φιλοσοφία, filosofia

Μια άψογη ζωή: το μονοπάτι του Πολεμιστή

Ο Δον Χουάν είναι σαν τους παλιούς δασκάλους για τους οποίους μιλά ο Hadot, αν και σίγουρα δεν υπήρξε ένας στωικός τόσο ευφυής. Η δική του δεν είναι μια θεωρητική ή διανοητική σοφία, αλλά ζωτική και σωματική. Αυτό που διδάσκει δεν είναι θεωρίες, αλλά κανόνες συμπεριφοράς για να οδηγήσει μια «ισχυρή και ξεκάθαρη» ζωή σε μια πραγματικότητα που μας εξασθενεί, μας διασπείρει, μας αδειάζει. Μια τέχνη της προσοχής.

Η σαφήνεια είναι δύναμη. Ζούμε με τρόπο άψογο όταν είμαστε παρόντες σε αυτό που κάνουμε. Όταν οι αποφάσεις μας είναι ακριβείς. Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις ενέργειές μας. Πρόκειται για κανόνες ηθικούς, δεοντολογίας που αντίκεινται στις επικρατούσες τάσεις της κοινωνίας μας: της τυραννίας της ορατότητας και της διαφάνειας, της υποκειμενικότητας που τείνει να νιώθει θύμα και της επιθυμίας για αθανασία.

Ο «πολεμιστής» σύμφωνα με τον Don Juan δεν μάχεται κανέναν πόλεμο, αλλά είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται σε κάθε στιγμή και με κάθε χειρονομία για να παραμένει άψογος παρά τις δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν κάθε άσκηση αυτονομίας – της προσοχής, της αντίληψης και της δικής του αισθαντικότητας.

του Amador Fernández-Savater

 

http://effimera.org/vita-impeccabile-cammino-del-guerriero-amador-fernandez-savater/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s