αυτονομία, autonomia

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ.

Το πρωί της 11ης μαρτίου στην Μπολόνια, η Comunione e liberazione πραγματοποιεί μια συνέλευση στο ινστιτούτο ανατομίας του πανεπιστημίου, όπου συμμετείχαν περίπου 400 άτομα. Στην είσοδο της αίθουσας παρουσιάζονται πέντε φοιτητές της ιατρικής που αναγνωρίστηκαν ως μέλη του κινήματος. Η ομάδα περιφρούρησης των καθολικών τους χτυπά και τους πετά έξω από την αίθουσα.Οι ειδήσεις εξαπλώνονται κάνοντας να προστρέξουν ομάδες συντρόφων. Ενώ οι ciellini ταμπουρώνονται μέσα στο ίδρυμα, παρεμβαίνουν στο χώρο αστυνομία και καραμπινιέροι με περιπολικά, καμιόνια και τζιπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για autonomia operaia organizzata

Ρίχνονται σχεδόν αμέσως τα πρώτα δακρυγόνα αερίου. Οι σύντροφοι τρέχουν προς την πόρτα Zamboni. Πίσω τους οι καραμπινιέροι αρχίζουν να πυροβολούν. Από την κυνηγημένη ομάδα ρίχνεται μια μολότοφ η οποία χτυπά ένα τζιπ και το καίει.

Αποτέλεσμα εικόνας για bologna 11 marzo 1977

Στη via Mascarella μια άλλη ομάδα συντρόφων που κατευθύνονται προς το πανεπιστήμιο συναντά μια φάλαγγα καραμπινιέρων που αμέσως εφορμούν. Ξεκινούν οι πρώτες ριπές αυτομάτου, στη συνέχεια από ένα πιστόλι διαμετρήματος-9 φεύγουν 6-7 βολές σε γρήγορη διαδοχή. Ο σκοπευτής είναι ένας καραμπινιέρος που φορά μια στολή χωρίς διακριτικά και ένα κράνος με γείσο, επιδιώκει την ακρίβεια στο σημάδι, στηρίζοντας το χέρι του σε ένα αυτοκίνητο. Ο Francesco Lorusso, 25 ετών, αγωνιστής της Lotta continua, πολύ γνωστός στο κίνημα της Μπολόνια, ακούει τα πρώτα χτυπήματα και γυρνά ενώ τρέχει με τους άλλους, χτυπιέται στην πλάτη εγκάρσια.

Αποτέλεσμα εικόνας για francesco lorusso

Με την ώθηση της κούρσας διατρέχει άλλα δέκα μέτρα και πέφτει στο πεζοδρόμιο, κάτω από την στοά της via Mascarella.Η φήμη ότι ένας σύντροφος σκοτώθηκε εξαπλώνεται γρήγορα.Η αστυνομία αποτραβιέται στο αρχηγείο.

Αποτέλεσμα εικόνας για francesco lorusso

Στις 13.30, η Radio Alice στέλνει τα νέα στην πόλη. Όλο το κίνημα είναι συγκεντρωμένο στο πανεπιστήμιο, υψώνονται οδοφράγματα σε όλες τις προσβάσεις και ενώ το βιβλιοπωλείο της Κοινωνίας και απελευθέρωσης, Terrapromessa, καταστρέφεται, κάθε σχολή συναντάται σε συνέλευση.

Σχετική εικόνα

Οργανώνονται οι ομάδες περιφρούρησης και αποφασίζεται ότι ο πολιτικός στόχος που πρέπει να χτυπηθεί είναι η D.C. Aπό το πανεπιστήμιο ξεκινά μια επιβλητική πορεία. Στην via Rizzoli πέφτουν δεκάδες βιτρίνες. Κοντά στην έδρα της D.C. η αστυνομία συγκρούεται με την κεφαλή της πορείας. Η ουρά δέχεται επίθεση με πυκνή εκτόξευση δακρυγόνων. Η πορεία διαλύεται και διασκορπίζεται στους πλευρικούς δρόμους. Πολλές ομάδες κατευθύνονται προς τον σταθμό που καταλαμβάνουν τις πρώτες γραμμές και συγκρούονται ξανά με την αστυνομία. Άλλες ομάδες εν τω μεταξύ επανασυγκεντρώνονται στην πανεπιστημιακή περιοχή.

