σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Toni Negri στο Cantiere. Η ανθεκτική δύναμη των αγώνων. @ Κοινωνικό Κέντρο Cantiere

Aπρ 19@19:00–23:45
Toni Negri al Cantiere. La potenza durevole delle lotte. @ Centro Sociale Cantiere | Milano | Lombardia | Italia

Με τον Toni, φίλο και σύντροφο από πάντα, στρατευμένο φιλόσοφο γνωστό και εκτιμημένο σε όλο τον κόσμο, κακό δάσκαλο σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση των ιταλικών εξουσιών, θα παρουσιάσουμε τα δύο τελευταία βιβλία του (και τα δύο γραμμένα στο πόδι).
Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι μια τριπλή σύνδεση μεταξύ των σύγχρονων αγώνων (δικών μας και άλλων), την πολιτική θεωρία που εκφράστηκε στο Assembly, τον τόμο που ακολουθεί την Αυτοκρατορία, Πλήθος και Δήμος, η ιστορία της δεκαετίας του ’70, για την οποίαν μίλησε στον δεύτερο τόμο της βιογραφίας «ιστορία ενός κομμουνιστή».

Presentazione in Cantiere con Toni Negri Παρουσίαση στο Cantiere με τον Toni Negri του δεύτερου τόμου της βιογραφίας του «Φυλακή και Εξορία, Galera ed Esiliο» και του «Assembly», τελευταίου τόμου της τετραλογίας που ξεκίνησε με την Αυτοκρατορία η οποία γράφηκε στο πόδι μαζί με τον Michael Hardt.

Θα παρουσιάσουμε τους δύο τόμους σε ένα ιστορικό και θεωρητικό ταξίδι.

Η Κομούνα του Παρισιού, η οποία «ατελείωτες θλίψεις έφερε επάνω» στους κομμουνιστές, γίνεται, στο Assembly, το σημείο αναφοράς μιας επανάστασης που δεν χάνει την ψυχή της. Ξεκινάμε εκ νέου από εδώ για να καταλάβουμε την σημερινή έννοια-σημασία μιας λέξης, επανάστασης, η οποία στην Ιταλία έχει εξαφανιστεί (ως προοπτική που βασίζεται σε μια «ταξική συνείδηση») ακριβώς ξεκινώντας από την ήττα των χρόνων του ’70.

Ακριβώς στο τέλος της βιογραφίας του, ο Toni αναφέρει τον Deleuze ο οποίος είχε γράψει »το ότι οι δύο μεγάλες σύγχρονες επαναστάσεις, η αμερικανική και η σοβιετική, τελείωσαν τόσο άσχημα, δεν εμποδίζει στην έννοια να συνεχίσει την εμμένουσα, την έμφυτη πορεία της (…) όπως μια παρουσίαση του άπειρου στο «εδώ και τώρα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s