σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

Το διακύβευμα/2

του Alexik

Πόση απόσταση – αβυσσαλέα – ανάμεσα στους δρόμους που σήμερα θα γεμίσουν με πορείες εναντίον των Μεγάλων Περιττών και Επιβληθέντων Έργων και για το δικαίωμα στο κλίμα, και τις αίθουσες των θεσμικών συνομιλιών της COP24 του Κατοβίτσε.
Πόση απόσταση μεταξύ της γενναιοδωρίας αυτών που είναι ικανοί να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, και της υποκρισίας των λεγόμενων «πολιτικών ιθυνόντων» που συγκεντρώθηκαν στην Πολωνία, τελευταία από τις ανησυχίες των οποίων φαίνεται να είναι ακριβώς η κλιματικές αλλαγές.

Πιθανότατα κανείς τόπος είναι πιο κατάλληλος από το Κατοβίτσε – στην καρδιά της λεκάνης του άνθρακα της Σιλεσίας – να δώσει την ιδέα ενός κακού κλίματος, τόσο με ατμοσφαιρικούς όσο και με πολιτικούς όρους.Το Katowice βρίσκεται όντως στην 19η θέση της κατάταξης 2016 του OMS των 50 πιο μολυσμένων πόλεων στην Ευρώπη, παρέα με άλλες 32 πολωνικές πόλεις, ως αποτέλεσμα μιας ενεργειακής πολιτικής που βασίζεται κατά 80% στον άνθρακα 1.
Για να διατηρηθεί αυτό το αξιοζήλευτο ρεκόρ η Πολωνία, μοναδική στην Ευρώπη, συνεχίζει να σχεδιάζει νέες εγκαταστάσεις και νέα ορυχεία (ιδίως λιγνίτη, τον πιο ρυπογόνο τύπο άνθρακα) με την ευλογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χορήγησε στην πολωνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιδοτεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της καύσεως άνθρακα με Κρατική ενίσχυση 2.
Και το ισχυρίζεται – από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου – μέσω του στόματος του προέδρου της Andrzei Duda, ο οποίος κατέστησε αμέσως σαφές ότι δεν ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τον άνθρακα που “εγγυάται την ενεργητική κυριαρχία των πολωνών”. 3

Εάν αυτό είναι το μήνυμα «καλωσορίσματος» από τους οικοδεσπότες, και οι προϋποθέσεις, οι αρχές της συνάντησης δεν είναι μεταξύ των καλύτερων, κρίνοντας από τον αρνητισμό του Τράμπ – negazionismo di Trump (που στη συνέχεια διαψεύστηκε από την ίδια του την διοίκηση), από την ακύρωση – annullamento από πλευράς αυστραλιανής κυβέρνησης του σχεδίου για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και από τις δηλώσεις του νέου βραζιλιάνου υπουργού εξωτερικών – dalle dichiarazioni del neo ministro degli esteri brasiliano, Ernesto Araújo, πεπεισμένου πως οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα δόγμα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μαρξιστών για την προώθηση της ανάπτυξης της Κίνας.

Η έναρξη των εργασιών της COP24 της 3ης του περασμένου δεκεμβρίου έδωσε το έναυσμα στη σύγκρουση επάνω στα κύρια θέματα υπό συζήτηση, και ειδικότερα για τη μεταφορά κεφαλαίων, τεχνολογιών και πληροφοριών υπέρ των «αναπτυσσόμενων χωρών» για να στηρίξουν τις προσπάθειές τους προς επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού.
Η σύγκρουση αφορά επίσης τις έννοιες της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας και της «κοινής αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης», η οποία αφορά στην αναγνώριση μεγαλύτερων ιστορικών ευθυνών των «ανεπτυγμένων χωρών» για τις προηγούμενες εκπομπές τους, οι οποίες δεν μπορούν να παραμεληθούν με την επικέντρωση αποκλειστικά στις τρέχουσες και μελλοντικές εκπομπές.

