θεωρία, teoria

Αντίο στον Immanuel Wallerstein

 È morto ieri all’età di 88 anni il sociologo americano teorico dei Sistemi-Mondo- Ο αμερικανός κοινωνιολόγος θεωρητικός των Συστημάτων-Κόσμος πέθανε χθες στην ηλικία των 88 ετών

Addio a Immanuel Wallerstein

Μια ζωή που δαπανήθηκε για να αποκαλύψει τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης και εξάρτησης που κρύβονται πίσω από τη «φυσική» λειτουργία της οικονομίας της αγοράς. Αφιέρωσε τη μελέτη του στην ανάλυση των θεσμικών, οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών συνθηκών επάνω στις οποίες βασίστηκε ιστορικά η αναπαραγωγή και επέκταση του καπιταλιστικού συστήματος. Μια δέσμευση-στράτευση που τον έφερε στο πλευρό των επαναστατικών κινημάτων της περιφέρειας του παγκόσμιου συστήματος, από το Μεξικό στο Κουρδιστάν. Η υποστήριξή του για τα αντισυστημικά κινήματα κάθε γεωγραφικού μήκους και πλάτους βασίστηκε σε μια σαφή ανάγνωση των συμφερόντων στον αγωνιστικό χώρο:
“Το σημάδι του σύγχρονου κόσμου είναι η φαντασία των κερδοσκόπων του και η ικανότητα των καταπιεσμένων να αγωνιστούν αξιόλογα εναντίον τους, να διεκδικήσουν το δικό τους συμφέρον με επιτυχία. Η εκμετάλλευση και η άρνηση αποδοχής της εκμετάλλευσης είναι και οι δύο αναπόφευκτες και συνιστούν τη συνεχή αντινομία της σύγχρονης εποχής, ενωμένες σε μια διαλεκτική που ακόμη απέχει πολύ από το να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της μέσα στον 20ό αιώνα.”

 

https://www.infoaut.org/conflitti-globali/addio-a-immanuel-wallerstein

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s