σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Εκείνο το λίγο που λειτουργεί είναι στα χέρια των εργαζομένων

Οι φοιτητές της ιατρικής αποφοιτούν πριν την ώρα τους και μπαίνουν στον διάδρομο για να βοηθήσουν τους παλαιότερους γιατρούς, οι χειρουργοί προσφέρονται για να βοηθήσουν τους αναισθησιολόγους και τους πνευμονολόγους. Αυτό συμβαίνει στη Νέα Υόρκη και την Κρεμόνα.

Οι ράφτες που έραβαν πουκάμισα ή εσώρουχα επέλεξαν να φτιάξουν μάσκες, στο Bocchigliero όπως και στο Albany. Στα εργοστάσια που παράγουν ανεμιστήρες, η στρατιωτική ιδιοφυΐα λειτουργεί παράλληλα με την πολιτική ιδιοφυΐα και αποστολή, στη Valsamoggia όπως και στην Contea-κομητεία του Westchester. Οι εθελοντές γιατροί ίδρυσαν νοσοκομεία μαζί με τους Αλπίνους, στο Μπέργκαμο καθώς και στη Μαδρίτη.

Στα νοσοκομεία η υγεία απελευθερώνεται από ορισμένες άκαμπτες ιεραρχίες που την διέπουν εδώ κι εκεί. Λίγο ακόμη και αυτοί οι εργαζόμενοι, έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάσταση που προέκυψε, θα δώσουν μια κλωτσιά στον παλιό κόσμο των πολιτικών και των γενικών διευθυντών, αναλαμβάνοντας άμεσα αυτό τον τομέα.

Τον μάρτιο, στην Ιταλία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 85,4%, οι πωλήσεις βιομηχανικών οχημάτων κατά 50,2% και οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων κατά 73,4%. Στον τομέα του τσιμέντου, 800 επιχειρήσεις και 8 χιλιάδες θέσεις εργασίας (25% του κλάδου) κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι πωλήσεις βιβλίων μειώθηκαν κατά 75%. Ο τομέας του τουρισμού – ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροπορικές εταιρείες και ναυτιλία, κ.λπ. – που στην Ιταλία απασχολεί περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού, έχει καταρρεύσει, και θα παραμείνει έτσι για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση μειώνεται στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Stackline, στο λιανικό εμπόριο, η κατανάλωση τσαντών και βαλίτσων μειώθηκε κατά 77%, των ανδρικών ενδυμάτων κατά 64%, των νυφικών κατά 63%, των φωτιστικών κατά 47%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 6,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για παροχές ανεργίας από τις 2 απριλίου. 3,3 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Είμαστε μόνο στην αρχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fed, οι άνεργοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 47 εκατομμύρια, και το ποσοστό ανεργίας να φτάσει το 32%.

Η Larrilou Carumba, 47 χρονών, απολύθηκε στις αρχές μαρτίου μετά από οκτώ χρόνια ως οικονόμος στο San Francisco Marriott. «Εγώ έκανα αίτημα για την ανεργία την πρώτη εβδομάδα, αλλά μου πήρε τέσσερις ημέρες», είπε. «Προσπαθούσα να συνδεθώ μέρα και νύχτα, αλλά ο ιστότοπος συνέχιζε να μπλοκάρει.» Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε ότι η αίτηση της εγκρίθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει την επιδότηση.

Το ίδιο πράγμα στην Ιταλία. Αλλά οι επικριτές βλέπουν το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι, κοιτάζουν το σύστημα που δεν λειτουργεί, και όχι τα εκατομμύρια των ανέργων που ζητούν βοήθεια, όλοι μαζί, τώρα.

Σε άμεση χρονική στιγμή, είναι σωστό να βάλουμε ένα χρηματικό ποσό στα χέρια αυτών των ανέργων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πρέπει να ρυθμίσουμε τη ροή για να φθάσουν τα χρήματα στα σωστά χέρια. Αλλά μακροπρόθεσμα τα χρήματα δεν επιλύουν τα προβλήματα.

Σε αυτές τις μέρες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κανένα χρηματικό ποσό, όσο και αν είναι μεγάλο, ακόμα και διάσπαρτο με το ελικόπτερο, μπορεί να αγοράσει μάσκες που δεν παράγονται, να αγοράσει αναπνευστήρες των πνευμόνων που δεν παράγονται, μπορεί να κάνει να εμφανιστούν γιατροί που δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Η συλλογή πόρων εκατομμυρίων για την ταχεία κατασκευή του νοσοκομείου της Fiera του Milano, με τα χίλια κρεβάτια του, τα οποία αργότερα έγιναν 24, στη συνέχεια κατέστησαν μηδενικά – επειδή δεν υπάρχουν αναπνευστήρες και δεν υπάρχουν γιατροί, και ούτε το γειτονικό Πιεμόντε δεν είναι διατεθειμένο να τους αποσπάσει από τα νοσοκομεία του – είναι η απόδειξη, εάν χρειάζονταν απόδειξη, ότι χρήματα χρειάζονται, αλλά δεν φτάνει αυτό, πως η αγορά και οι πολιτικοί έχουν αποτύχει.

Ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε στους σωτήρες της πατρίδας, ότι καμία παρέμβαση οικονομικών μεγαλοφυών ή γονιδίων λογισμικού ή πεφωτισμένων επιχειρηματιών ή πατρώνων δεν είναι αρκετή. ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί, ίσως, προσποιούμενη πως τα πράγματα πάνε καλά.

Διαβάσαμε την La Ciociara του Moravia, διαβάσαμε το Furore του Steinbeck, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις νομισματικές πολιτικές, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η παραγωγή μπορεί να ανακάμψει βάζοντας χρήματα στα χέρια των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να παράξουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Τοποθετούμε την ελπίδα μας στα χέρια των ραπτριών και των ραπτών που ράβουν μάσκες, των εργαζομένων που παράγουν βαλβίδες και αναπνευστήρες, ακόμα και στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου όπλων, του Beretta, που άρχισαν να παράγουν βαλβίδες για τους αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης.

Ο κόσμος της παραγωγής βρίσκεται ήδη στα χέρια των εργαζομένων. Απλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να αντλήσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να τον κάνουμε δικό μας και να τον προγραμματίσουμε άμεσα.

 

– © Η αναπαραγωγή είναι δυνατή κατόπιν ρητής συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO

Τελευταία μετατροπή: STAMPA

2 σκέψεις σχετικά με το “Εκείνο το λίγο που λειτουργεί είναι στα χέρια των εργαζομένων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s