Σχετική εικόνα

Για να προμηθευτούν φαγητό, λεηλατούν το πολυτελές εστιατόριο Cantunzein. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ο ραδιοφωνικός σταθμός Alice μεταφέρει τις ειδήσεις σε απευθείας μετάδοση: «[…] να θυμηθούμε λοιπόν πως όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μπολόνια σήμερα, συμβάντα που η τηλεόραση και το ραδιόφωνο επισημαίνουν, όπως η πυρπόληση του γραφείου της εφημερίδας «Resto delCarlino», των δύο αστυνομικών σταθμών, του γραφείου της Fiat, όπως αυτή του καταστήματος της Luisa Spagnoli, το οποίο είναι ακριβώς ένα κατάστημα που ζει στο πετσί των φυλακισμένων, κάνοντας τους να δουλεύουν γι αυτήν, για να φτιάξουν προϊόντα υψηλής μόδας, για όλα αυτά τα πράγματα, τις συγκρούσεις στην οδό Ugo Bassi, για τις οποίες οι σύντροφοι δεν είναι υπεύθυνοι, όπως για τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα επειδή η αστυνομία προσπάθησε να εκδιώξει τους συντρόφους από τον σταθμό, για όλα αυτά, όλοι οι σύντροφοι αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για radio alice, 1977

Όλοι ήταν μέρος αυτής της γιγαντιαίας ομάδας περιφρούρησης που αποφασίστηκε να γίνει, συλλογική, προετοιμάζοντας τα μπουκάλια με κοκτέιλ molotov, όλα προετοιμασμένα από κοινού στο πανεπιστήμιο, σήμερα νωρίς το απόγευμα, όλοι μαζί ετοιμάσαμε τα μπουκάλια, όλοι μαζί ξεκάναμε το πάτωμα του πανεπιστημίου για να πάρουμε τα λιθόστρωτα, τα πολεμοφόδια, όλοι μαζί, ήμασταν όλοι με τα εμπρηστικά μπουκάλια, με τις πέτρες στις τσέπες, γιατί η σημερινή ήταν μια βίαιη διαδήλωση, ήταν μια διαδήλωση που όλοι επιλέξαμε να κάνουμε βίαια, χωρίς να έχουμε μια ομάδα περιφρούρησης, χωρίς απομονωμένες ομάδες προβοκατόρων, αυτόνομων, που έκαναν ενέργειες, επειδή όλοι οι σύντροφοι συμμετείχαν σε όλες τις ενέργειες που έλαβαν χώρα σήμερα […]»(12).

Σχετική εικόνα

Αργά το απόγευμα οι ομοσπονδίες του P.C.I. της Μπολόνια και της FGCI διανέμουν ένα φυλλάδιο: «[…] Μια νέα σοβαρή προβοκάτσια τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή στη Μπολόνια. Αυτή ξεκίνησε από μια απαράδεκτη απόφαση μιας ομάδας της λεγόμενης Αυτονομίας να αποτρέψει τη συνέλευση της CL και από σοβαρές παρεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Μπροστά σε μια κατάσταση έντασης στην οποία προέκυψε και πάλι ο ρόλος του εκφοβισμού και της πρόκλησης των neosquadristici [α] ομάδων, έγινε παρέμβαση με τη χρήση πυροβόλων όπλων από πλευράς αστυνομικών των δυνάμεων ασφαλείας και των καραμπινιέρων […] πρέπει να απομονωθεί και να χτυπηθεί η λογική της πρόκλησης και της βίας που περισσότερο από ποτέ είναι στην υπηρεσία της αντίδρασης. Εδώ και καιρό στην πόλη μας μικρές ομάδες προβοκατόρων, έχουν δράσει μέσα σε αυτή την συγκεκριμένη λογική» (13).