Περιττό να πούμε ότι οι «ανεπτυγμένες χώρες» αντιτίθενται και θέτουν εμπόδια στη μεταφορά κεφαλαίων, τεχνολογιών και πληροφοριών, και στην αναγνώριση των ιστορικών τους ευθυνών, και ότι αποφεύγουν τη συζήτηση όταν πρόκειται να υπολογιστούν, να γίνει απολογισμός για τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις
Για παράδειγμα όταν κάποιος τις ρωτάει, ζητάει τον λογαριασμό για τα 100 δισεκατομμύρια ετήσια δολάρια που υποσχέθηκαν στη Διάσκεψη του Κανκούν για το κλίμα υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα δύο μέτωπα που αντιτίθενται σε αυτή τη διαμάχη, όπου δίδεται μάχη επάνω σε κάθε λέξη των υπό συζήτηση εγγράφων, εκπροσωπούνται σχηματικά από την ομάδα Umbrella (σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ) και από την G77, μια ομάδα που σχηματίστηκε το 1964 από 77 αναπτυσσόμενες χώρες.

Θα μπορούσε να φαίνεται σαν μια κλασσική σύγκρουση νεοαποικιακού χαρακτήρα, και σίγουρα είναι εν μέρει.
Το γεγονός είναι ότι κανένα από τα δύο αντιτιθέμενα μπλοκ είναι αξιόπιστο στο μέτωπο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η ομάδα της Umbrella περιλαμβάνει τους αρνητιστές των ΗΠΑ, την Αυστραλία που μόλις έχει απεμπλακεί από τους στόχους περιορισμού των αερίων θερμοκηπίου, την Ρωσική Ομοσπονδία και τη Νορβηγία που έχουν κάθε συμφέρον να συνεχίσουν να πωλούν πετρέλαιο, το Ισραήλ που σχεδιάζει την κατασκευή του EastMed, έναν μακρύ αγωγό μέχρι το Otranto που εξυπηρετεί τη μεταφορά του κλαπέντος αερίου από τους παλαιστινίους.

Από την άλλη πλευρά η G77 περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της όλα τα μεμονωμένα κράτη του ΟΠΕΚ. Περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία, τα έθνη από τα οποία αναμένεται η μεγαλύτερη πρόσθετη ζήτηση ενέργειας από σήμερα μέχρι το 2040 4, και κολοσσιαίες ποσότητες θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του «νέου δρόμου του μεταξιού».
Η G77 εκπροσωπείται στην COP24 από την Αίγυπτο, η οποία μετά την ανακάλυψη της φλέβας Noor χαϊδεύει τη φιλοδοξία να γίνει εξαγωγέας αερίου.

Εν ολίγοις: είμαστε σίγουροι ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει την παραμικρή πρόθεση να προχωρήσει προς την υπερπήδηση των ορυκτών καυσίμων;
Μπορούμε να το περιμένουμε από τις πεφωτισμένες δημοκρατίες της Δύσης, οι οποίες για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων δεν δίστασαν να καταστρέψουν ολόκληρα Κράτη αφήνοντας χιλιάδες και χιλιάδες νεκρούς στη γη;

Για άλλη μια φορά, το καθήκον της αντιστροφής της τάσης βαραίνει επί των κινημάτων. (Συνεχίζεται)

 


  1. Daniele Olivetti, Smog, studio Oms: le 50 città più inquinate d’Europa, 3 sono italiane, 3bmeteo.com, 19 febbraio 2017 
  2. Marina Forti, Come si vive circondati dal carbone in Polonia, in “Internazionale” , 16 aprile 2018.
    Commissione europea, Aiuti di Stato: la Commissione approva sei meccanismi di regolazione della capacità di energia elettrica per garantire la sicurezza dell’approvvigionamento in Belgio, Francia, Germania, Grecia, Italia e Polonia, Bruxelles, 7 febbraio 2018. 
  3. Cop24, il presidente Duda spiazza tutti: “Polonia non può rinunciare al carbone”, Il Fatto Quotidiano, 3 dicembre 2018. 
  4. OPEC, 2017 Annual Report, 2018, pp. 110. 
TAGGED WITH →  •  •  •  •  •  •  •  • 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s