ιστορία, storia

8 απριλίου 1964: ο Malcom X παρεμβαίνει στο Militant Labour Forum

Στις 8 απριλίου 1964 ο Malcolm X, ιστορικός επαναστάτης Αφροαμερικανός ηγέτης, μίλησε στο meeting, στη συνάντηση του Militant Labour Party,

8 aprile 1964: Malcom X interviene al Militant Labour Forum

Το 1964, για τον Malcolm, ήταν ένα κρίσιμο έτος. Εκείνη τη χρονιά έφτασε όντως σε μια μεγαλύτερη ωριμότητα της πολιτικής του σκέψης που τον ώθησε να κάνει ταξίδι στην Αφρική το οποίο τον άλλαξε πολύ, και ήταν επίσης το έτος κατά το οποίο απομακρύνθηκε σχεδόν εντελώς από τον ισλαμικό σεκταρισμό, για να χτίσει μια διαδικασία επαναστατική για την απελευθέρωση των μαύρων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερη και πιο δομημένη.

Μίλησε στο labur φόρουμ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής του, και η εφημερίδα που συνδέεται με αυτό η «Militant», του έδωσε άφθονο χώρο για δημοσίευση και ήταν ένας από τους λίγους χώρους που μετά την απομάκρυνση του από το ισλαμικό έθνος συνέχισαν να τον υποστηρίζουν ανοιχτά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, του τέθηκε μια ερώτηση που έθεσε το ερώτημα σχετικά με το αν ήταν δυνατόν οι μαύροι (τόσο οι αφροαμερικανοί όσο και οι αφρικανοί) να απελευθερωθούν χωρίς τη βοήθεια λευκών ριζοσπαστών, οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει περισσότερη εμπειρία πάλης με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η ερώτηση, σίγουρα προκλητική, αναφέρονταν στο πρόσφατο πραξικόπημα κατά του Lumumba στο Κονγκό, και στην διαμαρτυρία των μη βίαιων φοιτητών (λευκών) κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για να ζητήσουν την παρέμβαση για την υπεράσπιση των μαύρων στις ΗΠΑ. Απάντησε με το να σπάσει την απάντηση στα δύο: αφενός μίλησε για την υπόθεση Lumumba, και αφετέρου για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι λευκοί για να κάνουν αλληλεγγύη με τους μαύρους. Ο Lumumba ήταν επικεφαλής του απελευθερωτικού κινήματος του Κονγκό και έγινε πρωθυπουργός στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Δολοφονήθηκε μετά από πραξικόπημα που είχε φέρει εις πέρας ο συνταγματάρχης Mobutu το 1960. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Malcolm επανέλαβε ότι η πραξικοπηματική επέμβαση διεξήχθη και υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αυτό που χαρακτηρίστηκε ως αποτυχία της αφρικανικής αυτοδιάθεσης, στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η επίμονη, μια ακόμη ιμπεριαλιστική παρέμβαση των λευκών στην Αφρική.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησης, θα είναι πολύ πιο διεξοδικό να παράσχουμε άμεσα ένα απόσπασμα από την απάντηση που έδωσε ο μαύρος ηγέτης: «Όταν πρόκειται για την ελευθερία των μαύρων, ο λευκός κάνει τον freedom rider και διάφορα sit-in, είναι μη βίαιος και τραγουδά We Shall Overcome και τέτοιου είδους πράγματα. Όμως όταν η ιδιοκτησία του λευκού απειλείται ή η ελευθερία του λευκού απειλείται, τότε ο λευκός δεν είναι πλέον μη βίαιος … Επομένως, αν σε αυτό τον αγώνα είναι ειλικρινείς, οι λευκοί θα δείξουν στον μαύρο πώς να επιβάλουν ή να χρησιμοποιήσουν τακτικές καλύτερες, τακτικές που δίνουν αποτελέσματα, άμεσα και όχι μετά από εκατό χρόνια Αν αυτό είναι το σπίτι της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας για όλους (αναφερόμενος στα κεντρικά γραφεία του labur forum) αν είναι πραγματικά όλα αυτά, τότε ας πάρουμε αυτά τα πράγματα. Kαι αν δεν μπορούμε όλοι εμείς να τα έχουμε, κανένας δεν θα τα έχει.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “8 απριλίου 1964: ο Malcom X παρεμβαίνει στο Militant Labour Forum

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s