Σχετική εικόνα

Η ηχώ των συγκρούσεων στη Μπολόνια εξαπλώθηκαν σε όλη την Ιταλία. Στη Ρώμη, όπου το κίνημα συμμετέχει στην προετοιμασία της διαδήλωσης που ορίστηκε για τις 12 μαρτίου, το κλίμα γίνεται πολύ «καυτό», όπως διηγείται ένας μάρτυρας:       «Στις 11 mαρτίου όλα τα πανεπιστήμια της Ρώμης ήταν ένα εργοστάσιο για μπουκάλια μολότοφ. Οι σύντροφοι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μεγάλη φασαρία, θόρυβο. Υπήρξαν συναντήσεις των διαφόρων ομάδων περιφρούρησης των σχολών που περιέγραφαν τους στόχους. Την προηγούμενη ημέρα στην Μπολόνια οι καραμπινιέροι είχαν σκοτώσει έναν σύντροφο, τον Francesco LORUSSO, έτσι η κατάσταση ήταν πραγματικά βαριά. Η συγκέντρωση ήταν στην Piazza Esedra. Σε κάποιο σημείο οι άνθρωποι που έφταναν εκεί ήταν τόσοι πολλοί, ώστε δεν χωρούσαν πλέον περισσότεροι, δεν μπορούσες να μπεις. Χιλιάδες σύντροφοι είχαν έρθει από όλα τα μέρη της Ιταλίας με ειδικά τρένα, λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για roma 12 marzo 1977

Στο ραντεβού κάποιοι έφτασαν με τα δικά τους μπουκάλια, ωστόσο, ο κύριος όγκος είχε ήδη προετοιμαστεί και οργανωθεί, και θυμάμαι ότι η ένδειξη ήταν να προετοιμαστούν οι μολότοφ, επίσης, και για όσους έρχονταν έξω από τη Ρώμη. Στο τέλος, πέρα από όλα εκείνα που είχαν ήδη τιναχτεί, χρησιμοποιηθεί, από μπουκάλια περίσσεψαν ένα σωρό, τόνοι από μπουκάλια…«Η αστυνομία μπλοκάρει την Via Nazionale, κατά διαστήματα υψώνεται ο βρυχηθμός από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων. Στις τέσσερις το απόγευμα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία για την διαδρομή της πορείας. Προφανώς η αστυνομία είχε αυστηρές διαταγές να μην μας αφήσει να περάσουμε μέσα από το κέντρο της πόλης. Στο τέλος η διαδρομή συμφωνήθηκε και η πορεία ξεκινά εισερχόμενη στην Via Cavour. Υπήρχε μια απερίγραπτη ένταση, μια συνθήκη ζοφερή. Η πόλη ήταν έρημη, τα καταστήματα είναι κλειστά, η κυκλοφορία έχει εκτραπεί. Άρχισε να βρέχει, κάποιοι από τα παράθυρα των κτιρίων μας ρίχνουν κάτω πλαστικές σακούλες για να προστατευτούμε. Οι ομάδες περιφρούρησης των σχολών ήταν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, είχαν τα μηχανάκια, συνδέονταν με ραδιοπομπούς, και εμείς καθοδηγούμασταν από αυτούς, αισθανόμασταν προστατευμένοι κατά κάποιο τρόπο, αλλά την ίδια στιγμή, επίσης, στερημένοι εκείνης της στρατιωτικής λειτουργίας όπου στις 5 του Μάρτη είχαμε μπορέσει να εκφράσουμε άμεσα. Σε ένα σημείο, η πορεία σταμάτησε μέσα σε απόλυτη σιωπή για περίπου πέντε λεπτά. Όλοι ήταν σε μεγάλη ένταση, επειδή ήξεραν ότι θα συμβεί μεγάλη φασαρία. Εκείνη τη στιγμή μια μεγάλη ομάδα ξεκολλά απ’ την πορεία και κατευθύνεται φθάνοντας στην Piazza del Gesù, όπου υπάρχει η έδρα της DC που φρουρείται από την αστυνομία.

