σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Επίθεση Usa στην Συρία, αλλά με τα φρένα πατημένα

Απέφυγαν την γρουσουζιά της παρασκευής και 13 – που στην αγγλοσαξονική παράδοση είναι il vertice della jella – αλλά αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να επιτίθενται στη Συρία.

Όπως το Contropiano είχε ήδη προαναγγείλει από εχθές,  Contropiano aveva anticipato già ieri, τα σήματα μιας ανώμαλης αύξησης στις δραστηριότητες ραντάρ του Muos της Niscemi αποκάλυπταν ότι η επίθεση ήταν πλέον θέμα ωρών.

Ήταν ο ίδιος ο Trump που έκανε την ανακοίνωση σε ζωντανή σύνδεση με την τηλεόραση, στις 21 χτες τη νύχτα (3 στην Ιταλία), αλλά περιορίζοντας έντονα την έκταση της επίθεσης σε σύγκριση με τις ίδιες του τις δηλώσεις την παραμονή: «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε την ικανότητα να εξαπολύει χημικά όπλα το συριακό καθεστώς … θα προχωρήσουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να καταστρέψουμε τις ικανότητές τους »

Μια έμμεση επιβεβαίωση αυτής της «αυτο-λογοκρισίας» προήλθε από τη Δαμασκό: «εκτοξεύθηκαν περίπου 30 βλήματα, ένα τρίτο από τα οποία καταρρίφθηκαν». Σύμφωνα με επίσημες ρωσικές πηγές, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν 103 πυραύλοι αέρος -αέρος και αέρος-εδάφους σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στη Συρία. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσθέτει ότι 71 από αυτούς τους πυραύλους «ανασχέθηκαν και καταρρίφθηκαν» από τα συριακά αμυντικά συστήματα.

Οι ρώσοι είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων και οι επιθέσεις απέφυγαν με μεγάλη προσοχή και μόνο να αγγίξουν στρατεύματα ή εγκαταστάσεις με ρωσικό προσωπικό. Και εδώ η επιβεβαίωση προέρχεται από τη Μόσχα: «κανένας από τους πυραύλους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν έχει εισέλθει στις ρωσικές αντιαεροπορικές περιοχές». Όπως εξάλλου είχε δηλώσει ο υπουργός Mattis κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξηγώντας ότι οι στόχοι «προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα για να αποφευχθεί χτύπημα σε φρουρές με ρωσικές δυνάμεις στη Συρία».

Η δικαιολογία, ευρεία και εμμονική, είναι πάντα η ίδια: ήταν απαραίτητο »να τιμωρηθεί ο Άσσαντ λόγω χρήσης χημικών όπλων “punire Assad per l’uso di armi chimiche”, αν και το προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Συρία, personale Onu presente in Siria είχε επανειλημμένα διαψεύσει πως είχε βρει ίχνη χημικών όπλων στην περιοχή της Douma, όπου – σύμφωνα με την προπαγάνδα της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου – θα είχε γίνει η επίθεση αυτή.

Εάν δεν ακολουθήσουν άλλες βομβιστικές επιθέσεις την επόμενη νύχτα, η πρώτη εντύπωση θα επιβεβαιωθεί: ο Trump και τα άλλα κράτη υπηρέτες (υπογραμμίζουμε ότι στην επίθεση δεν ενεπλάκη το ΝΑΤΟ, εξαιτίας και της ρητής αντίθεσης της Γερμανίας και άλλων χωρών) σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να βγουν από το cul de sac, από το  αδιέξοδο στο οποίο είχαν γλιστρήσει από μόνοι τους εξαπολύοντας μιαν επίθεση κάτι λίγο περισσότερο από συμβολική.

Σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση (η Συρία «φιλοξενεί» ιρανικά, ρωσικά, τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα αυτή τη στιγμή), ο κίνδυνος πως μια πιο μαζική επιχείρηση θα μπορούσε να συμπεριλάβει κυρίως στρατεύματα της Μόσχας ήταν πολύ ισχυρή. Και ήδη τις τελευταίες ημέρες οι ρώσοι είχαν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απώλειας θα αντιδρούσαν χτυπώντας «τις βάσεις εκτόξευσης των πυραύλων»: δηλαδή τα αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Συρίας ή του Λιβάνου. Προειδοποίηση στην οποία, στις τελευταίες ώρες, προστέθηκε η νουθεσία του ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ: «Οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία δεν θα παραμείνουν χωρίς συνέπειες».

Μια τέτοια πιθανότητα – χωρίς να χρειάζεται ένας von Clausevitz για να το αντιληφθούμε – θα συνεπάγονταν τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας «συμμετρικός πόλεμος», δηλαδή μεταξύ ποιοτικά ισοδύναμων στρατιωτικών δυνάμεων (ακόμη και αν ο αμερικανικός οπλισμός είναι ποσοτικά ανώτερος).

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αμύητους ότι οι πόλεμοι ΗΠΑ των τελευταίων 30 χρόνων (από την πτώση του Τείχους και μετά) ήταν «ασύμμετροι πόλεμοι», δηλαδή μονομερείς επιθέσεις μιας δύναμης που κατείχε πυρηνικά όπλα, ναυτικό, αεροπορία, θωρακισμένες επίγειες δυνάμεις και όχι μόνο, κ.λπ., έναντι χωρών που αντιθέτως μπορούσαν να αντιπαραθέσουν μόνο συμβατικά όπλα και σε περιορισμένες ποσότητες (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Σομαλία, Λιβύη).

Ένας «συμμετρικός πόλεμος», εν συντομία, μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων δίνει πάντοτε ένα σίγουρο αποτέλεσμα: εξασφαλισμένη την αμοιβαία καταστροφή.

Είναι η παρατήρηση που έχει διατηρήσει τον κόσμο από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο από το 1945 μέχρι σήμερα. Και ίσως, στο Πεντάγωνο, κάποιος έκανε ξανά και γρήγορα τον λογαριασμό, πιέζοντας τέλος ελαφρά το πεντάλ του φρένου.

 – © Η αναπαραγωγή επιτρέπεται κατόπιν ρητής συναίνεσης της Σύνταξης του CONTROPIANO

Τελευταία μετατροπή: STAMPA

 

http://contropiano.org/news/internazionale-news/2018/04/14/attacco-usa-alla-siria-ma-col-freno-tirato-0102859

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s