μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

Ευχαριστούμε Luis. Στη μνήμη του Sepúlveda

Σήμερα ο Luis Sepúlveda έφυγε, τον πήρε ο Covid19 στην ηλικία των 70 ετών αφού πάλεψε για αρκετές εβδομάδες με τον ιό.

Immagine di copertina per il post
Grazie Luis. In ricordo di Sepúlveda

Ένα άλλο κομμάτι εκείνου του λατινοαμερικάνικου εικοστού αιώνα, πλούσιου σε ιστορία, συγκρούσεις, τρομερές αδικίες και ένδοξες εξεγέρσεις που εξακολουθούν να αντηχούν σήμερα, φεύγει μαζί του. Είναι περίεργο να το σκεφτόμαστε, να σκεφτόμαστε ότι και αυτός πηγαίνει να προστεθεί σε εκείνο το «ομαδικό πορτρέτο της απουσίας» εκείνων των αγωνιστών που μεταξύ της δεκαετίας του ’60 και της δεκαετίας του ’70 προσπάθησαν να κάνουν τον ουρανό να πέσει επάνω στη γη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βιογραφία του εξάλλου είναι κρυστάλλινη και συναντιέται με μερικές από εκείνες τις κεντρικές στιγμές στην ιστορία του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Γεννημένος σε μια οικογένεια αναρχικών συμπαθειών, μετανάστευσε στη Χιλή από την Ανδαλουσία (οι αναφορές θα επιστρέφουν συχνά στις ιστορίες του σε αυτήν τη γη και στον παππού του που τον εισήγαγε στην πολιτική) από νεαρή ηλικία ενδιαφερόταν για τη λογοτεχνία και έγινε μέλος της Χιλής Κομμουνιστικής Νεολαίας, με την οποία έρχεται σύντομα σε αντίθεση, για να διωχθεί στη συνέχεια από αυτήν, και τελικά να αγκαλιάσει τα λατινοαμερικάνικα επαναστατικά κινήματα και οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της «χιλιανής Άνοιξης», ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο των γραπτών του, προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κόμμα και εντάχθηκε στην GAP, την προσωπική φρουρά του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Πινοσέτ ήταν μεταξύ εκείνης της χούφτας στρατευμένων που προσπάθησαν να υπερασπιστούν το προεδρικό μέγαρο όπου πέθανε ο Αλιέντε, με τα όπλα στα χέρια. Ο Sepulveda συνελήφθη και βασανίστηκε για 7 μήνες. Χάρη στη διεθνή πίεση γύρω από την υπόθεση του απελευθερώθηκε από το καθεστώς και στη συνέχεια συνελήφθη και πάλι και καταδικάστηκε τελικά σε 8 χρόνια εξορίας από τη Χιλή.

Σταθερός στην στράτευση του το 1978 έφτασε στη Νικαράγουα, όπου πολέμησε μαζί με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες Simon Bolivar μέχρι τη νίκη της επανάστασης.

chile salvador allende moneda ap claima20100910 0209 7

Ένα σημαντικό μέρος της λογοτεχνικής του παραγωγής φαίνεται να είναι μια επεξεργασία «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις εμπειρίες εκείνων των ετών. Μια προσεκτική ανασκόπηση αυτής της εξαιρετικής τρομερής και φοβερής περιόδου και μια σημαντική παιδαγωγική μνήμη σχετικά με την ανάγκη εξέγερσης ενάντια στην αδικία. Αλλά η πολιτική δέσμευση του Sepulveda δεν σταματά σε εκείνα τα χρόνια, σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας: διαβάζοντας τα βιβλία του, τις ιστορίες του μπορούμε να βρούμε τις συγκρούσεις που συγκλόνισαν τη δεκαετία του ογδόντα και τη δεκαετία του ’90, μέχρι να φτάσουμε στον σύγχρονο κόσμο. Η λογοτεχνία του Sepulveda δεν είναι μόνο νοσταλγία, μνημείο ή ανάμνηση, αλλά πρόσκληση για δράση, συμμετοχή, αγώνα, η πρόσκληση ενός προσεκτικού παρατηρητή σε σχέση με αυτό που κινείται ανάμεσα στους los de abajo – στους από κάτω. Μια απλή, ξεκάθαρη αφήγηση, χωρίς πάρα πολλές δεξιοτεχνίες, γιατί δεν θέλει να είναι ελιτίστικη, αλλά να προσεγγίζει όλους, να είναι συνειδητά άμεση.Θέλει να εκπαιδεύσει στην εξέγερση και την αλληλεγγύη από νεαρή ηλικία, με μερικά από τα πιο συγκινητικά και γνωστά γραπτά του όπως η «Ιστορία ενός γλάρου και της γάτας που την δίδαξε να πετάει» ή η «Ιστορία μιας γάτας και του ποντικού που έγινε φίλος της» . Χωρίς ηθικολογικές ανατροπές, χωρίς ηρωικές αφηγήσεις, αλλά με ταπεινότητα και ενσυναίσθηση ο Sepulveda κατάφερε να σχεδιάσει μια λογοτεχνική διαδρομή που διασχίζει πολλά είδη, όλα με την ίδια κομψότητα. Έχει συμβεί σε όποιον τον έχει διαβάσει να ερωτευτεί αυτή την απλότητα, στη συνέχεια να την αρνηθεί και τελικά να τον ξαναδιαβάσει με την τυπική πείνα αυτού που διεγείρεται από τα βιβλία του, τα οποία συχνά μπορούν να διαβαστούν μέσα σε μια νύχτα ή σε λίγες μέρες, αλλά επάνω στα οποία σταματάμε να αναλογιστούμε και να στοχαστούμε για μήνες.

Μπροστά στη ζωή του, και τον θάνατό του που για άλλη μια φορά τραγικά διασταυρώνεται με ένα ιστορικό γεγονός που αναστατώνει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, δεν μπορούμε παρά να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή που έδωσε με το κορμί του στην πρώτη γραμμή και που ενέπνευσε τα όνειρα, τις λεπτές και τεράστιες εξεγέρσεις, την επιθυμία για λύτρωση, την συνειδητοποίηση του παρελθόντος και του παρόντος πολλών νέων και λιγότερων νέων. Σε ευχαριστούμε που μας έκανες να ταξιδέψουμε ανάμεσα στους ουρανούς της Παταγονίας, που μας έκανες να περπατήσουμε μαζί σου στις πορείες στο Βερολίνο, που μας έκανες να φανταστούμε τις ζούγκλες, τις θάλασσες και τα χωριουδάκια της Ανδαλουσίας.

https://www.infoaut.org/varie/grazie-luis-in-ricordo-di-sepulveda

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s