Φεύγουν οι μολότοφ και σε απάντηση η αστυνομία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα. Στη συνέχεια, ακούστηκαν πυροβολισμοί, ουρλιαχτά, εκρήξεις. Ο καπνός γέμισε τον αέρα, δεν μπορείς να αναπνεύσεις, και δεν μπορούμε να δούμε τίποτα, δύο αστυνομικοί έχουν πέσει τραυματισμένοι στα πόδια. Η αστυνομία επιτίθεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και η πορεία χωρίζεται σε δύο μέρη. Botteghe oscure, τα γραφεία του ΚΚι ήταν έξω από τους στόχους μας, υπήρχαν σειρές από την ομάδα περιφρούρησης του κινήματος που έκλειναν την πρόσβαση στον δρόμο. Εκείνοι του PCI είχαν τη δική τους, αλλά δεν υπήρξε καμία τριβή, επειδή συνειδητοποίησαν επίσης ότι με τον αέρα που φυσούσε δεν ήταν πραγματικά η περίπτωση. Στο εσωτερικό ήταν σίγουρα έτοιμοι, αλλά έξω στέκονταν μόνο λίγοι, αυτοί με την σωστή φάτσα, με λίγα λόγια, οι pistoleros. Στην Piazza Αργεντινή εγείρονται οδοφράγματα και από αυτή την στιγμή οι συγκρούσεις και η ανταλλαγή πυροβολισμών αλληλοδιαδέχονται σε όλο το κέντρο για ώρες και ώρες. Το κύριο σώμα της πορείας περνά μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτοξεύονται και άλλες μολότοφ και ανταλλαγές πυροβολισμών με αστυνομικούς που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για roma 12 marzo 1977

«Κατά μήκος του ποταμού Τίβερη τα δύο τμήματα της πορείας επανενώνονται και στην διαδρομή προς την Piazza del Popolo συνέβησαν τα πάντα. Δεν παρέμεινε ουσιαστικά ούτε μια βιτρίνα στα πόδια της, δύο αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επίθεση, η χιλιανή πρεσβεία στο Βατικανό, η σύνταξη της εφημερίδας »il popolo», η έδρα της Gulf, ένας απροσδιόριστος αριθμός τραπεζών, μια αντιπροσωπεία της Fiat. Η αστυνομία στέκονταν στην άλλη πλευρά του Τίβερη, ανησυχούσε πάνω απ ‘όλα για την φύλαξη της φυλακής της Regina Coeli. Ήταν ήδη σκοτάδι και ενάντια στη φυλακή έφυγαν πολλοί πυροβολισμοί. Ακριβώς σε αυτό το σημείο υπήρξε μια επίθεση σε ένα οπλοπωλείο, οι σύντροφοι πήραν μαζί τους τα όπλα, τουφέκια και πιστόλια. Βλέπω την εικόνα ενός συντρόφου που βγαίνει από το οπλοπωλείο με ένα ντουφέκι, το οπλίζει, διασχίζει τον δρόμο, ακουμπά στον τοίχο του τοιχίου την κάννη και αδειάζει το όπλο ενάντια στη φυλακή που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Τίβερη, εκεί μπροστά.«Υπήρχε επίσης ένας με ψαροντούφεκο που το είχε πάρει από το ίδιο οπλοπωλείο και έριξε την βέργα προς την αστυνομία που βρίσκονταν απ’ την άλλη μεριά του ποταμού. Σε κάθε γέφυρα στήνονταν οδοφράγματα και ρίχνονταν οι βόμβες μολότοφ σε δέσμες. Υπήρχαν εκείνοι που πυροβολούσαν, αλλά και η αστυνομία πυροβολούσε, όλοι πυροβολούσαν από λίγο. Υπήρξαν τόσοι πολλοί τραυματίες εκείνη την ημέρα, κι από τις δυο πλευρές.

