να πολεμάς ενάντια σε αυτό το σύστημα και αυτή τη βία, η οποία αν και με διαφορετικά πρόσωπα είναι η ίδια στη Μέση Ανατολή όπως και στη Δύση και παντού όπου υπάρχει και καθίσταται δυνατή από την εκμετάλλευσή μας.

Στις καθημερινές μας διαδρομές αναγνωρίζουμε τον ίδιο εχθρό να κρύβεται πίσω από μια βία την οποίαν διαχειρίζεται ως «έκτακτη ανάγκη», να κρύβεται πίσω από το πέπλο μιας επίσημης «ισότητας των φύλων» που πρέπει να σηματοδοτεί τη «δημοκρατία» της διακυβέρνησής μας ή πίσω από το στίγμα της ντροπής και τον υποβιβασμό της θυματοποίησης με το οποίο οι γυναίκες πιέζονται ώστε να μην αντιδρούν στη βία που υφίστανται, καθώς ήταν πάντα ένα ιδιωτικό ζήτημα και ποτέ ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί συλλογικά.
Αντίθετα, η επιθυμία για λύτρωση, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις σχέσεις που χτίζουμε μεταξύ μας και η ικανότητα να οργανωθούμε στον αγώνα είναι τα όπλα με τα οποία θέλουμε να πολεμήσουμε αυτές τις μάχες, τις ίδιες που μαθαίνεις να ακονίζεις μαζί με τις γυναίκες των YPJ .
Γι αυτό είμαστε κοντά σας και οι νίκες σας θα είναι και δικές μας νίκες.

Έχουν περάσει λίγες μέρες από την επιστολή σου και οι εφημερίδες έχουν ήδη γράψει για σένα επιπόλαια άρθρα, γεμάτα ανακρίβειες, που δεν λένε ούτε μια λέξη για την κατάσταση, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκεσαι. Ο πόλεμος αυτοάμυνας των γυναικών στη Βόρεια Συρία έχει πράγματι χαιρετιστεί συχνά σε αυτό το μέρος του κόσμου ή από την σιωπή των mainstream μέσων ή σαν μια αφήγηση που επικεντρώνεται στην περιέργεια για την εξωτική ευχαρίστηση να μιλάς για «πανέμορφες γυναίκες που κρατούν Kalashnikovs», εναπόκειται σε εμάς να επιβάλλουμε μια διαφορετική αφήγηση.

Αντιμέτωποι με την προσωπική σου απόφαση, θεωρούμε όμως ότι αυτή είναι επίσης – και πάνω απ ‘όλα – μια επιλογή ευθύνης που έχει τόση καθολικότητα: οι YPJ και το κουρδικό γυναικείο κίνημα, και εσύ μαζί τους, αγωνίζεστε για την απελευθέρωση όλων μας. Ακόμη και μέσα στο πόνο του πολέμου μας δείχνουν και μας διδάσκουν, στην πράξη, πώς μεταμορφώνουν τον εαυτό τους για να μεταμορφώσουν το περιβάλλον τους, όλα αυτά που υπάρχουν γύρω τους.

Αγαπημένη Eddi, ποτέ δεν είμασταν τόσο μακριά και ταυτόχρονα δεν είμασταν ποτέ τόσο κοντά και αισθανόμαστε ότι το θάρρος σου μας δίνει νέα δύναμη.
Θα υποστηρίξουμε από εδώ την απόφασή σου σε κάθε περίπτωση και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σε όλους και ειδικά σε όλες τις γυναίκες που συναντούμε και γνωρίζουμε, γιατί μια ιταλίδα κοπέλα αποφάσισε να πάει στη Συρία για να σταθεί στο πλευρό των YPJ και γιατί αυτή η επιλογή έχει να κάνει με αυτά που νιώθουμε μέσα μας, οικεία, και την καθημερινότητά μας.Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνουμε κοντά σου και να πλέξουμε τα μονοπάτια μας θα είναι, όπως πάντα, ο αγώνας, τώρα περισσότερο από ποτέ: serkeftin yan serkeftin.

Νίκη ή νίκη!

 

https://www.infoaut.org/femminismo-genders/lettera-a-eddi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s