ιστορία, storia

25 μαρτίου 1871: η Παρισινή Κομμούνα

Στις 25 μαρτίου 1871, οι πολίτες του Παρισιού, οι οποίοι, ήδη από τις 18 μαρτίου, είχαν κατόπιν εξέγερσης τον έλεγχο της πρωτεύουσας, ανέλαβαν και επίσημα την κυβέρνηση της πόλης, ξεκινώντας αυτή την επαναστατική εμπειρία που πήρε το όνομα της Κομμούνας του Παρισιού.

25 marzo 1871: la Comune di Parigi

Η Κομμούνα του Παρισιού εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο έντονων γεωπολιτικών αλλαγών, που χαρακτηρίζεται επίσης από πολυάριθμες επαναστατικές πορείες. Ειδικά στο γαλλικό πλαίσιο, η αυγή της Κομμούνας έλαβε χώρα σε μια εποχή κατά την οποίαν τα πρωσικά στρατεύματα είχαν πρόσφατα απομακρυνθεί από το Παρίσι (μετά από πολιορκία πολλών μηνών, λόγω της ήττας του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα ΙΙΙ από τους πρώσους, ήττα από την οποία γεννήθηκε η Τρίτη Δημοκρατία). Η ξεκάθαρη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, η έλλειψη βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης λόγω του πολέμου, αποτέλεσε τη βάση για την έναρξη της ημέρας εξέγερσης της 18ης μαρτίου, κατά την οποία η Εθνική Φρουρά, ένα είδος ένοπλης δύναμης αποτελούμενης από εθελοντές για να βοηθηθεί η υπεράσπιση της πόλης κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, μαζί με τους λιποτάκτες από το στρατό και τις λαϊκές ένοπλες μάζες, πήραν τον έλεγχο της πόλης.Η διοίκηση ανατέθηκε σε μια κεντρική επιτροπή, η οποία μεριμνούσε για την οργάνωση των εκλογών, μετά τις οποίες, στις 25 μαρτίου, σχηματίστηκε μια πραγματική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε μία σαφή σοσιαλιστική μήτρα, τόσο ώστε από τις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν εκείνη να αντικατασταθεί η τρίχρωμη με την κόκκινη σημαία. Η επαναστατική κυβέρνηση, η οποία διατήρησε, μεταξύ άλλων, καλή δημοτικότητα και ήταν σε θέση να εγγυηθεί ένα ορισμένο επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών, έλαβε πολλά μέτρα: από την εξάλειψη της νυχτερινής βάρδιας των αρτοποιείων έως τη σύσταση σύνταξης για τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου, την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύθηκαν από το κράτος κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, την αναγνώριση του δικαιώματος των εργαζομένων να πάρουν στην κατοχή τους το εργοστάσιο εάν είχε εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη.

Πολλά από τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν λόγω της σύντομης ζωής που είχε η Κομμούνα και του τραγικού τέλους που υπέστη. Ξεκινώντας από τις 2 απριλίου πράγματι, η προηγούμενη κυβέρνηση της Κομμούνας (υπό την ηγεσία του Adolphe Thiers) άρχισε με τον στρατό της μια σειρά επιθέσεων στην πόλη του Παρισιού, μέχρι το σημείο να ρίξει τα τείχη της, στις 21 μαΐου 1871, μια ημερομηνία που σήμανε το τέλος της Κομμούνας. Μέχρι τις 28, πολέμησαν στο Παρίσι, σε μια μάχη συνοικία προς συνοικία, μέχρι τα στρατεύματα του Thiers να φτάσουν στο τελευταίο οδόφραγμα και να το καταλάβουν, στην περιοχή Belleville. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 21 έως τις 28 μαΐου υπήρξαν περίπου 30.000 θάνατοι και άλλες τόσες ήταν οι καταδικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν και πραγματοποιήθηκαν απέναντι σε όσους θεωρήθηκαν μέλη της Κομμούνας.

 

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/25-marzo-1871-la-comune-di-parigi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s