Αποτέλεσμα εικόνας για roma 12 marzo 1977

Κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν εκείνοι που προσπάθησαν να στήσουν σειρές συντρόφων στην άκρη του δρόμου για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν ορισμένες ομάδες να καταστρέψουν όλα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Υπήρξε τότε μια σκληρή πολεμική για αυτά τα γεγονότα. Υπήρχαν ίσως εκατό χιλιάδες άτομα και ανάμεσά τους υπήρχαν και εκείνοι που κατέστρεφαν τα πάντα.Στην Piazza del Popolo, ο αέρας δεν αναπνέονταν, κατάσταση αποπνικτική, η αστυνομία δεν ήταν εκεί, ήταν ένα φάντασμα που παρέμεινε σε απόσταση ρίχνοντας δακρυγόνα συνεχώς. Πίσω από τα τειχάκια υπήρχαν οι φλόγες που υψώνονταν. Μια μεγάλη ομάδα ξεκίνησε επίθεση στο αρχηγείο των καραμπινιέρων, έριξαν ατέλειωτες μολότοφ και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν και τα όπλα, τουφέκια και πιστόλια, στην πόρτα και στον τοίχο. Μακρύτερα είχαν βάλει φωτιά σε ένα μπαρ που ήταν το σημείο συνάντησης των φασιστών.

Αποτέλεσμα εικόνας για roma 12 marzo 1977
«Στη Μπολόνια, το πρωί της 13ης μαρτίου, χίλιοι carabinieri οπλισμένοι μέχρι τα δόντια και καλυμμένοι από τεθωρακισμένα καταλαμβάνουν στρατιωτικά την πανεπιστημιακή περιοχή που ήταν δύο μέρες στα χέρια του κινήματος. Το πανεπιστήμιο είναι έρημο, στο εσωτερικό βρίσκουν όπλα κυνηγιού, πυρομαχικά molotov. Όλη την ημέρα, οι καραμπινιέροι εισβάλουν σε δημόσιους χώρους του κινήματος σπάζοντας τα πάντα και κατάσχοντας αυτά που βρίσκουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για bologna 13 marzo 1977
Αργότερα αρχίζουν οι έρευνες σε ιδιωτικές κατοικίες, 41 άνθρωποι συλλαμβάνονται, προσάγονται καμιά εκατοστή. Από τη 11η μαρτίου στη Μπολόνια οι συληφθέντες είναι 131. Την επόμενη ημέρα, 14 μαρτίου, συνεχίζεται για όλη την ημέρα η κατάσταση πολιορκίας της πόλης από τους καραμπινιέρους και την αστυνομία, ο νομάρχης απαγορεύει την πομπή για την κηδεία του Francesco Lorusso στο κέντρο της πόλης.
Σχετική εικόνα
Στην Ρώμη εν τω μεταξύ ένα νομαρχιακό διάταγμα απαγορεύει κάθε διαδήλωση για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Ο υπουργός εσωτερικών Cossiga δηλώνει: «[…] οι tupamaros μας πρέπει να πειστούν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο, κανένας χώρος για την τρέλα τους […]».
Αποτέλεσμα εικόνας για bologna 13 marzo 1977

Στις 12 μαρτίου στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια μιας πορείας του κινήματος, πυροβολισμοί ρίχνουν σε συντρίμμια τα παράθυρα της έδρας των βιομηχάνων Assolombarda, ενώ σε πολλές άλλες ιταλικές πόλεις συνέβησαν συγκρούσεις. Το πρωί της ίδιας ημέρας στο Τορίνο οι μαχόμενες Ταξιαρχίες είχαν σκοτώσει έναν υπαξιωματικό του πολιτικού γραφείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Μεγάλοι τομείς του κινήματος εκφράζουν ρητή συμπάθεια προς τις ένοπλες δράσεις.Παράλληλα με τις πιο καθιερωμένες οργανώσεις μάχης στήνεται ένας κινητός και ανεπίσημος γαλαξίας μικροοργανώσεων που διαδίδουν τις ένοπλες πρακτικές από τη μητρόπολη στα πιο περιφερειακά κέντρα, προάγοντας την επίθεση όχι τόσο στην «καρδιά του κράτους» όσο στις φιγούρες που συνιστούν «την διάρθρωση της καπιταλιστικής διοίκησης στις περιοχές και στην επικράτεια«.

α] squadrismo, Πολιτικό-κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τη βίαιη δραστηριότητα ομάδων δράσης, με ιδιαίτερη αναφορά στους φασίστες που κατά τα έτη μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο λειτουργούσαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, με εκφοβισμούς και βιαιότητες συχνά θανατηφόρες κατά των δημοκρατικών πολιτικών οργανώσεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για francesco lorusso

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s